Miksi autot ovat kaikki samanvärisiä

Jopa 80 prosenttia autoista on nykyään maalattu niin sanotuilla ”akromaattisilla” väreillä. Akromaattisissa väreissä on yleensä valkoisen, mustan, harmaan tai hopean eri vivahteita, mikä tarkoittaa, että nämä värit eivät ole kovin värikkäitä.

Tämä johtuu siitä, että useimmat ihmiset valitsevat yleensä tämäntyyppisiä värejä, koska ne vaikuttavat myönteisesti jälleenmyyntiarvoon. Myös jälleenmyyjät valitsevat mielellään samankaltaisia värejä, koska ne haluavat mieluummin varastoida näitä sävyjä ja sävyjä kuin epätavallisia ja epäsuosittuja sävyjä.

Vaikka tilastojen mukaan kaikki autot ovat joko mustia, valkoisia, hopeanvärisiä tai harmaita, totuus on kuitenkin se, että vivahteita ja variaatioita on paljon enemmän. Valkoiset eivät ole aivan valkoisia, vaan niihin sekoitetaan yleensä erilaisia muita sävyjä, jotta ne näyttäisivät ylellisemmiltä tai futuristisemmilta.

Sama juttu on kaikkien muiden värien, erityisesti mustan, kanssa. Monet autonvalmistajat tarjoavat nykyään kymmeniä ”mustia”, mutta nämä värit vaihtelevat yleensä vaaleammasta tummempaan valonlähteestä riippuen. Ne vaihtelevat usein tummasta tai keskiyönsinisestä, tummasta tiilenpunaisesta, tummasta smaragdinvihreästä ja vastaavista.

Jälleenmyyntivärit – Turvallisimmat ja suosituimmat värit

Suosikkiväri on subjektiivinen mielipide, ja se on tosiasia. Oli miten oli, ihmisillä on taipumus ostaa tiettyjä esineitä lempiväreissään, mutta kun kyse on autoista, taloista ja muista melko kalliista esineistä, he valitsevat yleensä turvallisemman vaihtoehdon, jotta jälleenmyyntiarvo ei kärsisi.

Tämä ei koske ainoastaan edullisia tai taloudellisia autoja, vaan koko autoteollisuutta yleensä. Ehkä muutama erittäin rajoitettu erä huippuluokan luksusajoneuvoja maalataan joskus rohkeammilla ja pidättyväisemmillä väreillä, mutta nämä ovat useimmissa tapauksissa pikemminkin poikkeus.

  Parhaat sähköautot pitkille kuljettajille

Muutaman eri lähteen mukaan jopa 26 prosenttia vuonna 2021 myydyistä autoista oli valkoisia. Mustien autojen osuus kaikista vuonna 2021 myydyistä autoista on 19 %, samoin harmaiden autojen. Hopea on neljänneksi suosituin väri, sillä 12 % kaikista vuonna 2021 myydyistä autoista on maalattu hopeanvärisiksi.

Värivärit – suosituimmat vaihtoehdot

Kuten aiemmin mainittiin, kromaattiset värit eivät ole kovin suosittuja, mutta on olemassa muutamia merkittäviä poikkeuksia. Suosituimmat kromaattiset autovärivaihtoehdot ovat sininen, sillä 10 % kaikista vuonna 2021 myydyistä autoista on maalattu sinisellä värillä, ja seuraavaksi suosituin on punainen 9 %:lla autoista.

Vihreä tekee hitaasti mutta vakaasti paluuta, ja se on nyt kolmanneksi suosituin kromaattinen autonväri, sillä 2-4 % kaikista vuonna 2021 myydyistä autoista on maalattu vihreäksi. On syytä sanoa, että näitä värejä on lukuisia eri sävyjä, mutta kaikki ne ovat ensisijaisesti sinisiä, punaisia tai vihreitä.

Kirkkaat ja voimakkaat värit yhdistetään useimmiten eksoottisiin superautoihin tai omituisen näköisiin kaupunkien pikkuautoihin, sillä nämä on usein suunnattu rohkeammille ja nuorekkaammille asiakkaille. Luksusautoja ei juuri koskaan maalata kirkkailla ja rohkeilla väreillä.

