Kuka omistaa Jaguarin ja missä Jaguaria valmistetaan?

Jaguar valmistaa yhtä maailman urheilullisimmista autoista. Ja tähän mennessä se on yksi parhaista luksus- ja suorituskykyisten autojen valmistajista. Mutta mikä on Jaguarin historia? Kuka omistaa yrityksen ja missä niitä valmistetaan?

Jaguarin omistaa tällä hetkellä Tata Motors, intialainen autonvalmistaja, joka tunnetaan luksusautojen valmistuksesta. Alun perin Jaguarin omisti British Motor holdings ja sittemmin British Leyland. Sitten sen osti Ford, ja nyt sen omistaa Tata. Vaikka Jaguarin autoja valmistetaan maailmanlaajuisesti, sen päätuotantolaitos sijaitsee edelleen Birminghamissa, Englannissa.

Tarina Jaguarin omistajuuden takana

Jaguarin alkuperä

Vuosien varrella Jaguar on ollut eri tahojen omistuksessa ja hallinnassa. Alun perin autonvalmistaja tunnettiin nimellä Swallow Sidecar Company, joka valmisti moottoripyörien sivuvaunuja. Sen perustivat William Lyons ja Williams Warmsley Blackpoolissa, Englannissa, vuonna 1922.

Vuonna 1935 Swallow Side Company muutti nimensä S.S. Cars Limitediksi. Samana vuonna SS Cars Limited valmisti yhteistyössä Standard Motor Co:n kanssa ensimmäisen sarjan autoja, joiden mallinimi oli Jaguar. Niihin kuuluivat SS Jaguar 2,5 litran sedan, SS 100 ja SS 90.

Ylellisistä Jaguareista tuli kuuluisia

Näistä autoista tuli pian kuuluisia niiden tyylikkään ja upean muotoilun ansiosta. Jotta tuotettujen autojen laatua voitaisiin kuitenkin kuvata paremmin, nimi muutettiin SS Carsista Jaguar Carsiksi vuonna 1945. Vuodesta 1940 aina 1960-luvulle asti Jaguar tulvi markkinoille uskomattomilla luksus-, urheilu- ja kilpa-autoilla, jotka leimasivat heidät johtaviksi autonvalmistajiksi. Niihin kuuluivat muun muassa C-tyypin kilpaurheiluautot ja XK120.

Laajentaakseen yritystä ja tuotantoa Jaguar yhdistyi vuonna 1966 British Motor Corporationin kanssa British Motor Holdingsiksi. Vuonna 1969 BMH fuusioitui Leyland Motor Corporationin kanssa ja siitä tuli British Leyland. Taloudelliset vaikeudet iskivät kuitenkin pian British Leylandiin. Tämän vuoksi Jaguar irtautui vuonna 1984 ja muuttui jälleen itsenäiseksi yritykseksi.

  Polestar vs. Jaguaar luotettavuus - kumpi on parempi?

Ulkomaiset autonvalmistajat ostivat sen

Vuonna 1999 Ford Motors osti Jaguar Motorsin vuonna 1999, kun se halusi rakentaa ylellisyysmerkin kasvattaakseen jo vaikeuksissa olevaa Lincoln-merkkiään. Tämä teki Jaguarista osan sen suurinta autokonsernia yhdessä Aston Martinin, Volvo Carsin ja Land Roverin kanssa.

Se ei kuitenkaan ollut Fordin kannalta hyvä siirto, sillä Jaguar ei tehnyt voittoa Fordin johdolla. Tämän vuoksi Ford myi Jaguarin yhdessä Land Roverin kanssa intialaiselle autonvalmistajalle Tata Motorsille vuonna 2008.

Vuonna 2013 Tata Motors yhdisti Jaguarin ja Land Roverin ja synnytti nimeksi Jaguar Land Rover Limited, yksityinen osakkuusyhtiö, jonka pääkonttori sijaitsee Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Jaguar päättää asioista

Tatan hallinnossa Jaguar oli itsenäisempi kuin Fordin aikana. Se muutti suurimman osan ajoneuvojensa suunnittelusta ja teknologiasta. Todiste tästä muutoksesta on I-pace-maasturi, ensimmäinen sähkökäyttöinen Jaguar.

Mielenkiintoista on, että Jaguar valmistaa nykyään joitakin parhaista katumaastureista, luksus- ja urheiluautoista. Jaguarin ajoneuvot vastaavat ylellisyydeltään, teknologialtaan ja suorituskyvyltään joitakin kilpailijoitaan, kuten Mercedestä, BMW:tä ja Audia, ja jopa päihittävät ne.

Tulevaisuutta ajatellen Tata on ilmoittanut, että vuoteen 2025 mennessä kaikki Jaguarit ovat täyssähköisiä. Se on melkoinen siirtymä niiden sivuvaunuperäisistä ajoneuvosta.

Missä Jaguareita valmistetaan?

