Kuinka kauan auton akun lataus kestää

Akun keston määrittäminen on uskomattoman vaikea tehtävä, sillä siihen liittyy monenlaisia muuttujia, kuten asuinpaikkasi, akun käsittelytapasi, akun ikä, akun laatu, ajotottumuksesi ja se, miten hyvin akku on asennettu.

Useimmat mekaanikot kertovat, että akun pitäisi kestää vähintään 2 vuotta, mutta monissa tapauksissa auton akut kestävät helposti yli 5 vuotta. Jos vaihtovirtageneraattorissa tai muussa sähköjärjestelmässä on jotain vikaa, akku tyhjenee varmasti paljon aikaisemmin.

Joskus saatat luulla, että akku on tyhjä, koska et pysty käynnistämään autoa, mutta akku voi usein tyhjentyä monista eri syistä. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun on syytä ottaa parit käynnistyskaapelit ja yrittää käynnistää akku turvallisesti ja laskelmoidusti.

Vaihtovirtageneraattori on monimutkainen koneisto, jota käytetään akun lataamiseen ajon aikana, joten jos vaihtovirtageneraattori ei toimi asianmukaisesti, akkusi ei lataudu, mikä puolestaan lyhentää akun käyttöikää ennenaikaisesti.

Asuinpaikkasi vaikuttaa akun kuntoon

Akut eivät pidä sekä kylmistä että lämpimistä ulkolämpötiloista, mikä tarkoittaa, että ne vaikuttavat akkusi terveyteen ajan myötä. Lämmin sää nostaa akun lämpötilaa, mikä lisää hajoamista ja lyhentää siten akun käyttöikää.

Toisaalta kylmä sää ei myöskään ole ystävällinen akuille, sillä ne voivat jopa jäätyä kokonaan alle 0 celsiusasteen lämpötiloissa.

Myös tapa, jolla akkua käsitellään, vaikuttaa sen käyttöikään.

Kuten aiemmin mainittiin, vaihtovirtageneraattoria käytetään akun lataamiseen ajon aikana, mutta jotta tämä tapahtuisi, sinun on ajettava autolla keskipitkät tai pitkät matkat. Tarkemmin sanottuna matkojen on kestettävä yli 10 minuuttia. Jos käytät autoasi harvoin lyhyemmillä matkoilla, vaikutat merkittävästi autosi akun varaukseen.

  Miksi farmariautot menivät pois muodista Yhdysvalloissa?

Akku tekee kaiken työn ainoastaan auton käynnistyksen aikana, mikä tarkoittaa, että se toimii yleensä varastona, kun sitä ladataan vaihtovirtageneraattorilla. Tämä vaikuttaa myös paljon akun käyttöikään, koska, joten muista ajaa autollasi pidempään kuin vain muutaman minuutin kerrallaan.

Akun ikä vaikuttaa siihen, miten hyvin se pystyy pitämään latauksen yllä.

Akun ikä viittaa nimenomaan siihen, kuinka kauan akku on istunut liikkeessä ennen kuin otit sen vastaan. Jopa käyttämättömänä istuessaan akku menettää varausta, mikä tarkoittaa, että se vaikuttaa suuresti siihen, miten hyvin akku toimii heti, kun asennat sen autoosi.

Varmista siis, että ostat akkusi volyymimyyjältä tai sellaiselta, jonka liikkeissä on jatkuvaa liikennettä. Jos ostat akun pienistä liikkeistä, jotka myyvät harvoin akkuja, ostat todennäköisesti akun, joka on istunut liian kauan.

Akun alkuperäinen laatu vaikuttaa siihen, kuinka hyvin se pystyy pitämään latauksen.

Kaikkia akkuja ei valmisteta samalla tavalla, mikä tarkoittaa, että sanonta ”saat sen, mistä maksat” on tässä tapauksessa täysin järkevä. Noudata siis aina valmistajan suosituksia akkutyypin suhteen, mikä tarkoittaa myös sitä, että sinun ei pitäisi koskaan ostaa käytettyä akkua.

Monet akut on valmistettu huonommista komponenteista, mikä tekee niistä alttiimpia ongelmille, joten ne pärjäävät paljon huonommin, kun on kyse siitä, miten hyvin ne pystyvät pitämään latauksen.

  Mikä on turvallisin AWD-ajoneuvo?

Akun asennus vaikuttaa myös siihen, miten hyvin se pystyy pitämään latauksen.

Useimmat ihmiset eivät ymmärrä, että liiallinen tärinä voi tuhota akun ennenaikaisesti, koska akut on suunniteltu olemaan mahdollisimman staattisia. Useimmissa autoissa on nykyään erityisesti suunnitellut akunpidikkeet, joiden tarkoituksena on pitää akku paikallaan ajon aikana.

Oli miten oli, monet ihmiset joko unohtavat asentaa nämä pidikkeet takaisin, kun on aika vaihtaa akku, tai he yksinkertaisesti pitävät sitä tarpeettomana. Varmista kuitenkin, että asennat akun aina oikein, jos haluat, että se kestää kunnon latauksen, sillä muuten akku kuolee paljon nopeammin.

FAQ-osio

Mistä tiedän, että auton akkuni on kuolemaisillaan?

On lähes mahdotonta määrittää oikein, milloin akkusi kuolee ilman asianmukaisia laitteita. Tämä tarkoittaa, että sinun kannattaa käydä aika ajoin mekaanikon luona, joka voi tehdä akun kuormitustestin, jotta voidaan määrittää, miten hyvin se toimii. Tähän testiin kuuluu yleensä se, että akkuun kohdistetaan paljon kuormitusta, jotta voidaan simuloida, miten hyvin se toimii vastaavissa olosuhteissa.

Toinen tärkeä asia, joka on syytä pitää mielessä, on se, että akku itsessään ei aina ole syyllinen. Kuolevaan akkuun liittyvät oireet ovat samanlaisia kuin vialliseen vaihtovirtageneraattoriin liittyvät oireet. Kaikki tämä tarkoittaa, että tarvitset ammattilaisen apua, jotta ongelma voidaan määrittää oikein.

  Miten puhdistaa auton akun korroosio

Miten voin maksimoida auton akun käyttöiän?

Jos asut kylmemmässä ilmastossa, muista investoida omaan akkupeitteeseen, joka estää akkua jäätymästä yön aikana. Pysäköimällä auton autotalliin saavutat saman vaikutuksen, varsinkin jos autotalli on suojattu äärimmäisiltä ulkolämpötiloilta.

Jos et aja autollasi jatkuvasti, sinun kannattaa investoida omaan akkulaturiin ja pitää se kytkettynä yön yli. Jos havaitset korroosiota akun navoissa, puhdista se välittömästi.

Paljonko uusi auton akku maksaa?

Uusi auton akku maksaa 50-120 dollaria tavallisesta tavallisesta akusta. Korkealuokkaisemmat akut voivat kuitenkin maksaa helposti kaksi kertaa enemmän. Erityisominaisuudet, kuten start-stop-akkutekniikka, tekevät akuista paljon kalliimpia, joten varaudu maksamaan 20-25 % enemmän, jos valitset tällaisen akun.

Kaiken kaikkiaan kannattaa aina käyttää ajoneuvon mukana tulevaa akkutyyppiä. Tarkista tätä varten omistajan käsikirja, jossa on yleensä tällaiset tiedot.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z