Kuinka paljon jäähdytysnestettä auto tarvitsee

Moottorin jäähdytysneste on erityinen nesteseos, joka maksimoi moottorin tehokkuuden ja estää sen ylikuumenemisen. Vaikka useimmat ihmiset eivät koskaan ajattele jäähdytysnestettä ennen kuin vuotoa ilmenee tai moottori alkaa ylikuumentua, on tärkeää tietää, kuinka paljon jäähdytysnestettä moottori tarvitsee ja miksi.

Monien teknikoiden mukaan jäähdytysnestetaso on tarkistettava vähintään kerran kuukaudessa, jotta voidaan varmistaa, että kaikki toimii asianmukaisesti. Paras tapa kertoa, kuinka paljon jäähdytysnestettä tarvitset, on etsiä jäähdytysnestesäiliö konepellin alta ja etsiä säiliöön kohokuvioitu enimmäis- ja vähimmäistaso.

Näin tiedät aina, kuinka paljon jäähdytysnestettä säiliössä on ja onko sitä tarpeen lisätä. Ennen kuin täytät sitä, muista kuitenkin selvittää kunnolla, minkä tyyppistä jäähdytysnestettä autosi oikeastaan tarvitsee, koska on olemassa useita erilaisia jäähdytysnesteitä.

On myös tärkeää tietää, että joskus on suoritettava niin sanottu ”huuhtelu ja täyttö” -menettely, jossa jäähdytysneste huuhdellaan autosta kokonaan ja täytetään se oikealla jäähdytysnesteellä ennen auton käynnistämistä.

Moottorin jäähdytysnesteen tarpeellisuus – Optimaalinen lämpötila

Autosi moottori tarvitsee jäähdytysnestettä säilyttääkseen optimaalisen käyttölämpötilan, koska moottorit tuottavat liikaa lämpöä, jota on hallittava, jotta moottori säilyisi turvallisesti mahdollisimman pitkään. Itse jäähdytysjärjestelmä koostuu jäähdytystuulettimesta, jäähdyttimestä ja monista letkuista, jotka jakavat jäähdytysnesteen moottoriin.

Jäähdytysneste kiertää jäähdyttimen läpi, jossa se jäähdytetään, jotta moottorin ylimääräinen lämpö voidaan absorboida. Tätä prosessia toistetaan yhä uudelleen ja uudelleen niin kauan kuin järjestelmässä on riittävästi jäähdytysnestettä.

  Miksi autot ovat kaikki samanvärisiä

Varhaisissa polttomoottoreissa ei edes käytetty nykyaikaisia nestejäähdytysratkaisuja, koska niissä käytettiin vain vettä. Jäähdytysneste on kuitenkin paljon parempi vaihtoehto, koska se toimii myös moottorin sisällä muodostuvaa korroosiota ja likaa vastaan. Se estää myös haihtumisen, joka oli valtava ongelma vesijäähdytteisissä järjestelmissä.

Moottorin jäähdytysnesteen tarkoitus – Tehokkuus, pitkäikäisyys, suojaus

Useimmat nykyaikaiset autot, joissa käytetään nykyaikaisia jäähdytysnesteitä, käyttävät niitä, koska nämä jäähdytysnesteet palvelevat kolmea eri tarkoitusta. Ensimmäinen on nostaa koko jäähdytysjärjestelmän kiehumispistettä, minkä ansiosta moottori toimii aina optimaalisessa lämpötilassaan, koska neste ei pääse kiehumaan.

Toiseksi jäähdytysneste toimii myös jäätymissuojana, koska tavallinen vesi jäätyisi kylmemmissä ympäristöissä, mikä voisi tuhota moottorin kokonaan. Tämä tarkoittaa, että moottorin jäähdytysneste on tehty sekä lisäämään tehokkuutta että pitämään moottori käynnissä pidempään ulkolämpötilasta riippumatta.

Lopuksi jäähdytysneste suojaa moottoria kaikenlaiselta lialta ja roskilta, joita saattaa muodostua moottorin sisälle. Tämä tarkoittaa, että jäähdytysneste huuhtelee moottorin useimmat osat ja puhdistaa sen samalla mahdollisista korroosio- tai ruostekohdista.

