Kuinka nopeasti autot menettävät arvonsa

Auton arvon aleneminen on ero auton rahallisen arvon välillä ostohetkellä ja tietyn ajan kuluttua, esimerkiksi 3 tai 5 vuoden kuluttua, tai kun on aika myydä auto. Useimpien autojen arvo laskee jopa 20 prosenttia heti, kun se ajetaan pois tontilta, jopa 35 prosenttia ensimmäisen käyttövuoden jälkeen ja jopa 60 prosenttia viiden käyttövuoden jälkeen.

Nämä luvut vaihtelevat tietenkin huomattavasti riippuen auton merkistä ja mallista, ajokilometreistä, kulumisesta, varustelistasta, markkinakysynnästä, autosegmentistä ja niin edelleen. Jotkin kalliimmat autot menettävät arvoaan nopeimmin, kun taas toiset tunnetusti jopa nousevat ajan myötä.

Käytetyt autot, erityisesti yli 5 vuotta vanhat autot, heikkenevät hitaimmin, kun taas joidenkin yli 20 vuotta vanhojen autojen arvo voi usein nousta. Oli miten oli, auton arvon aleneminen on yksi tärkeimmistä seikoista, jotka sinun on otettava huomioon ostaessasi upouuden auton.

On syytä mainita, että on olemassa erityisiä vinkkejä ja niksejä, joilla voi minimoida arvon alenemisen tietyssä määrin pitämällä ajokilometrit alhaisina, välttämällä tarpeettomia muutoksia, joita ei voi perua, huolehtimalla autosta ja korjaamalla sen tarvittaessa. Muista valita oikeat vaihtoehdot autoa ostaessasi, sillä tämä on tärkeää, jos haluat, että autosi jälleenmyyntiarvo on kunnollinen.

Autot, jotka heikkenevät hitaasti – Suurin arvon säilyminen

Ostamalla fiksusti voit välttää arvonalennuksen aiheuttamat rasitukset, mutta hitaasti arvon alenevat autot on useimmiten varattu ylemmille ostajille. Näin ei kuitenkaan aina ole, sillä jotkut suhteellisen halvat autot säilyttävät tunnetusti myös hyvin arvonsa.

  Mikä on paras auto kajakkien kuljettamiseen?

Uuden auton ostamisessa kannattaa seurata kaikkia nykyisiä trendejä, sillä niiden avulla voi säästää rahaa, kun on aika myydä auto. Täydellinen esimerkki ovat polttoainetehokkaat autot, koska kiinnostus tehokkaita autoja kohtaan on kasvanut räjähdysmäisesti viimeisen vuosikymmenen aikana.

Autonvalmistajat päivittävät mallejaan nykyään keskimäärin 4-6 vuoden välein, joten oikeaan aikaan ostaminen voi myös vaikuttaa siihen, kuinka jyrkästi auton arvo laskee. Jos kyseisellä autolla on pitkä jonotuslista, se tarkoittaa, että kysyntä on suurta ja arvonalennus on alhainen.

Kannattaa harkita erilaisten verkkolähteiden tutkimista, jotka ovat erikoistuneet ennustamaan, kuinka hyvin uuden auton pitäisi pärjätä arvonalennuksen suhteen.

Autot, joiden arvo alenee nopeimmin – Alhaisin arvon säilyvyys

On olemassa paljon autoja, jotka menettävät arvonsa kilpailijoitaan nopeammin. Nämä autot ovat yleensä kalliita ostaa ja niiden kysyntä on vähäistä. Täysikokoiset luksussedanit ovat tunnettuja siitä, että niiden arvo laskee uskomattoman jyrkästi, mikä on suuri haitta, koska ne myös maksavat alun perin paljon rahaa.

Epäsuositut autot myös menettävät nopeasti arvonsa, koska näiden autojen markkinakysyntä ei ole kovinkaan liioiteltua. Tämä tarkoittaa, että myyjän on laskettava hintaa vielä nopeammin, jos hän haluaa myydä auton nopeasti, mikä alentaa kaikkien markkinoilla olevien samankaltaisten autojen jälleenmyyntiarvoa.

