Kuinka paljon öljyä autoni tarvitsee

Moottoriöljy on moottorin elintärkeä komponentti, joka on suunniteltu voitelemaan moottoria, vähentämään liikkuvien osien välistä kitkaa ja pitämään moottori optimaalisessa lämpötilassa. Kaikki autot käyttävät moottoriöljyä sähköautoja lukuun ottamatta, ja joissakin autoissa käytetään lisäkomponentteja, kuten öljynjäähdytysnestettä, joka vähentää lämpöä entisestään.

On tärkeää, että vaihdat moottoriöljyn valmistajan suositusten mukaisesti, jos haluat pitää moottorin toimivana parhaalla mahdollisella tavalla. Moottoriöljy on myös suunniteltu puhdistamaan moottorin sisuskalut poistamalla kaikki epäpuhtaudet ja likaesiintymät sisältä.

Jos omistat auton, jossa on 4-sylinterinen moottori, tarvitset todennäköisesti noin 5 litraa öljyä, jotta tankki täyttyy kokonaan. Kuusisylinterinen moottori tarvitsee noin 6 litraa ja kahdeksansylinterinen moottori yleensä jopa 8 litraa öljyä. Nämä voivat vaihdella hieman myös moottorin iskutilavuuden ja kapasiteetin mukaan.

Jos haluat tarkkaan selvittää, kuinka paljon öljyä moottorisi tarvitsee, tutustu käyttöoppaaseen tai kysy asiaa jälleenmyyjältäsi. Öljytyyppejä on erilaisia, joten muista valita autoosi sopiva öljy.

Oikean öljytyypin valitseminen autoosi

On monia tekijöitä, jotka sinun on otettava huomioon, jos haluat vaihtaa öljyn itse. Ensimmäinen niistä on autoosi sopiva öljytyyppi. Perinteinen öljy liitetään useimmiten vanhempiin ajoneuvoihin, vaikka sitä voidaan käyttää myös uudemmissa autoissa, mutta sitä on parempi välttää, koska öljynvaihto on silloin tiheämpi.

Synteettinen öljy on suosituin öljytyyppi, koska se tarjoaa erityisiä synteettisiä ominaisuuksia, jotka takaavat moottorin syväpuhdistuksen, eikä niitä tarvitse vaihtaa kovinkaan usein. Synteettiset öljyt on varustettu kaikenlaisilla lisäaineilla, jotka tarjoavat tasaisemman virtauksen sekä lämpimällä että kylmällä säällä.

  Ovatko riippumattomat mekaanikot halvempia kuin jälleenmyyjät?

On myös monia muita moottoriöljyvaihtoehtoja, jotka riippuvat erityyppisistä ajoneuvoista, kuten korkean ajokilometrimäärän autoista tai raskaista hyötyajoneuvoista. Oli miten oli, sinun on valittava öljytyyppi, joka sopii parhaiten autosi tarpeisiin, ja omistajan käsikirjasta löydät nämä tiedot.

Moottoriöljyn viskositeetti – Lämmin sää vs. kylmä sää

Öljyn viskositeetti tarkoittaa sitä, kuinka helposti moottoriöljy virtaa ulkolämpötilasta riippuen. Ohuet tai alhaisen viskositeetin öljyt on tehty talviajoa varten, koska ne virtaavat talvella paljon helpommin, mikä tarkoittaa, että tällaiset öljyn viskositeettitasot sopivat täydellisesti kylmempään ilmastoon.

Toisaalta paksuja tai korkeaviskositeettisia moottoriöljyseoksia käytetään ensisijaisesti parempiin korkean lämpötilan työympäristöihin, koska ne pystyvät paremmin säilyttämään paksuuden ja öljynpaineen. Ohuet öljyt ovat talvella paljon parempia kuin paksut öljyt, koska ne pyörittävät moottoria paljon helpommin, mikä tarkoittaa myös sitä, että prosessissa kuluu vähemmän energiaa hukkaan.

