Mikä Volvon katumaasturi on suurin?

Volvolla on pieni kolmen katumaasturin mallisto, joista XC90 on suurin. Volvo alkoi valmistaa katumaastureitaan 2000-luvulla, ja XC90 oli ensimmäinen heidän luoma katumaasturi. Se on henkilöauton alustaan perustuva crossover-maasturi, joka on saatavana nelivetoisena ja vakiona etuvetoisena. XC90:ssä voi olla kolmas istuinrivi, mikä lisää sen matkustajatilaa.

Volvo XC90: Volvon suurin katumaasturi

Volvo XC90 on keskikokoinen luksusmaasturi. XC90:n konsepti esiteltiin vuonna 2001, ja sen tuotanto aloitettiin vuonna 2002. Auto on nyt toisessa sukupolvessa. XC90:n ensimmäinen sukupolvi perustui Volvon P2-alustaan, samaa alustaa, jota käytettiin muissa Volvoissa, kuten V80-sarjassa. Toinen sukupolvi perustuu kuitenkin erilaiseen maailmanlaajuiseen alustaan nimeltä Scalable Product Architecture (SPA).

Kori

XC90:ssä käytetty auton alusta on Scalable Product Architecture (SPA). Tässä alustassa käytetty tekniikka vähentää auton painoa ja parantaa samalla turvallisuutta ja tehokkuutta. Autossa on kaksoiskolmipilarinen etujousitus sekä uusi integraalilinkkinen taka-akseli, johon kuuluu kevyestä materiaalista valmistettu poikittainen lehtijousi. Edessä on T-muotoiset LED-päiväajovalot, joita Volvo markkinoi ”Thorin vasarana”.

XC90 Mitat

 • Korkeus: 1776 mm
 • Pituus: 4950 mm
 • Leveys: 2140 mm
 • Leveys sis. Peilit: 2140 mm
 • Akseliväli: 2984 mm
 • Raideväli edessä: 1665 mm
 • Raideväli takana: 1667 mm
 • Kääntöympyrä: 11,8 mm
  Lähde: Volvo Cars

Ensimmäinen sukupolvi (2002-2014)

Ensimmäisen sukupolven XC90 lanseerattiin vuonna 2001 Pohjois-Amerikassa. Se oli Volvon ensimmäinen merkittävä katumaasturi. Auto lanseerattiin kahtena versiona, 2.5T ja T6. 2.5T oli perusvaihtoehto, jossa oli 2,5-litrainen B5254T2 ”T5” -turboturboahdettu riviviitosmoottori, joka tuotti 208 hevosvoimaa ja 320 N⋅m vääntöä.

  Missä Volvossa on hierontaistuimet?

T6-muunnoksessa oli 2,9-litrainen B6294T-moottori, joka tuotti 268 hv ja 380 N⋅m vääntöä. Myöhemmin vuonna 2005 tähän malliin lisättiin Yamaha V8 -moottori. Auto sai sen jälkeen useita päivityksiä, kuten kasvojenkohotuksen vuonna 2007 ja muita pieniä muutoksia vuosina 2009, 2010 ja 2012. Auto oli välitön menestys. Se voitti useita palkintoja ja muita turvallisuusjärjestöjen sijoituksia.

Toinen sukupolvi (2015-nykyisin)

Toisen sukupolven XC90:n tuotanto alkoi vuonna 2012, ja se julkaistiin vuonna 2015. Jokainen variantti sai samat 2,0-litraiset nelisylinteriset Drive-E-ajovoimanlähteet. Tämä tuli Volvon 8-vaihteisen Geartronic-vaihteiston kanssa.

Toisessa sukupolvessa oli kolme varustetasoa, T5, T6 ja T8. T5-mallissa oli kaksi kaasumoottoria, kun taas T6-mallissa oli kaksi diesel-pohjaista moottoria. T8-huippumallissa on kaksimoottorinen moottori. Se on plug-in-hybridiauto. Kaikissa malleissa on neliveto.

T8-mallissa on 11,6 kWh:n litiumioniakku. T8 Excellence -malli julkaistiin vuonna 2017, ja sen valmistus lopetettiin vuonna 2020. Auto sai toisen faceliftin vuonna 2021, jolloin T8-malli nimettiin uudelleen ”XC90 Recharge” -malliksi. Recharge on pistokehybridi, sillä Volvolla ei ole enää pelkästään kaasu- tai dieselmoottoreita.