Jos valitset auton, jossa on epäsuositut ulko- ja sisävärit, et tee itsellesi palvelusta, koska tällaisten autojen arvon aleneminen on tunnetusti nopeampaa kuin konservatiivisemmin varustellun mallin. Kaiken kaikkiaan sinun kannattaa tutkia verkossa kaikenlaisia hintaoppaita, jotka ovat myös erikoistuneet ennustamaan, kuinka nopeasti auto menettää arvonsa.

  Autot, joiden arvo alenee vähiten

Vinkkejä arvonalennuksen minimoimiseksi

On olemassa keinoja, joilla arvonalennuksen vaikutuksia voidaan vähentää, ja turvallisen ulko- ja sisätilojen värisävyjen valitseminen on täydellinen esimerkki tästä. Tärkein asia on kuitenkin ajokilometrit, sillä jotkin vähän ajetut esimerkkiautot ovat usein jopa 50 prosenttia kalliimpia kuin vastaavat paljon ajetut esimerkkiautot.

Jos pidät autostasi hyvää huolta eli huollatat sen jälleenmyyjällä, teet kaikki korjaukset ajallaan ja pidät auton yleensä siistinä ja puhtaana, arvon aleneminen ei ole niin liioiteltua. Myös auton aiempien omistajien määrä vaikuttaa arvon alenemiseen, ja mitä vähemmän, sitä parempi.

Myös takuulla on suuri merkitys arvon alenemiseen, joten sinun kannattaa pidentää autosi takuuta, koska saat todennäköisesti kustannukset takaisin, kun on aika myydä auto. Luotettavilla autoilla on aina suuri kysyntä, mikä tarkoittaa, että tämäntyyppiset autot säilyttävät arvonsa paremmin.

UKK-osio

Minkä automerkkien arvon aleneminen on vähäistä?

Markkinoiden kysyntä, luotettavuus ja merkin haluttavuus vaikuttavat suuresti siihen, miten hyvin auto säilyttää arvonsa. Merkit, kuten Toyota, Lexus ja Porsche, ovat kaikki tunnettuja luotettavuudestaan ja haluttavuudestaan, joten nämä kolme ovat aina aivan kärjessä, kun kyse on markkina-arvon alenemisesta.

Toisaalta Maseratin kaltaisilla merkeillä on vähän kysyntää markkinoilla, minkä vuoksi niiden arvo laskee nopeimmin. BMW tunnetaan myös jyrkästä arvonalennuksesta, mutta se vaihtelee mallista riippuen. Myös Land Roverien arvo laskee jyrkästi, koska ne ovat uskomattoman kalliita mutta tunnetusti melko epäluotettavia muutaman vuoden jälkeen.

  Missä autossa on suurin kuljettajan istuin?

Minkä autojen arvo nousee?

Kalliit, rajoitetusti valmistetut, kysytyt eksoottiset autot ja klassikkoautot ovat tunnettuja siitä, että niiden arvo jopa nousee ajan myötä. Erityiset haloautot, viimeisimmät superautot ja uskomattoman suositut upouudet autot ovat niitä, joilla on taipumus arvostaa lyhyellä aikavälillä.

Tämä kuvio on nähtävissä kaikenlaisten esineiden kohdalla, mikä tarkoittaa, että tämä ei koske vain autoja. Hyvä esimerkki on Rolex-kello, koska Rolex-kellojen kysyntä on suurta ja niiden saamiseksi on valtava jonotuslista.

Onko järkevää ostaa upouusi auto?

Monet ihmiset uskovat, että autot ovat viime vuosina saavuttaneet jonkinlaisen tasotason, mikä tarkoittaa, että uudemmat autot eivät ole varsinaisesti parempia kuin vanhemmat autot. Näin ollen herää kysymys, onko uuden auton ostamisessa ylipäätään mitään järkeä, varsinkin jos ostat auton suoraan.

Joskus on kuitenkin parempi valita rahoitus tai leasing, koska tällaisissa sopimuksissa otetaan yleensä huomioon ajan myötä tapahtuva arvon aleneminen, mikä tarkoittaa, että ne ovat usein hellävaraisempia lompakolle. Muista joka tapauksessa tutkia asia etukäteen, jotta voit tehdä järkevän rahoituspäätöksen.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z