Audi A1 – Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Audi A1

Audi A1 on Audin pienin luksusauto, ja se esiteltiin ensimmäisen kerran vuonna 2010. Ensimmäinen A1 sai päivityksen vuonna 2015, ja se pidettiin tuotannossa aina vuoteen 2019 asti. Vuonna 2020 Audi toi vihdoin markkinoille uuden A1:n, joka pyrkii nostamaan rimaa pienikokoisten luksusluukkuautojen saralla.

A1:n voimanlähteenä on tyypillisesti joko 3- tai 4-sylinterinen moottori, jonka teho vaihtelee 86 hv:n ja 260 hv:n välillä. Moottori on yleensä yhdistetty Audin omaan S-Tronic-vaihteistoon, jonka ansiosta pieni viistoperä on sekä nopea että tehokas.

Muotoilullisesti A1 näyttää hillityltä ja melko samalta kuin muu Audi-mallisto. Ensimmäinen A1 näyttää hieman pyöreämmältä, kun taas uusi käyttää kulmikkaampaa muotoilua. Sisätilojen osalta ensimmäinen A1 näyttää hyvältä, mutta uusi näyttää futuristiselta ja ylelliseltä.

Luotettavuuden kannalta A1:n 2. sukupolvi vaikuttaa paremmalta kuin ensimmäinen, mutta yleisimmät ongelmat liittyvät liialliseen öljynkulutukseen, sähköongelmiin, sovitus- ja kolinaongelmiin, turboahdinongelmiin ja ongelmiin ajoketjun kanssa.

Audi A1 – Voimansiirto

Vuoden 2010 Audi A1:n mallisto alkaa 1.2TFSI-moottorilla, joka tarjoaa 86 hv ja on heikoin moottori, joka löytyy 2000-luvun jälkeisestä Audista. Ensimmäisen sukupolven A1:een on saatavilla myös muutama 1.4TFSI-moottori, joiden tehot vaihtelevat 122hv ja 140hv välillä. A1 2.0L TFSI tarjoaa 256hv ja se on vakiona Quattro AWD:llä.

Faceliftin jälkeinen Audi A1 luopuu 1.2L TFSI:stä ja se lisää mallistoon Audi S1:n. Facelift-mallissa 1.4L TFSI-moottori on nyt maksimissaan 150hv. Audi S1 Quattro tarjoaa 2.0L 4-sylinterisen turbon 231hv. Kaikki nämä saa joko S-Tronic DCT -vaihteistolla tai manuaalivaihteistolla joillakin markkinoilla.

  Mitkä ovat parhaat autonpesutuotteet Audille?

Uuden Audi A1:n mallisto alkaa 1,0 litran 3-sylinterisellä moottorilla, jossa on 95 hv, mutta tämä moottori löytyy myös joko 110 tai 116 hv:n teholla. Uuden A1:n saa myös 1,5 litran 4-sylinterisellä moottorilla, jossa on 150 hv, kun taas malliston kärkimallin A1:n saa 2,0 litran 4-sylinterisellä ja yli 200 hv:n moottorilla.

A1 on rakennettu tehokkaaksi, kompaktiksi ja aerodynaamiseksi, mikä tarkoittaa sitä, että se saavuttaa maksimissaan 60MPG tehokkaimmilla moottoreilla.

Audi A1 – muotoilu ja alusta

Audi A1:n ensimmäinen sukupolvi alkaa jo näyttää hieman vanhemmalta, kun taas uusi Audi A1 näyttää futuristiselta ja rohkealta, varsinkin jos se on maalattu hauskemmalla värillä. Molempien sukupolvien ulkoinen muotoilu on hyvin riippuvainen ulkoisesta muotoilupaketista ja ajovaloista.

Sisätilojen osalta A1:n 1. sukupolvi on nyt hieman vanhentunut, mutta se voi silti ihastuttaa, jos se on kunnolla varustettu. Ensimmäisen sukupolven päivitys on hieman parantanut sisätilojen muotoilua, mutta suurin osa tärkeimmistä pinnoista on pysynyt samana. Uusi A1 näyttää paljon paremmalta joka kulmasta, varsinkin kun siinä on Audin oma Virtual Cockpit.

