Miksi Mercedes on niin raskas?

Miksi Mercedes on niin raskas?

Mercedeksen autot ovat painavia monista eri syistä. Mercedes tarjoaa luksusajoneuvoja, joiden tarkoituksena on tarjota kuljettajille huippuluokan ylellisyyttä, joten ajoneuvojen pitäminen kevyenä ei ole saksalaisen autonvalmistajan tärkein tavoite.

Mercedes-autojen on oltava luksusautomerkintänsä mukaisia, joten niissä on monia eri osia, jotka kaikki toimivat yhdessä tarjotakseen synkronoidun ja hienostuneen ajokokemuksen.

Vakaus

Mercedeksen ajo-ominaisuudet ovat suoraa tulosta lukemattomista testisessioista, joilla varmistetaan, että jokainen osa toimii yhdessä muiden kanssa. Jotta yksi osa toimisi parhaalla mahdollisella tavalla, on usein tarpeen lisätä lisäosia, jotta ajokokemuksesta tulisi Benzin arvoinen.

Kaikki tämä lisää paitsi ajoneuvon painoa, myös vakautta. Painavampaan autoon tarjotaan yleensä leveämmät telarenkaat, mikä puolestaan lisää auton pitoa.
Nykyaikaiset nelivetojärjestelmät, kuten Mercedeksen malleissa tarjottu 4MATIC, ovat huomattavasti painavampia kuin kaksivetojärjestelmä. Lisäksi nelivetojärjestelmä tekee autosta paljon vakaamman, erityisesti vähemmän ihanteellisissa olosuhteissa, kuten lumella tai jäällä.
Nykyaikaisissa Mercedes-autoissa korostetaan yleensä suuremman painon tuomia etuja ja suunnitellaan huolellisesti pois kaikki haitat, joita painavammasta autosta yleensä aiheutuu. Nykyaikaisen Mercedes-auton jousitusjärjestelmän tukena on esimerkiksi Active Body Control -niminen monimutkainen jousituksenestojärjestelmä.

Normaalisti auton vaihtaessa suuntaa, erityisesti suuremmissa nopeuksissa, auton paino siirtyy sivulta toiselle. Tämä johtaa siihen, että auto kallistuu siihen suuntaan, johon se ohjataan, mikä voi vaikuttaa vakauteen.

Tässä kohtaa Mercedes Active Body Control astuu kuvaan. Järjestelmä käyttää teknistä neroutta monimutkaisten kallistuksenestojärjestelmien avulla, jotka vastustavat painonsiirron voimaa nopeammissa suunnanmuutoksissa. Näin auton jousitus on paljon jäykempi, jotta auto pysyy mahdollisimman tasaisena.

Toisaalta, kun auto kulkee suoraa linjaa, nämä valssitangot kytkeytyvät irti, jolloin auton jousitus on paljon pehmeämpi. Tämä lisää auton mukavuutta ja vakautta epätasaisessa maastossa.
Näiden kehittyneiden järjestelmien lisääminen lisää tietenkin Mercedeksen ajoneuvojen painoa.

  Pitäisikö minun ostaa 10 vuotta vanha Mercedes?

Turvallisuus ja luotettavuus

Markkinointiväittämien osalta Mercedes pyrkii pitämään paikkansa. Etenkin turvallisuuden osalta Mercedes täyttää jatkuvasti parhaat IIHS-luokitukset.

Mutta jotta autonvalmistaja voi saavuttaa näin korkeat turvallisuusstandardit, on noudatettava tiukkoja sääntöjä, eikä paino ole ensisijainen prioriteetti matkustajien turvallisuuteen verrattuna.
Painavampi ja tukevampi auto tarjoaa yleensä paremman suojan kolaritilanteessa kuin kevyempi auto. Useimmat Mercedes-merkkiset autot ovat mittasuhteiltaan melko suuria, ja auton rakennetta on tuhoutunut paljon enemmän, ennen kuin vahingolliset vaikutukset kohdistuvat matkustajiin.

Toinen esimerkki auton painoon liittyvästä älykkäästä suunnittelusta on tapa, jolla raskaammat auton osat on pakattu. Nykyaikaiset Mercedes-autot, erityisesti urheiluautot, pyrkivät jakamaan painon tasaisesti alustaa pitkin, mikä tekee autosta paljon turvallisemman ja parantaa sen käsiteltävyyttä.

Lisäksi raskaat osat sijoitetaan pääasiassa auton alustan alapuolelle, koska se alentaa auton painopistettä ja auttaa tekemään autosta ketterämmän ja muuttamaan suuntaa helpommin. Tämä lisää myös turvallisuutta ja suorituskykyä.
Luotettavuuden osalta Mercedes pyrkii ylimitoittamaan monia korin rakenneosia, kuten runkoa. Käyttämällä useampia metallimateriaalikerroksia auton runko on vahvistettu turvallisuuden lisäämiseksi. Se tekee näistä osista myös paljon luotettavampia, mutta lisää painoa.

