Miksi sähköautot ovat parempia kuin kaasuautot?

Joidenkin mielestä sähköautojen ja kaasuautojen vertailu on kuin vertaisi omenoita appelsiineihin. Toisille vertailu on kuitenkin luontevaa, koska sähköautot ovat eräänlainen seuraava askel autoteollisuudessa. Olemme vasta sähköautojen aikakauden alussa, ja sähköautolla on paljon erilaisia etuja.

Polttomoottoriautoista on tulossa yhä sieluttomampia yhä tiukempien päästö- ja melumääräysten ansiosta. Muutaman vuosikymmenen kuluttua saatamme jopa ajatella, että polttomoottoriautot ovat jäänteitä menneisyydestä, kaukana oleva askel kohti puhtaampaa tulevaisuutta.

Kun sähköautoinfrastruktuuri paranee edelleen ja sähköautojen hinnat alkavat laskea, todellinen siirtymä tapahtuu. Mutta jo nyt, jos haluat olla tulevaisuuden majakka, EV:n ostaminen tarjoaa sinulle jo nyt joukon etuja.

EV:n edullisuus

Tällä hetkellä EV-vaihtoehtoja ei ole vielä niin paljon, mutta EV:n ostaminen, ylläpito ja korjaaminen tulevat hitaasti yhä edullisemmiksi. EV:t oikeuttavat myös moniin valtion verohelpotuksiin ja avustuksiin, ja ne ovat myös rakenteeltaan yksinkertaisempia, mikä tarkoittaa, että ne on helppo ja halpa korjata.

Sähköautoissa ei ole paljon liikkuvia osia, ja liikkuvat osat kuluvat ensimmäisenä polttomoottoriautossa. Lisäksi sähköautot eivät vaadi öljynvaihtoja eivätkä savutestejä, ja sähköauton pitkäikäisyys ylittää todennäköisesti polttomoottoriauton.

Ympäristönäkökohta

Sähköautoteollisuuden tärkein motivaattori on luultavasti se, ettei sillä ole haitallisia ympäristövaikutuksia. EV:n tuotanto ei ole hiilineutraalia, ja se on tosiasia. Sähköautojen tuotanto on kuitenkin hitaasti siirtymässä kohti hiilineutraalimpaa ja ympäristöystävällisempää tulevaisuutta.

Sähköajoneuvot ovat lupaava alku ilmastonmuutoksen globaalille käsittelylle. Pakokaasupäästöjä ei ole olemassa, eikä niissä ole ympäristöä saastuttavia likaisia polttoaineita. On myös syytä mainita, että joissakin kaupungeissa on maksettava keskustan ruuhkamaksu, eikä EV:llä tarvitse maksaa tällaisia maksuja.

  Mikä pieni auto on paras mäkisille alueille?

Mukavuus

Tuskin kukaan voi sanoa, että Rolls Royce, Bentley tai edes Mercedes S-luokka ei ole mukava ja hiljainen. Rolls Roycen kaltaiset merkit käyttävät valtavan määrän tutkimus- ja kehitystyötä aktiivisten moottorin kiinnikkeiden ja monien muiden keinojen kehittämiseen moottorin tärinän ja meluhaittojen vähentämiseksi.

Sähköautossa ei ole moottorin ääntä, joten teoriassa sähköautoteollisuudessa ei tarvita tällaisia lisäkustannuksia. Sähköajoneuvot tarjoavat myös runsaasti vääntöä joka hetki, mikä myös edistää miellyttävää ajokokemusta.

Suorituskyky

Suorituskyky on luultavasti yksi suurimmista erottavista tekijöistä sähkö- ja polttomoottoriautojen välillä. Sähkömoottorit tuottavat 100 % tehon milloin ja missä tahansa. Kun taas polttomoottorin on toisaalta saavutettava tietty kierroslukualue, ennen kuin se voi tuottaa huipputehoa.

Tämä tarkoittaa sitä, että sähköauto tuottaa 100 % tehon milloin tahansa, ja polttomoottoriauto tuottaa huipputehon tietyllä kierroslukualueella. Kaikki tämä tarkoittaa, että sähköauto on aina herkempi ja nopeampi kiihdyttää, eikä polttomoottori yksinkertaisesti pysty vastaamaan siihen.

EV:n etuoikeus

”EV Privilege” on uusi termi, joka on luotu kuvaamaan kaikkia niitä etuja, joita saat EV:n omistajana verrattuna polttomoottoriauton päivittäiseen käyttöön. Ilmainen julkinen lataus, erikseen varatut EV-parkkipaikat, EV-erikoiskaistat – kaikista näistä näkökohdista on vähitellen tulossa yksi suurimmista motivaatiotekijöistä harkita EV:n hankkimista seuraavaksi autoksi.

