Hyundai Ioniq 5 vs. Tesla Model Y

Onko Hyundai Ioniq 5 hyvä auto?

Hyundai on yksi suurimmista autovalmistajista, mikä tarkoittaa, että se on ollut olemassa jo pitkään. Muutama vuosi sitten he tulivat mukaan sähköautomarkkinoille ja alkoivat heti kilpailla Teslan kanssa kautta linjan. Vaikka Tesla on edelleen ennätyksellisen suosittu sähköautomerkki, Hyundai tekee siirtoja.

Hyundai Ioniq 5 on yksi mielenkiintoisimmista ja monipuolisimmista nykyisin myynnissä olevista sähköautoista, sillä se tarjoaa upeaa muotoilua, hyvää suorituskykyä, suurta käytännöllisyyttä, hyvää luotettavuutta, ei ole liian kallis ja siinä on kaikki, mitä 2022-luvun sähköautolta voi odottaa. Sellaisena Ioniq 5:stä tuli heti hitti heti, kun se tuli markkinoille.

Toisaalta Tesla Model Y edustaa käytännöllisempää ja crossovermaisempaa versiota nykyisestä Tesla Model 3:sta, mikä ei ole huono asia, sillä Model 3 on yksi kaikkien aikojen parhaista sähköautoista. Tässä artikkelissa vertailemme Hyundai Ioniq5:tä ja Tesla Model Y:tä ja kerromme, miten nämä kaksi sähköautoa vertautuvat toisiinsa.

Jos siis olet etsimässä valtavan toimivan ja pankkia säästävää perhekäyttöön soveltuvaa sähköautoa, pysy mukana ja ota selvää, kumpi näistä kahdesta sopii tarpeisiisi paremmin.

Hyundai Ioniq 5 vs Tesla Model Y – Voimansiirtojärjestelmä

Ioniq 5:stä on saatavana kaksi akkukokoa, pienempi 58 kWh:n akku tai suurempi 77 kWh:n akku. Pienemmän akun malli tarjoaa joko 185 tai 225 hv, ja sen voimanlähteenä on yksi moottori, joka pyörittää takapyöriä koko ajan. Suurempi 77 kWh:n akkumalli on saatavana 225 hv:n yksimoottorisena ja pysyvällä takavetojärjestelmällä tai kaksimoottorisella kokoonpanolla, jonka yhdistetty teho on 320 hv ja AWD.

Mitä tulee toimintasäteeseen, Ioniq 5:n toimintasäde vaihtelee 220 kilometrin ja 303 kilometrin välillä 77 kWh:n huippumallilla, jossa on yksi moottori. Lataus on rajattu 350 kW:iin, mikä tarkoittaa, että voit ladata Ioniq 5:n hieman alle 20 minuutissa. Model Y on saatavana joko 75 kWh:n akulla tai suuremmalla 81 kWh:n akulla.

  Onko Hyundai Sonata hyvä auto?

Lyhyen kantaman mallit voivat ajaa noin 280 mailia, kun taas pitkän kantaman mallit voivat ajaa enintään 330 mailia. Suurin pikalatausnopeus on 250 kW, mikä tarkoittaa, että Model Y:n voi ladata noin 30 minuutissa. Hevosvoiman osalta Model Y tarjoaa mallista riippuen 280hv:n ja 480hv:n väliltä, ja AWD on vakiovarusteena pitkän matkan ja Performance-malleissa.

Hyundai Ioniq 5 vs Tesla Model Y – muotoilu ja ajaminen

Muotoilullisesti Hyundai Ioniq 5 ottaa vaikutteita menneisyydestä ja tulevaisuudesta, sillä se näyttää laatikkomaiselta, mutta veistokselliselta. Pikselimäisten valojen, Cyberpunk-vanteiden ja crossover-ilmeen ansiosta Ioniq 5 näyttää aidolta ja siistiltä. Model Y ei ole yhtä hyvännäköinen kuin Ioniq 5, sillä se näyttää hieman paisuneelta. Molempien sisätilat ovat hyvin suunnitellut, mutta Ioniq 5 näyttää enemmän tavalliselta autolta.

Ajokokemuksessa näillä kahdella on melko paljon yhtäläisyyksiä mukavuuden ja eristävyyden osalta. Model Y on kuitenkin Performance-varustuksessa dynaamisempi auto, ja se kannattaa varmasti hankkia, jos pidät suorituskykyisestä ajamisesta.