Öljyn viskositeetti mitataan yleensä öljyn viskositeettiluokituksella ”XW-XX”. Sellaisia öljysekoituksia, kuten 0W tai 5W, käytetään pääasiassa talvella, kun taas 15W tai 20W:n kaltaisia öljysekoituksia käytetään pääasiassa kesäajossa.

DIY-öljynvaihto – vaiheittainen opas

Tähän asti sinun pitäisi olla hyvin tietoinen siitä, minkä tyyppistä öljyä autosi tarvitsee ja kuinka paljon. Tämä tarkoittaa, että nyt sinulla pitäisi olla kaikki tarvittavat tiedot öljynvaihdon suorittamiseksi itse. Ensimmäiseksi sinun on nostettava auto turvallisesti ylös, jotta sinulla on tarpeeksi tilaa työskennellä auton alla mukavasti.

  Parhaat maasturit ensimmäiseksi autoksi

Etsi moottorin alla sijaitsevat omat öljyn tyhjennystulpat ja tyhjennä vanha öljy kokonaan. Tätä tarkoitusta varten sinun pitäisi myös löytää jonkinlainen ämpäri, sillä 5-8 litraa öljyä on paljon nestettä. Muista hävittää vanha öljy ympäristösyistä niille osoitetuissa moottoriöljyn hävityspaikoissa.

Moottoriöljyn vaihdon yhteydessä kannattaa käyttää tilaisuutta hyväkseen myös öljynsuodattimien vaihtamiseen. Kun olet vaihtanut suodattimen, laita tyhjennystulpat takaisin paikoilleen ja valmistaudu täyttämään öljysäiliö täyteen. Tämän jälkeen sinun on ensin tarkistettava öljyn taso luotettavalla mittatikun menetelmällä ja kiinnitettävä myös huomiota mahdollisiin vuotoihin.

FAQ-osio

Kuinka paljon moottoriöljyn vaihto maksaa?

Se riippuu käyttämästäsi öljytyypistä sekä moottorisi koosta ja tyypistä. Suuremmat iskutilavuusmoottorit käyttävät enemmän moottoriöljyä, ja dieselmoottorit käyttävät enemmän moottoriöljyä kuin kaasumoottorit. Jos kuitenkin käytät tavanomaista öljyä, lasku on keskimäärin 35-75 dollaria.

Jos taas käytät synteettisiä seoksia, täysi vaihto maksaa 70-150 dollaria. Joissakin kalliimmissa autoissa öljyt ovat vielä kalliimpia. Bugatti Veyron -hyperauton öljynvaihto maksaa 21 000 dollaria.

Miksi sähköautot eivät tarvitse öljyä?

Sähköajoneuvot eivät tarvitse öljyä, koska sähkömoottorissa on vähemmän liikkuvia osia kuin kaasu- tai dieselmoottorissa. Koska sähkömoottori saa virtansa korkeajänniteakusta, siinä ei tarvita mäntiä ja sylintereitä, jotka ovat tärkein syy siihen, että tavalliset moottorit käyttävät öljyä.

Sähkömoottorit tarvitsevat kuitenkin öljyn lisäksi säännöllisiä nestetarkastuksia ja -vaihtoja. Hybridiautoissa on sekä kaasu- että sähkömoottori, mikä tarkoittaa, että myös ne tarvitsevat öljynvaihtoja samaan tapaan kuin tavallinen auto.

  Mikä pieni auto on paras mäkisille alueille?

Mitä tapahtuu, jos käytät autoa alhaisella öljytasolla?

Jos et vaihda tai täytä moottoriöljytasoa usein, tuhoat todennäköisesti moottorisi kokonaan. Ensimmäinen ongelma, jonka kohtaat, on moottorin lisääntynyt kuluminen, koska liikkuvien osien välinen kitka on paljon suurempi.

Koska kitka on suurempi, moottorisi kärsii myös korkeammista käyttölämpötiloista, jotka saattavat jopa sytyttää moottorin tuleen. Jos moottoriöljyn määrä on alhainen, moottori saattaa lukkiutua kokonaan, jos moottorin sisälle muodostuu liikaa roskia ja likaa.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z