Sähköautot on myös vapautettu monista erilaisista kaupunkien sisäisistä maksuista, kuten edellä mainituista ruuhkalatureista, ja ne voivat myös ajaa joidenkin kaupunkien keskustojen läpi, kun taas polttomoottoriautot eivät yksinkertaisesti voi sitä tehdä saastemääräysten vuoksi.

  Paras urheiluauto ensimmäiseksi autoksi

Vähäinen huolto

Sähköautoissa on vähemmän liikkuvia osia kuin polttomoottoriautoissa. Tämä tarkoittaa vain sitä, että tällaisten osien kuluminen ei ole yhtä yleistä eikä voimakasta. Sähköautot eivät tarvitse öljynvaihtoja, vaihteiston tarkistuksia eivätkä vaihteistoöljyn täyttöä, ja regeneratiivisen moottorijarrutuksen ansiosta myös sähköautojen jarrut kestävät paljon kauemmin.
Suurin huolenaihe EV:ssä on akku, sillä akku voi maksaa kymmeniä tuhansia dollareita, mutta niiden takuu on yleensä 8-10 vuotta/100 000 kilometriä, joten vaikka ne ovat uusia, EV:t ovat huomattavasti halvempia käyttää.

Valtion avustukset ja veronalennukset

Yksi suurimmista motivaattoreista sähköauton hankkimiseen ovat myös valtion avustukset ja veronalennukset, jos päätät ostaa uuden sähköauton. Jotkin maat saattavat tukea 10, 20, 30 tai jopa 50 prosenttia hinnasta, mikä on valtava syy harkita sähköauton hankkimista.

Tällaisten valtionavustusten lisäksi jotkin maat tarjoavat myös alennettuja rekisteröinti- ja vakuutussopimuksia, tai ne tekevät sinut oikeutetuksi kaikenlaisiin veronpalautuksiin. Sinun kannattaa ottaa selvää, mitä maasi voi antaa sinulle, jos valitset sähköauton.

UKK-osio

Ovatko sähköautot helpompia asua?

Ei oikeastaan. EV-infrastruktuuri ei ole tarpeeksi kehittynyt suurimmassa osassa maapalloa, ja EV:n omistaminen on järkevää vain, jos voit ladata sen kotona ongelmitta. Sähköautot kärsivät kantama-ahdistuksesta ja pitkistä ”tankkauksista”, ja näin on erityisesti silloin, jos harkitset sähköautoa pidempiä matkoja varten.

  Missä autossa on suurin kuljettajan istuin?

Varaosien ja jälleenmyyntiarvon suhteen on paljon kysymysmerkkejä, sillä akkujen vaihtaminen on monimutkaista ja kallista. Jos omistat vain yhden auton, on luultavasti parempi odottaa muutaman vuoden sähköauton ostamista.

Ovatko sähköautot parempia kuin hybridit?

Tällä hetkellä hybridit vaikuttavat parhaalta vaihtoehdolta, jos matkustat pitkiä matkoja, mutta haluat kuitenkin ympäristöystävällisen kulkuvälineen. Hybridit ovat täydellinen välivaihe, ennen kuin sähköautoihin siirtyminen alkaa laajemmassa mittakaavassa.

Hybridejä on myös ladattava säännöllisesti, jos haluat hyödyntää kaikkia edullisuuden ja tehokkuuden etuja. Hybridit alkavat hiljalleen vallata suurimman osan autoteollisuudesta, ja nyt on täydellinen aika harkita hybridiautoa.

Ovatko fossiilisilla polttoaineilla toimivat autot lähellä loppua?

Tällä hetkellä polttomoottoriautot eivät ole lähelläkään loppua. Sähköautojen infrastruktuuri ei ole valmis, eikä niiden helppokäyttöisyys ole vielä vertailukelpoinen. Polttomoottoriautojen tankkaaminen kestää 5 minuuttia, ja niiden kantama on satoja ja taas satoja kilometrejä hetkessä.

Varaosia on helposti saatavilla, ja polttomoottoriautojen kuluminen on hyvin dokumentoitu. Monet valmistajat odottavat, että polttomoottoriautojen tuotanto lopetetaan seuraavan vuosikymmenen tai kahden aikana, mutta tämä on vielä melko kunnianhimoinen tavoite, jota on vaikea saavuttaa.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z