Mercedes W123 – Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Mercedes W123 on yleisesti yksi, ellei jopa luotettavin ja paras Mercedes-klassikkosedan kautta aikojen. W123 julkaistiin vuonna 1976, ja se oli yksi aikakautensa turvallisimmista, ylellisimmistä, mukavimmista ja luotettavimmista autoista.

Nykyään W123 nauttii ikonin asemaa, sillä monet Mercedes-harrastajat pitävät sitä välttämättömänä osana ”kaikkien aikojen parhaiden Mercedes-mallien” kokoelmaa. Tosiasia on, että W123-mallia käytetään edelleen kaikkialla maailmassa, koska se on uskomattoman pitkäikäinen ja sen moottorit tuntuvat toimivan ikuisesti.

W123-mallia tarjottiin kahdeksalla eri moottorivaihtoehdolla, joihin kuuluu neljä bensiinimoottoria ja neljä dieselmoottoria. W123:sta tarjottiin alun perin myös coupe- ja sedan-versioita, mutta 12 W123-mallia valmistettiin itse asiassa avoautona.

Myöhemmin tuli myös farmari, joka oli yhtä suosittu, mutta nykyään suurin osa ihmisistä on kiinnostunut sedanista. W123 sai 1980-luvulla mittavan uudistuksen, joka teki siitä entistäkin vaikuttavamman. Kaiken kaikkiaan W123 on varmasti yksi Mercedeksen malliston suurimmista hiteistä, joka tekee vaikutuksen vielä tänäkin päivänä.

Mercedes W123 – Voimansiirtojärjestelmä

Kuten aiemmin mainittiin, W123-mallia tarjottiin alun perin sekä bensiini- että dieselversioina. Malliston 250- ja 280-mallien huippumallit varustettiin 6-sylinterisillä moottoreilla, jotka vetovoimansa ansiosta ovat nykyään kaikkein halutuimpia.

Kaikki W123-moottorit ovat tunnettuja siitä, että ne kestävät yli miljoona kilometriä vain pienillä huoltotoimenpiteillä, kuten säännöllisillä öljynvaihdoilla. Nämä moottorit tehtiin yksinkertaisiksi, mutta ylimitoitetuiksi, mikä tarkoitti sitä, että Mercedeksen insinöörit pohtivat jokaista moottorin komponenttia, kunnes he tekivät niistä täydellisiä.

  Volvo vs. Mercedes: Luotettavuus - kumpi on parempi

Dieselmoottoreiden tiedetään myös kestävän pitkään, mutta ne eivät ole yhtä luodinkestäviä kuin 6-sylinteriset bensiiniversiot. W123:a tarjottiin myös joko mekaanisen tuntuisella, mutta uskomattoman kestävällä manuaalivaihteistolla tai vielä paremmalla automaattiversiolla.

W123:n voimansiirto asetti standardit monille tuleville Mercedes-malleille, koska se oli sekä hienostunut, hienostunut, suhteellisen tehokas että helppokäyttöinen. W123s:n voimansiirto on todella ihmeellinen, koska se kestää enemmän kuin useimmat voimansiirtojärjestelmät koskaan.

Mercedes W123 – Muotoilukieli ja kori

W123 on varmasti vanhentunut kuin hieno viini, sillä se tarjoaa kauniisti suhteutetun korin, joka on täynnä kaikenlaisia muotoilun yksityiskohtia, kuten kromiviivoja, suhteellisen pehmeitä koripaneelin reunoja ja yhtenäisiä paneelivälejä. W123 näyttää edelleen komealta, varsinkin kun Mercedeksen kolmipistekulmainen startti istuu ylpeänä sen etuosassa.

Mercedes W123 on tunnettu laadukkaasta maalauksesta, mutta niin monen vuosikymmenen käytön jälkeen W123 yhdistetään nykyään yleisesti ruosteeseen. Tämä on varsin valitettavaa, mutta se on myös todellisuutta kaikille tuon aikakauden autoille. Siksi sinun on kiinnitettävä erityistä huomiota pyöräkoteloihin, ikkunoiden tiivisteisiin, ovien alle ja etusäleikköön, jos olet hankkimassa W123:ta.

