Kumpi on parempi hatchback vai SUV vai sedan?

Viistoperät, katumaasturit ja sedanit ovat kolme suosituinta autosegmenttiä tällä hetkellä, joten on luonnollista olla epävarma siitä, kumpi näistä sopii sinulle paremmin. Jos haluat saada sen selville, lue tämä artikkeli, sillä vertailemme näiden kolmen vaihtoehdon etuja ja haittoja, jotta seuraava autonostoksesi olisi mahdollisimman helppo.

Viistoperät ovat yleensä pienimpiä autotyyppejä, ja ne ovat myös edullisempia. Ne ovat halvempia käyttää ja helpompia elää, koska niiden moottorit ovat pienempiä ja useimmat viistoperäisten autojen osat kestävät yleensä pidempään.

Katumaasturit ovat tällä hetkellä eniten hypetetty autotyyppi, ja valittavana on paljon upeita katumaastureita. Ne tarjoavat laajimmat mahdollisuudet, koska ne pystyvät yhtä lailla hoitamaan maasto- ja maastotehtäviä ja ovat samalla näyttävämpiä ja niillä on parempi näkyvyys kaikkialle.

Sedanit ovat keskellä, koska ne eivät ole niin kalliita kuin maasturit eivätkä niin halpoja kuin viistoperät. Ne eivät tarjoa korotettua ajoasentoa kuten maasturit, mutta niissä on enemmän tilaa kuin viistoperissä. Sedanit ovat ylivoimaisia mukavuusosastolla, sillä ne ovat edelleen mukavin autosegmentti.

Viistoperät – Pieniä, halpoja, mutta eivät läheskään yhtä hienostuneita.

Jos et ole kiinnostunut tuhlaamaan paljon rahaa seuraavaan autoosi, sinun kannattaa ensisijaisesti keskittyä löytämään itsellesi sopiva hatchback. Viistoperät ovat halvempia ostaa, ylläpitää, vakuuttaa, rekisteröidä ja korjata, koska niissä on pienemmät moottorit, jotka ovat vähemmän monimutkaisia.

Ne ovat ketterämpiä kuin useimmat sedanit ja katumaasturit, koska ne ovat kevyempiä ja niiden akseliväli on lyhyempi, mikä tekee niistä ketterämpiä ahtailla kaupunkikaduilla. Ne ovat myös kaikkein helpoimpia pysäköidä ja puristaa ahtaista aukoista läpi.

  Mikä pieni auto on paras mäkisille alueille?

Niissä ei kuitenkaan ole riittävästi tilaa verrattuna sekä sedaneihin että katumaastureihin. Ne eivät ole yhtä hienostuneita eivätkä haluttuja kuin sedanit ja maasturit. Jos olet henkilö, joka rakastaa viettää paljon aikaa tien päällä, sinun on parempi valita sedan tai jopa maasturi.

Maasturit – Suuria, kalliita ja haluttuja.

Katumaasturit ovat kaikista suosituimpia, joten ei ole mikään yllätys, jos katumaasturit kiinnostavat sinua eniten. Niihin liittyy kuitenkin myös paljon kompromisseja, joihin kuuluu yleensä korkein hintalappu näistä kolmesta. Lisäksi niiden käyttö, tankkaaminen ja rekisteröinti on kalliimpaa suuremman koon ja suuremman riskitekijän vuoksi.

Jos arvostat eniten tilaa, sinun kannattaa harkita maasturia, koska maasturissa on jopa seitsemän istumapaikkaa, mitä ei saa sedanista tai hatchbackista. Katumaasturit tarjoavat myös eniten tavaratilaa, varsinkin jos lasket alas kolmannen istuinrivin. Korotettu ajoasento on varattu vain maastureille.

Katumaasturit selviytyvät kaikenlaisilla teillä, ja niissä on usein AWD. Tämä tarkoittaa, että ne sopivat täydellisesti kylmempiin ilmastoihin, joissa on usein lunta ja jäätä. Maasturit ovat kuitenkin painavimpia, mikä tekee niistä hieman hitaita eivätkä ne ole kovin ketteriä.