Jäähdytysnesteen lisääminen oikein – Jopa maksimissaan

Kuten aiemmin mainittiin, sinun tulisi tarkistaa autosi jäähdytysnesteen taso noin muutaman viikon välein, sillä jos et tee niin, vaarannat autosi ylikuumenemisen. Useimmilla ihmisillä on tietysti tapana kiinnittää huomiota moottorin sisäpuolella olevaan lämpötilamittariin, mutta on parempi ratkaista tämä ongelma ennakoivasti.

  Missä ajoneuvossa on hiljaisin matkustamo?

Tätä varten sinun on sammutettava autosi ja huuhdeltava vanha jäähdytysneste autostasi kokonaan. Kun tämä on tehty, olet nyt valmis kaatamaan uutta jäähdytysnestettä. Etsi jäähdytyssäiliö ja täytä säiliö maksimitasoon asti ja yritä pitää se maksimitasolla tai lähellä sitä.

On syytä mainita, että useimmissa autoissa on nykyään noin 5 litraa jäähdytysnestettä, mutta nämä luvut vaihtelevat yleensä auton koosta ja moottorin koosta riippuen. Lisäksi hyötyajoneuvot, joiden moottorit joutuvat usein kovaan rasitukseen, tarvitsevat enemmän jäähdytysnestettä kuin muut autot.

Sähköauto ei tarvitse moottoriöljyä, mutta monet luulevat myös, että sähköauto ei myöskään tarvitse jäähdytysnestettä. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä jäähdytysnesteeseen on turvauduttava optimaalisen lämpötason ylläpitämiseksi sekä sähköautoissa että polttomoottoriautoissa.

UKK-osio

Kuinka paljon jäähdytysneste maksaa?

Jos viet autosi jäähdytysnesteen vaihtoon, laskusi on keskimäärin 100-200 dollaria. Nämä hinnat vaihtelevat kuitenkin kyseisen auton merkin ja vuosimallin mukaan. Joissakin autoissa jäähdytysnesteen määrä on suurempi, mikä nostaa hintaa entisestään. Jäähdytysnesteitä on erityyppisiä, mikä vaikuttaa myös hintaan.

Joitakin jäähdytysnestetyyppejä, kuten pakkasnestettä, sekoitetaan veteen ennen kuin ne täytetään autoon, joten jätä täyttö koulutetun ammattilaisen tehtäväksi, koska hän tekee todennäköisesti vähemmän virheitä jäähdytysnestettä vaihtaessaan.

Kuinka usein minun on vaihdettava jäähdytysneste autooni?

Se, kuinka usein jäähdytysneste tulisi vaihtaa, riippuu myös siitä, kuinka vanha auto on, minkä tyyppistä jäähdytysnestettä se käyttää ja käyttääkö se tiettyjä jäähdytysnestetyyppejä vai ei. Ihannetapauksessa jäähdytysneste on kuitenkin vaihdettava kokonaan useimpiin autoihin noin 30 000-60 000 kilometrin matkan jälkeen.

  Millaisella autolla Columbo ajoi

Jäähdytysnesteet ovat yleensä haitallisia ympäristölle, minkä vuoksi jäähdytysnesteiden valmistajat tekevät paljon työtä varmistaakseen, että kyseiset jäähdytysnesteet kestävät mahdollisimman pitkään. Muista siis noudattaa valmistajan suosittelemia vaihtoaikatauluja.

Menettääkö auto jäähdytysnestettä ajan myötä?

Kyllä, koska moottori kuluu ajan myötä, jolloin jäähdytysneste pääsee haihtumaan. Tavanomaisen laskelman mukaan moottori menettää 0,25 tuumaa enemmän joka neljäs kuukausi jokaista lisävuotta kohden, jonka moottori on käytössä.

Tämä tarkoittaa, että jäähdytysnesteen taso on tarkistettava useammin, jos omistat auton, jossa on paljon kilometrejä. Tällaisilla laskelmilla ei tietenkään ole mitään merkitystä, jos kyseisessä autossa on vuotoja tai vaurioituneita letkuja.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z