Käyttääkö Jaguar Fordin moottoreita?

Sen jälkeen, kun Tata Motors otti Jaguarin omistukseensa vuonna 2008, on spekuloitu, käyttääkö Jaguar edelleen Fordin moottoreita. Jaguar käytti alun perin Fordin moottoreita, mutta ei enää. Fordin ja Tata Motorsin välillä oli sopimus, jonka mukaan Ford lopettaisi Jaguarin moottorien valmistuksen joulukuussa 2020, mutta Jaguar lopetti sen ennen sovittua aikaa.

Siirtyminen Fordin moottoreista Jaguarin moottoreihin

Kun Tata Motors osti Jaguarin Ford Motorsilta vuonna 2008, se ei vain vaihtanut kaikkia Jaguarin osia heti. Vaikka Tata Motors oli valmistanut autoja jo aiemmin, heidän oli ymmärrettävä Jaguarin moottoreiden konsepti.

Kauan ennen kuin Ford myi Jaguarin Tata Motorsille, Jaguar tunnettiin suorituskykyisenä autona. Tata Motors ei halunnut laskea tasoa millään tavalla, minkä vuoksi se ehkä piti vielä jonkin aikaa kiinni Fordin moottoreista. He halusivat ainakin ymmärtää, miten valmistetaan moottoreita, jotka sopivat Jaguariin, ennen kuin he rakensivat omansa.

Siitä huolimatta Jaguarin oli pakko sopia Ford Motorsin kanssa, kun Fordin odotettiin lopettavan moottoreiden valmistamisen Jaguar Motorsille. Tämän sopimuksen oli määrä päättyä joulukuussa 2020, jonka jälkeen Jaguarin oli määrä tehdä omat moottorinsa. Jaguar ryhtyi kuitenkin rohkeisiin toimiin ollakseen valmiina ennen aikojaan.

Ennen vuotta 2020 Jaguar oli jo aloittanut moottoreiden valmistuksen korvatakseen osan Fordin moottoreista. Mutta tuolloin Jaguarin ja Fordin välinen sopimus oli vielä voimassa. Jaguar oli vasta valmistautumassa.

  Porsche vs. Jaguar: Luotettavuus

Vuonna 2017 Ford ilmoitti, että moottoritoimitukset Jaguaareille loppuvat syyskuussa 2020. Tämä oli kolme kuukautta aiemmin kuin alun perin sovittu päivämäärä. Syyskuussa 2020 Jaguar siis lopetti Fordin moottoreiden käytön.

On siis oikein sanoa, että Jaguar ei enää nykyään käytä Fordin moottoreita. Fordin moottoreita voi kuitenkin löytyä vanhemmista malleista, mutta ei uusista malleista, kuten vuoden 2021 Jaguareista.

Jaguarin moottorit ennen syyskuuta 2020

Ensimmäinen ehdotettu Jaguarin moottori oli 2,0-litrainen turbomoottori, joka kuului jokaisen alumiinitehtaan Ingenium-perheeseen. Moottori valmistettiin Isossa-Britanniassa ja silloinen uusi voimalaitos Kiinassa. Jaguar käytti tätä moottoria korvaamaan Fordin 2,0-litraisen turbomoottorin, joka löytyi monista Jaguarin ja Land Roverin autoista.

Jaguarin 2,0-litrainen turbomoottori on yleinen Kiinassa, jossa yli 2,0-litraisen moottorin autoilla ajaminen on kielletty. Tähän aikaan Ford valmisti edelleen V6-dieselmoottoria sekä V6- ja V8-turboahdettuja bensiinimoottoreita. Jaguar korvasi kuitenkin pian V6-moottorin Ingenium-linjan 6-sylinterisellä versiollaan.

Ennen pitkää Jaguar korvasi Fordin 2.2-moottorin Ingenium-perheen 4-sylinterisellä 2,0-litraisella dieselmoottorilla. Vuonna 2016 Jaguar valmisti myös 4-sylinteristä bensiinimoottoria Wolverhamptonissa, Keski-Englannissa. Jaguarin mukaan tämä moottori on polttoainetehokas ja parantaa polttoainetaloutta 15 % verrattuna Fordin vastaavaan moottoriin.