Jaguar Land Roverin pääkonttori sijaitsee Coventryssä, Englannissa, ja sen päätuotantolaitos on Birminghamissa, Englannissa. Jaguar on kuitenkin levittäytynyt globaalisti, ja nyt sillä on tuotantolaitoksia eri maissa, kuten Kiinassa, Itävallassa ja Intiassa. Kussakin näistä maista valmistetaan tiettyä Jaguar-mallia.
● Birminghamissa Englannissa sijaitsevassa tehtaassa valmistetaan Jaguar XE, XF ja F-type.
● Solihullissa, Englannissa sijaitseva tehdas valmistaa Jaguar F-pacea.
● Wolverhamptonissa, Englannissa valmistetaan Land Roverin ja Jaguarin moottorikokoonpanoa.
● Itävallan Grazissa valmistetaan E pace ja I-pace yhteistyössä Magna Steyrin kanssa.
● Changshu, Kiina, valmistaa Jaguar XE:tä, XF:ää ja E-pacea sekä moottorin kokoonpanoa.
● Pune, Intia kokoaa Jaguar XF:n käyttäen täydellisiä knockdown-sarjoja. Knockdown-sarjat ovat yhdellä alueella valmistettujen eri osien kokoelmia, jotka siirretään sitten toiselle alueelle loppukokoonpanoa varten.
● On syytä huomata, että ennen kuin Ford myi Jaguarin Tatalle, Ford valmisti joitakin Jaguareja myös Yhdysvalloissa. Älä siis ihmettele, jos näet Yhdysvalloissa valmistetun Jaguarin.

  Jaguar XK Luotettavuus

Autot, joiden ansiosta Jaguar on jäänyt historian sivuille

Jaguarin perustamisesta lähtien brittiläiset autonvalmistajat ovat tuoneet markkinoille monia autoja. Useimmista tuli menestys, mikä auttoi Jaguaria luomaan mainetta luksusluokan premium-autojen valmistajana. Heillä on maastureita, kilpa-autoja ja urheiluautoja. Joitakin kuuluisia malleja ovat mm:
● SS Jaguar Saloon. Tämä oli ensimmäinen valmistettu auto, jossa käytettiin mallinimenä Jaguaria.

● Vuoden 1948 Jaguar XK120. Kaunis, tyylikäs urheiluauto oli tuolloin nopein, sillä sen huippunopeus oli 120 mailia tunnissa.

● 1951 Jaguar Type-C. Tällä korvattiin XK120 huomattavasti kevyemmällä rakenteella ja urheilullisemmalla ulkonäöllä. Se nousi voittajaksi vuosien 1951 ja 1953 ”Le Mansin 24 tunnin” kilpailuissa sekä Remix Grand Prix’ssa vuonna 1952. Se on ensimmäinen levyjarruja käyttänyt auto, joka voitti kilpailun.

● 1954 Jaguar D-Type. Tämä on ensimmäinen urheiluauto, joka voitti ”Le Mansin 24 tunnin kilpailun” useana vuonna peräkkäin: 1955, 1956 ja 1957.

● 1961 Jaguar E-Type. Useimmat ihmiset pitivät sitä kauneimpana koskaan valmistettuna autona.

● Jaguar XJ220. Vuosina 1992-1994 tuotannossa ollut XJ220 oli nopein tuotantoauto, kunnes Mclaren F1 esiteltiin. Sen huippunopeus oli 212,4 mailia tunnissa.

● Jaguar F-Type SVR. Sen hieno muotoilu on muisto varhaisista Jaguareista.

FAQ

Omistaako Tata Motors kokonaan Jaguarin?

Kyllä, Jaguar on kokonaan Tata Motorsin omistuksessa. Vuonna 2008 Tata osti Jaguarin yhdessä Land Roverin kanssa Fordilta 2,3 miljardilla dollarilla. Sen jälkeen se on seissyt omillaan ja perusti tammikuussa 2013 molemmat nimellä Jaguar Range Over, jonka pääkonttori sijaitsee Englannissa.

  Kumpi on parempi, Mercedes vai Jaguar?

Jaguarin omistushistoria: British Motor Holdings omisti Jaguarin vuosina 1966-1968. Sen jälkeen sen omisti British Leyland vuosina 1968-1984. Vuosina 1999-2008 se oli Ford Motorsin omistuksessa. Vuonna 2008 Ford myi sen nykyisille omistajilleen Tata Motorsille.

Onko Jaguar intialainen yritys?

Jaguar ei ole intialainen yritys. Vaikka intialainen autonvalmistaja Tata Motors omistaa nyt Jaguarin, se on syntynyt Englannissa. Tähän päivään asti sen pääkonttori on edelleen Englannissa. Lisäksi monet nykyisin markkinoilla olevat Jaguarit on suunniteltu ja valmistettu Englannissa.

Kuka valmistaa Jaguarin moottoreita?

Aluksi Jaguarin moottoreita valmisti Ford Motors. V8- ja V6-, bensiini- ja dieselmoottorit olivat Fordilta. Jotkin niistä, kuten AJ-V6 ja 60 V6, olivat Fordin suunnittelemia ja Jaguarin muokkaamia. Jaguar Land Rover on kuitenkin ryhtynyt valmistamaan omia moottoreita.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z