Sedanit – sopusuhtaisia, mukavimpia ja suorituskykyisimpiä.

Sedanit sijoittuvat jonnekin katumaastureiden ja viistoperäisten autojen välimaastoon, sillä ne maksavat vähemmän kuin vastaavat katumaasturit mutta enemmän kuin vastaavat viistoperät. Ne ovat myös tilavia, mutta eivät niin paljon kuin maasturit. Tämä tarkoittaa sitä, että sedanit ovat useimmista näkökulmista täydellinen keskitie näiden kahden väliltä.

  Parhaat käytetyt autot pitkille kuljettajille

Jos kuitenkin nautit vauhdikkaasta ajamisesta, suorituskykyinen sedan päihittää helposti kuuman viistoperän ja suorituskykyisen maasturin. Sedanit ovat keskellä myös tavaratilan ja moottorin tehon suhteen.

Sedanit ovat ylivoimaisia mukavuudessa, mikä tarkoittaa, että sinun kannattaa ostaa sedan, jos vietät paljon aikaa moottoritiellä. Näyttää kuitenkin siltä, että sedanit menettävät arvoaan nopeimmin, mikä on melko tärkeä seikka, koska useimmat sedanit ovat huomattavasti kalliimpia kuin viistoperät.

UKK-osio

Ovatko maasturit turvallisempia kuin sedanit ja hatchbackit?

Maasturit ovat todellakin turvallisempia turvallisuusluokitusten osalta, koska ne tarjoavat korotetun ajoasennon. Maasturin, sedanin ja viistoperän välisessä kolarissa viistoperä selviytyy todennäköisesti huonommin, kun taas maasturi on todennäköisesti se, jossa kannattaa olla.

Toisaalta maastureiden tiedetään kaatuvan useammin kuin sedanien ja hatchbackien yhdessä. Maasturit ja sedanit ovat suurempia, joten niissä on yleensä enemmän turvatyynyjä, mikä on myös tärkeää kolarin aikana. Lisäksi sedanit ovat yleensä kaikkein nopeimpia, mikä on myös turvallisuuden kannalta huomionarvoista.

Onko olemassa muita autosegmenttejä, jotka kilpailevat maastureiden, viistoperien ja sedanien kanssa?

Nämä kolme ovat markkinoiden suosituimpia autoja, mutta käytännöllisyyden kannalta ne eivät ole parhaita. Tämä kunnia kuuluu tila-autolle, joka on myös paras perheauto. Toiseksi tulee farmariauto, koska se sijoittuu jonnekin maasturin ja sedanin väliin. Kuorma-auto on työmiehen valinta, ja se muistuttaa eniten maasturia.

  Paras urheiluauto pitkille kuljettajille

Coupé on hyödyllinen vain, jos matkustat yleensä yksin tai otat matkustajia mukaan vain satunnaisesti. Ne ovat kaikkein ketterimpiä, mikä tarkoittaa, että ne tarjoavat yleensä parhaat käsittelyominaisuudet. Cabriot on tehty nautintotarkoituksiin, mutta ne eivät ole läheskään yhtä käytännöllisiä eivätkä käyttökelpoisia perheille ja pitkän matkan matkoille kuin nämä kolme autoa.

Ovatko maasturit jatkossakin suosituimpia autoja?

Näyttää siltä, että katumaasturivillitys ei hidastu lähiaikoina, sillä useimmat autonvalmistajat käyttävät valtavat määrät rahaa nykyisten katumaasturien ja crossoverien parantamiseen ja vielä enemmän rahaa uusien autojen kehittämiseen. Monet automerkit harkitsevat jopa luopuvansa kokonaan kaikista muista segmenteistä kuin katumaastureista ja crossovereista, koska nämä kaksi myyvät eniten.

Niin tai näin, näyttää siltä, että maasturit tulevat todennäköisesti kasvattamaan suosiotaan ajan myötä. Kuorma-autot ovat myös uskomattoman suosittuja Yhdysvalloissa, mikä myös suosii maastureita, koska ne ovat monelta osin melko samanlaisia.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z