Lievästi ruostuneet autot voidaan korjata melko helposti, koska saatavilla on monia varaosia, mutta jos ruoste on voimakkaampaa, on parempi jättää auto kokonaan väliin. Hyvä puoli on se, että Mercedes toimittaa sinulle edelleen alkuperäisiä osia, mutta huono puoli on se, että sellaisen W123:n löytäminen, jossa ei ole ruostetta, on melko vaikeaa.

  Mitä eroa on Mercedes-Benz C- ja E-luokan välillä?

Mercedes W123 – Jousitus ja mukavuus

Mercedes W123 tarjoaa melko pehmoisen ajokokemuksen, sillä W123:n jousitusasetelma on edelleen enemmän kuin riittävä. Auto virtaa kuoppien yli vaikuttavan hyvin, koska se painaa vain 3500 kiloa. Nykypäivän vastaava E-Luokka painaa lähes tuhat kiloa enemmän.

Vaikka W123:n jousitusasetukset ovat edelleen vaikuttavia, se tarvitsee todennäköisesti uudelleen puskutuksen, joka on oikea-aikainen ja melko kallis prosessi. W123:ssa oli myös ohjaustehostin, joka myös vaatii säännöllistä huoltoa.

Mercedes W123 – Arvo ja käytännöllisyys

Kunnollisen W123:n voi nykyään löytää noin 11 000 dollarilla, mutta parhaiden mallien hinta voi olla jopa kaksinkertainen. Koska W123 on niin vanha, monet ihmiset ovat innokkaita entisöimään niitä, mikä nostaa niiden arvoa huomattavasti. Kaiken kaikkiaan kunnolliset esimerkit tulevat todennäköisesti jatkamaan arvonnousuaan.

Käytännöllisyyden kannalta W123:ssa on riittävästi matkustajatilaa, mutta pidemmät henkilöt saattavat joutua hieman kärsimään takapenkillä. Tavaratila on melko kunnollinen tuon aikakauden autoihin nähden.

UKK-osio

Onko Mercedes W123 turvallinen auto?

50 vuotta vanha auto ei ole läheskään yhtä turvallinen kuin 30 vuotta vanha auto, ja se on totuus. Jos haluat ylivertaista turvallisuutta, jätä W123:n ostaminen väliin, koska siitä puuttuu 99 % nykyaikaisista turvavarusteista. W123 oli kuitenkin yksi markkinoiden turvallisimmista autoista silloin, kun se tuli markkinoille.

Nykyään W123:n passiiviset turvallisuusominaisuudet ovat yhtä vahvat, mutta kun otetaan huomioon, että W123:sta puuttuvat lähes kaikki nykyaikaiset aktiiviset ohjelmistoturvallisuusominaisuudet, sitä ei voi suositella perhekäyttöön.

  Mikä on paras Mercedes Sprinterin moottori?

Onko Mercedes W123 sen arvoinen?

Klassikkoautot ovat paljon herkempiä ja vaativat paljon enemmän huomiota verrattuna uudempiin autoihin, ja näin on myös W123:n kohdalla. W123 ei kuitenkaan ole läheskään niin vaikea omistaa kuin jotkut muut tuon aikakauden klassikkoautot.

On melko ilmeistä, että W123:n ostamisessa on kaikki järki maailmassa, jos etsit 70-luvun klassikkoautosedania, koska tuskin mikään muu tuon aikakauden sedan voi vetää vertoja.

Onko Mercedes W123 paras koskaan valmistettu auto?

Mercedes W123:ta kutsutaan usein kaikkien aikojen parhaaksi autoksi, koska se tarjoaa edelleen uskomattomat yleispiirteet uskomattoman hyvin rakennetulla ja luotettavalla alustalla. Se on hyvännäköinen ja mukava sedan, joka huokuu hienostuneisuutta riippumatta siitä, mihin se on pysäköity.

W123-mallien tiedetään kestävän miljoonia kilometrejä, jos ne huolletaan asianmukaisesti. Ne ovat käytännöllisiä, turvallisia ja haluttuja, joten on melko selvää, miksi niin monet ihmiset pitävät sitä kaikkien aikojen parhaana autona.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z