Muut tekniset tiedot

XC90 on ylellinen katumaasturi, joka tarjoaa parhaat sisätilat ja ulkoiset ominaisuudet. Myös turvallisuusominaisuudet ovat tämän luokan katumaastureiden parhaat. Kaksi sen innovatiivisinta turvallisuusominaisuutta ovat ”ajoradan suojapaketti” ja ”Autojarrutus risteyksessä -ominaisuus”. XC90:ssä on tietysti myös kaikki muut vakiovarusteena olevat ylelliset turvallisuusominaisuudet, joista Volvo tunnetaan.

  Hajoavatko Volvot usein? Onko Volvo luotettava auto?

Myös sisätilojen suunnittelu on ylellistä ja sen tavoitteena on tarjota paras mahdollinen mukavuus. Autossa on myös 3 riviä ja siinä on tilaa 6-7 matkustajalle. Etuistuimissa on hierontaominaisuudet, lämmitetyt istuimet, tuuletettu nahka ja sähkösäätö. Lisäksi edessä on 9 tuuman näyttö.

XC90:ssä on korkeatasoinen Bowers and Wilkins -audiojärjestelmä ja Volvo Carsin ilmanpuhdistusjärjestelmä. Vuonna 2017 Pilot Assist II tuli vakiovarusteeksi kaikissa XC90:ssä tietyillä markkinoilla.

Volvon muut katumaasturit

Volvolla on sateenvarjonsa alla pieni kolmen katumaasturin mallisto. Pienemmät katumaasturit ovat XC40 ja XC60. Molemmat ovat omien luokkiensa parhaimmistoa. XC40 on kompakti ylellinen crossover-katumaasturi, kun taas XC60 on ylellinen crossover-katumaasturi. Molemmat ovat IIHS:n rankkaamien turvallisimpien autojen joukossa.

Volvon tulevat katumaasturisuunnitelmat

Volvolla on muihin autonvalmistajiin verrattuna pieni tuotantomittakaava. Se on valmistanut kolme katumaasturia ja aikoo valmistaa niitä vielä muutaman vuoden ajan. Tosin viime aikoina on tullut lisäystä. Vuonna 2021 Volvo ilmoitti, että he aikovat tuoda markkinoille Volvo C40 Recharge -mallin täysin sähköllä toimivana pienikokoisena luksus-crossover SUV:nä.

FAQ

Mitä maasturit ovat?

SUV on lyhenne sanoista sport utility vehicle. Ne on yleensä tehty useampia matkustajia ja korkeinta suorituskykyä varten. Useimmissa SUV:issa on nelivetovaihtoehto, mikä tekee niistä erittäin tehokkaita epätasaisessa maastossa. Niissä on yleensä suuri maavara, ja niistä on erilaisia muunnelmia, kuten crossover- tai kompaktimaastureita.

  Onko Volvojen huolto kallista?

Mikä on kaikkien aikojen suurin katumaasturi?

Jotkut maasturit ovat puhtaita petoja. Massiivisia bensasyöppöjä, joita käytetään korkeaan suorituskykyyn ja epätasaisiin reitteihin. Niiden polttoainetaloudellisuus on yleensä alhainen niiden suurten moottoreiden vuoksi, ja niissä voi kuljettaa paljon lastia. Joitakin suurimpia katumaastureita ovat mm:

 1. 2016 Chevrolet Suburban- painaa 8 100 kiloa ja siinä on 121,1 kuutiometriä tavaratilaa.
 2. 2016 Mercedes Benz GL Class- siihen mahtuu 93,8 kuutiometriä lastia.
 3. 2017 Nissan Armada- mahtuu 95,1 kuutiometriä tavaratilaa.

Mitä etuja maastureilla on?

Isommilla ajoneuvoilla on tiettyjä etuja. Ensimmäinen on tila. Moniin katumaastureihin mahtuu sisälle 7 ihmistä. Myös lastitilaa on enemmän isoja matkoja varten. Isompi ajoneuvo antaa myös matkustajille paremman jalkatilan.

Muita etuja ovat sen ominaisuudet. Suuremman maavaran ansiosta monet maasturit voivat kulkea lähes kaikkialle. Useimmissa katumaastureissa olevat nelivetoominaisuudet lisäävät myös niiden suorituskykyä sekä parempaa näkyvyyttä suurempien ikkunoiden ja tuulilasin ansiosta.

Millaisia maastureita on olemassa?

Neljä tavallista katumaasturiluokkaa perustuvat kokoon, ja niihin kuuluvat kompakti crossover, crossover, mid-size ja full-size.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z