A1:n jousitus ja alusta on viritetty mukavaan ajamiseen suhteellisen jäykästi. A1 on suunniteltu reippaaksi kaupunkiautoksi, mikä tarkoittaa, että se on suhteellisen pehmeä, mutta se ei kuitenkaan rullaa mutkissa.

Audi A1 – Luotettavuus ja yleiset ongelmatilanteet

Audi A1:n ensimmäinen sukupolvi ei ole yhtä luotettava kuin faceliftin jälkeinen ja 2. sukupolven auto. Kumminkin A1 on kokonaisuutena kohtuullisen luotettava, mutta vain, jos sitä huolletaan oikein. Yleisimmät Audi A1:n ongelmat liittyvät turboahtimeen, sähköihin, ajoitusjärjestelmään, suureen öljynkulutukseen sekä sovitus- ja kolinaongelmiin.

  Paras puhelimen pidike Audi

Audi A1 – Arvo ja käytännöllisyys

Audi A1:n ensimmäinen sukupolvi on nykyään melko edullinen auto, ja se kilpailee esimerkiksi VW Polon kaltaisten autojen kanssa. Faceliftin jälkeinen A1 pitää edelleen hyvin arvonsa, mikä tarkoittaa, että se maksaa paljon enemmän kuin ensimmäisen sukupolven A1. Uusi A1 on lähes yhtä kallis kuin Audi A3, mikä tarkoittaa, että se on todella kapealla markkinasektorilla.

Käytännöllisyydeltään A1 on kaupunkiauto, joten se ei ole kovinkaan hyvä, kun on kyse useampien ihmisten ja tavaroiden kuljettamisesta. Neljän aikuisen on vaikea viihtyä A1:ssä, varsinkin kun he eivät todennäköisesti pysty laittamaan tavaroitaan mihinkään.

UKK-osio

Onko Audi A1 sen arvoinen?

Audi A1 on sen arvoinen, jos olet etsimässä pienikokoista luksusluukkuista hatchbackia ja jos mahtuu mukavasti sisään. A1 saattaa olla lähtötason Audi, mutta se on todellinen Audi, ainakin uuden A1:n osalta. Niin tai näin, kaupunkiajoon A1 on itse asiassa todella hyvä idea.

Kun otetaan huomioon, että jotkin A1-mallit saavuttavat hämmästyttävät 60MPG, se tekee niistä loistavia jatkuvaan käyttöön. Sen lisäksi, että A1 on näppärä, hyvin varusteltu ja tehokas, siinä on myös kaikki ominaisuudet, joita aidolta Audilta voi odottaa.

Onko Audi A1 perheauto?

Vaikka se on Audi, se ei ole oikeastaan perheauto. A1 on pieni sisältä ja ulkoa, mikä tarkoittaa, että se ei ole hyvin eristetty eikä mukautuva muille kuin nuoremmille lapsiperheille. Siitä huolimatta A1 tuntuu hieman liian ohuelta ja hauraalta, ja lisäksi se maksaa melko paljon rahaa, mikä tarkoittaa, että tässä hintaluokassa voi löytää paljon paremman perheauton.

  Onko Audi parempi kuin Jaguar?

Vaikka A1:ssä on joitakin perheystävällisiä ominaisuuksia, kuten helposti saavutettavat IsoFix-kiinnityspisteet, leveästi avautuvat ovet ja erinomainen turvallisuusluokitus, on olemassa parempiakin vaihtoehtoja.

Onko Audi A1 liian hidas?

Kuten tässä artikkelissa on mainittu muutamaan otteeseen, A1:n saa muutamalla moottorivaihtoehdolla, joiden tehot vaihtelevat 80 hevosvoimasta 200 hevosvoimaan. On vaikea kuvitella, miltä tuntuu ajaa 2000-luvun autoa näin pienillä teholuvuilla, mutta todellisuudessa se ei ole kovinkaan suuri ongelma.

On totta, että auto on hidas, kun yhdistyy moottoritiellä tai kun yrittää ohittaa jotakuta moottoritiellä, mutta todellisuus on, että A1 on riittävä siihen, mitä se on.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z