Tekniikka ja mukavuus

Kun Mercedes jatkaa uudempien mallien tarjoamista, se tarjoaa myös monia uudempia ominaisuuksia ja teknologioita. Uudemmassa mallissa on yleensä ”enemmän kaikkea”, mikä lisää painoa edellisen sukupolven malliin verrattuna.

  Mikä Mercedes on suurin vetokyky

Mercedes myös kasvattaa jatkuvasti auton kokoa, jotta kaikki turvallisuus-, infotainment- ja mukavuustekniikat mahtuisivat mukaan. Lisäksi uudemmassa mallissa on yleensä paljon enemmän tilaa matkustamon sisällä, mikä puolestaan pidentää autoa tai tekee pakkauksesta tehokkaamman, mikä molemmat lisää painoa.

Erityiset Mercedeksen valmistamat katumaasturit, kuten GLS, tarjoavat 7 istuinta. Ja jotta Mercedes Benzin arvoinen kokemus olisi mahdollinen, kaikkien 7 matkustajan on voitava nauttia mukavuus- ja ylellisyysominaisuuksista. Tämä lisää myös painoa merkittävästi.

Suuri osa nykyaikaisten autojen painosta johtuu myös äänenvaimennusmateriaalien suuresta määrästä, jotka eristävät matkustamoa valtavasti ja tekevät ajokokemuksesta paljon rentouttavamman.

UKK auton painosta

Mitä haittoja painavammasta autosta on?

Vaikka painavampi auto onkin parempi ajotapa, Mercedeksen autot ovat valtavia, eikä fysiikan lakeja voi kiertää. Painavammat autot kärsivät myös epäedullisesta polttoainetehokkuudesta. Jos autossa on enemmän massaa, se tarvitsee tehokkaamman moottorin, jotta se voi ajaa yhtä vaivattomasti kuin Mercedes.

Mercedeksellä on tapana investoida valtavia määriä tutkimus- ja kehitystyötä siihen, että niiden autoista tulee hauskoja ajaa, erityisesti AMG-malleista. Mutta raskaassa autossa, joka kulkee kohtuullisella nopeudella, on paljon liike-energiaa, ja auton pysähtyminen vaatii huomattavaa voimaa kevyempään autoon verrattuna.

Vaikka raskaampi auto voi osoittautua turvallisemmaksi vaihtoehdoksi kolaritilanteessa, törmäävä auto ei kuitenkaan hyödy samasta asiasta. Esimerkiksi vuoden 2020 GLS 450:n kokonaispaino on yli 7000 kiloa.

Mitä hyötyä kevyestä autosta on?

Klassinen resepti dynaamisesti ylivoimaiseen autoon on vähemmän painoa ja enemmän tehoa. Niitäkin Mercedes tarjoaa pari. Viimeisin niistä on täysin uusi 2021 AMG GT Black Series, joka painaa jossain 1600 kg/3500 kilon tienoilla, mikä on kevyemmällä puolella ominaisuuksilla varustetulle autolle, jossa on valtava moottori vuonna 2020.

  Mikä on paras Mercedes talviajoon?

Kevyemmän auton edut eivät lopu tähän. Kevyemmät autot ovat yleensä paljon tehokkaampia polttoaineen kulutuksen suhteen. Kevyessä autossa olevan moottorin ei tarvitse tehdä yhtä paljon töitä kuin painavammassa autossa. Kaikki tämä johtaa siihen, että rahaa jää enemmän pankkiin eikä bensa-asemalle.
Monissa huippusuorituskykyisissä autoissa käytetään nykyään uusimpia valmistustekniikoita ja uuden sukupolven materiaaleja, kuten hiilikuitua ja magnesiumia. Nämä materiaalit tarjoavat kevyemmän auton ja paremman jäykkyyden ja turvallisuuden, mutta ne myös lisäävät tuotantokustannuksia.

Ovatko nykyaikaiset autot entistä raskaampia?

Vastaus on kyllä ja ei. Jos tarkastellaan pienikokoisempia autoja, painossa voi olla havaittavissa pientä kasvua, mutta ei mitään merkittävää. Samaa voidaan sanoa myös suuremmista autoista. Autojen koko on yleensä kasvanut vuosien mittaan, mutta nykyaikaiset valmistustekniikat ja tehokas materiaalinhallinta pitävät painon yleensä kurissa.

Autojen valmistusta säännellään yhä enemmän monien erilaisten turvallisuuskysymysten vuoksi. Monet uudet järjestelmät eivät ole vielä nähneet päivänvaloa. On melko vaikuttavaa, miten automerkit onnistuvat pitämään painon samalla tasolla vuosien ajan, mutta samaan aikaan niihin on sisällytetty runsaasti uutta tekniikkaa ja turvallisuusominaisuuksia.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z