Hyundai Ioniq 5 vs Tesla Model Y – Tekniikka

Apple CarPlay, kaksivyöhykkeinen ilmastointi, lämmitettävät istuimet ja Android Auto -automatiikka tekevät Ioniq 5:stä hyvin varustellun jo tehtaalta, mutta korkeamman hintaluokan Limited-versioissa on valtava panoraamakatto, siistin näköinen HUD ja hienostunut Bose-surround-äänentoisto. Saat kaksi suurta 12-tuumaista näyttöä, joihin mahtuu kaikki tarvittava monien kuljettajan apujärjestelmien kanssa.

  Hyundai Ioniq 5 vs. Kia EV6

Model Y taas on paljon spartalaisempi, ja siinä on yksi 15-tuumainen keskusnäyttö, jolla ohjataan kaikkea, mitä Model Y:llä voi ohjata. Teslassa voi katsoa Netflixiä ja Youtubea, ja Tesla osaa ajaa itsestään. Android Autoa tai Apple CarPlayta et kuitenkaan saa. Valinnaisvarusteita on niukasti, mutta se johtuu siitä, että Model Y:hen saa enemmän kaikkea vakiovarusteista.

Hyundai Ioniq 5 vs Tesla Model Y – Käytännöllisyys

Hyundai Ioniq 5 tarjoaa 106,5 kuutiometriä sisätilaa, johon sisältyy 27,2 kuutiometriä tavaratilaa. Jos taitat istuimet alas, sinulla on 60 kuutiometriä tilaa, mikä on varmasti hämmästyttävää. Model Y:ssä on kyllä mahdollisuus mennä kolmannelle istuinriville, mutta nuo kolmannen rivin istuimet ovat niin pienet, ettei se ole edes sen arvoista.

Vaikka Ioniq 5:ssä on paljon tavaratilaa, Model Y tarjoaa vielä enemmän, 30 kuutiometriä plus 4,1 kuutiometriä edessä. Kahden ensimmäisen rivin istuintilan osalta Ioniq 5 vie voiton, mutta ei paljon.

Hyundai Ioniq 5 vs. Tesla Model Y – Hinta

Voit odottaa maksavasi Ioniq 5:stä 41 000-53 000 dollaria, kun taas pienen akun SE-mallit maksavat halvimmillaan. Huippumalli Limited on hinnoiteltu noin 53 000 dollariin, ja sillä saa kaiken tarvittavan. AWD maksaa 3 000-4 000 dollaria lisää, mutta se on sen arvoinen päivitys.

Model Y alkaa 62 000 dollarista, kun taas huippumallit maksavat 72 000 dollaria, mikä on paljon kalliimpi kuin Ioniq 5. On myös syytä mainita, että Ioniq 5 tarjoaa kautta linjan paremman takuun.

  Onko Tesla parempi kuin Honda?

Tuomio

Pelkkä helppokäyttöisyys, suosio, suorituskyky, lataus ja käytännöllisyys tekevät Model Y:stä paremman kuin Ioniq 5:stä. Ioniq 5 on kuitenkin halvempi ja tarjoaa siten kautta linjan enemmän vastinetta. Molemmat ovat loistavia sähköautoja, joten tässä ei todellakaan voi tehdä väärää päätöstä.

UKK-osio

Kuinka pitkä on Tesla Model Y:n jonotuslista?

Teslan kerrotaan valmistavan noin 3 000 Model Y -mallia viikossa, mikä tarkoittaa, että odotusaikojen ei pitäisi olla yhtä ongelmallisia kuin monien muiden sähköautojen kohdalla. Tämä pitää todellakin paikkansa, sillä Model Y:tä joutuu odottamaan noin kuudesta kymmeneen viikkoa, mikä ei ole lainkaan huono asia.

Kuinka pitkä on Hyundai Ioniq 5:n jonotuslista?

Viimeaikaisen kehityksen mukaan joudut odottamaan noin 6 kuukaudesta vuoteen, jos haluat Ioniq 5:n, mutta Hyundai aikoo nopeuttaa kaikkien Ioniq-mallien tuotantoa, sillä Ioniq 6:n markkinadebyytti on aivan nurkan takana ja myös Ioniq 7 on pian julkistettava.

Onko Tesla Model Y turvallisempi kuin Hyundai Ioniq 5?

Sekä Model Y että Ioniq 5 ovat IIHS Top Safety Pick + -autoja, mikä tarkoittaa, että ne ovat läpäisseet kaikki IIHS:n testit kunnialla. Näin ollen, valitsitpa kumman tahansa, turvallisuus ei tule koskaan olemaan ongelma.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z