Vuonna 2017, kun Ford ilmoitti alkuperäisen sopimuksen ennenaikaisesta päättämisestä, Jaguarin kerrottiin valmistavan turboahdettua 3,0-litraista moottoria. Monet arvelivat, että tämän moottorin kunnollinen lataus voisi ottaa Ford Motorsin alun perin valmistaman V8-moottorin paikan.

  Ford F-150 Raptor luotettavuus

Ja vuonna 2019 Jaguar (Jaguar Land Rover) julkisti paljon huhutun rivikuutosmoottorin. Mutta tavallisen moottorin sijasta rivikuutonen, 3,0-litrainen bensiinimoottori yhdistettiin 48 voltin sähköiseen rakenteeseen. Tämän tarkoituksena oli auttaa moottorin sähköistä ylilatausta ja viivästyttää moottorin sammumista ajon aikana tai pysähtymistä ruuhkassa.

Ingenium-perhe

Ingenium-perheellä tarkoitetaan kaikkia Jaguar Land Roverin valmistamia nykyaikaisia moottoreita diesel- ja bensiinivaihtoehtoina. Näissä moottoreissa hyödynnetään modulaarista rakennetta, minkä ansiosta niitä voidaan valmistaa 3-, 4- ja 6-sylinterisinä vaihtoehtoina. Niitä valmistetaan yleensä noin 500 cc:n sylintereillä, riippuen pyynnöstä tai vaatimuksista. Nämä olivat samat moottorit, jotka korvasivat Fordin moottorit vuoden 2015 lopulla.

FAQ

Mitä moottoria Ford tuotti eniten Jaguarille?

Nelisylinterinen bensiinimoottori oli eniten tuotettu Ford-moottori, jota Jaguar käytti. Sen osuus on puolet kaikista Fordin tuottamista moottoreista ja noin 25 % kaikista Jaguarin koskaan käyttämistä moottoreista.

Onko Jaguarilla ja Land Roverilla sama moottori?

Kyllä, Jaguar- ja Land Rover -autoissa on samat moottorit, jo silloin kun Ford vielä rakensi näitä moottoreita. Kun Tata Motors osti Jaguarin Fordilta vuonna 2008, se osti myös Land Roverin. Vuonna 2013 Jaguar ja Range Rover yhdistettiin yhdeksi yritykseksi. Nykyisin Jaguarista käytetään nimitystä Jaguar Land Rover.

Käyttääkö Jaguar edelleen Fordin moottoreita?

Ei, Jaguarin ajoneuvoissa ei enää käytetä Fordin moottoreita. Syyskuussa 2020 Ford lakkasi toimittamasta moottoreita Jaguar Land Roverille. Jaguar Land Rover oli kuitenkin jo ennen vuotta 2020 alkanut rakentaa omia moottoreita. Näin he pystyivät heti hallitsemaan, mikä moottori sopii mihinkin autoon.

  Ford Transit Connectin luotettavuus

Missä Jaguarin autoissa käytettiin Fordin moottoreita?

Ford-moottoreita on useimmissa ennen vuotta 2015 valmistetuissa Jaguareissa. XKR, XJS ja AJ:t ovat hyviä esimerkkejä autoista, joissa käytettiin Fordin moottoria. Mutta kaikissa syyskuun 2020 jälkeen valmistetuissa Jaguareissa ei ole Fordin moottoreita. Miksi? Ford on lopettanut kokonaan Jaguarin moottoreiden toimittamisen syyskuusta 2020 alkaen.

Missä Jaguarin moottoreita valmistetaan?

Jaguarin moottorit valmistetaan Jaguar Land Roverin moottoritehtaalla Yhdistyneessä kuningaskunnassa, jossa moottoreita on valmistettu vuodesta 2015 lähtien. Heillä on myös toinen tuotantolaitos Kiinassa, joka aloitti moottorituotannon vuonna 2017 ja tuottaa edelleen.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z