Vähiten suositut autojen maalityypit ja värit

On olemassa monia erilaisia maaleja ja maalaustekniikoita, ja jotkut niistä ovat suositumpia kuin toiset. Kannattaa sanoa, että kulta, violetti ja keltainen ovat ylivoimaisesti vähiten suosittuja autojen maalausvaihtoehtoja Yhdysvalloissa, sillä alle 0,1-0-3 % ihmisistä valitsee ne koskaan.

  Paras auto selkäkipuihin

Helmi- ja värinvaihtovärit ovat vähiten suosittuja maalityyppejä, joita seuraavat kiiltävät kromivärit. Metallivärit ja tasaiset värit ovat suosituimpia, ja valtaosa autoista on nykyään jompaakumpaa näistä kahdesta. Satiini-/jäädytetyt/mattaiset värit ovat yhä suositumpia suorituskykyisten autojen maailmassa.

On melko ilmeistä, miksi kukaan ei haluaisi maalata Honda Civiciä kullan tai violetin väriseksi, koska tällaisen auton myyminen on varmasti haastavaa. Rohkeiden ja kirkkaiden sisätilavärien lisäksi on syytä mainita, että kirkkaat sisätilavärit ovat useimmille ihmisille myös melkoinen pelote.

UKK-osio

Minkä sisätilojen värin valitsisin?

Yleinen nyrkkisääntö on, että valitset aina värit, joista pidät eniten. Kirkkaampien tai tummempien värien valitsemisessa on kuitenkin hyvät ja huonot puolensa. Jos valitset suosituimman vaihtoehdon, joka on musta, sisustuksesi näyttää uudemmalta pidempään, jos et käytä erityisiä puhdistus- ja huoltoratkaisuja, mutta se saa matkustamon tuntumaan klaustrofobisemmalta, koska se ei säteile valoa.

Oli miten oli, se on arvoltaan paras vaihtoehto. Jos valitset kirkkaamman värin, kuten valkoisen, istuimet on painajainen pitää puhtaana, mikä heikentää jälleenmyyntiarvoa. Kirkkaan värinen sisustus päästää kuitenkin enemmän valoa matkustamoon, mikä saa sisätilan tuntumaan valoisammalta ja tilavammalta.

Onko olemassa vastaavia ”jälleenmyyntiarvoa” parantavia autovaihtoehtoja, jotka minun pitäisi valita, jos haluan maksimaalisen jälleenmyyntiarvon?

Jos haluat saada autostasi suurimman mahdollisen arvon, kun on aika myydä se, on aina parasta valita auto, joka on vähintään kohtalaisen hyvin varusteltu. Vähäiset autot, joissa ei ole joitakin olennaisia varusteita, menettävät yleensä arvoaan vielä nopeammin, koska kukaan ei halua ostaa kallista autoa, jossa ei ole esimerkiksi kaksivyöhykkeistä ilmastointia.

  Mikä on paras 7-paikkainen perheauto?

Lisäksi on parempi valita normaalikokoiset vanteet ja jättää ostamatta yli 19-tuumaiset vanteet, jos autossa ei ole niitä vakiona. Sen lisäksi valitse turvallinen sisätilojen väri, jota voi korostaa kirkkaammilla väreillä. Mikä tärkeintä, tarkista aina ”olennaiset” vaihtoehdot.

Mitkä sisä- ja ulkovaihtoehdot ovat välttämättömiä hyvän jälleenmyyntiarvon kannalta?

Se riippuu kyseisestä autosta, mutta tällainen filosofia pätee yleensä kaikkiin autoihin niiden arvosta riippumatta. Valitse aina monialueinen ilmastointi, vakionopeudensäädin, peruutuskamera, pysäköintianturit ja HUD, jos mahdollista. Automaattivaihteiset autot ovat myös paljon suositumpia kuin manuaalivaihteiset, mikä tarkoittaa, että myyt automaattivaihteisen auton nopeammin.

Näiden lisäksi on olemassa monia erilaisia ”välttämättömiä” lisävarusteita, jotka riippuvat kyseisestä autosta. Esimerkiksi Rolls Roycea ei kannata koskaan ostaa ilman stary headlineria, samoin kuin ei kannata ostaa Porsche 911:ää ilman Sports Chrono -pakettia, superautoa ilman etupään hydraulista nostojärjestelmää tai maasturia ilman AWD-järjestelmää.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z