Missä Audissa on V12-moottori

V12-moottori on suorituskykyisten autojen moottoreiden pyhä Graalin malja, sillä kaikkien aikojen suurimmissa superautoissa V12-moottori on niiden sykkivä sydän. V12-moottori ei kuitenkaan ole vain suorituskyvyltään ylivoimainen, vaan sitä pidetään myös kaikkein pehmeimpänä moottorina. Siksi myös maailman mukavimmissa autoissa, kuten Rolls Royce Phantomissa, käytetään V12-moottoria.

Vain kahdessa Audi-mallissa käytettiin V12-moottoria, Audi Q7:ssä ja Audi A8:ssa. A8:ssa käytetään kuitenkin W12-moottoria, joka muistuttaa klassista V12-moottoria, mutta ei ole aivan samanlainen. Toisaalta viimeisimmän sukupolven Audi Q7:ään on saatavana myös 6,0 litran V12 TDI-turbodiesel, joka on yksi oudoimmista, mutta myös naurettavimmista moottoreista, joita Audiin on koskaan asennettu.

Kuten mainittu, V12-moottoreita on yleisesti myös superautoissa ja urheiluautoissa, mutta Audi R8 -superautossa käytetään joko 4,2 litran V8- tai 5,2 litran V10-moottoria. Tämä tarkoittaa, että ainoat kaksi 12-sylinteristä Audia ovat Q7 6.0L V12 ja Audi A8 W12 lippulaivasedan.

Nämä kaksi moottoria ovat luonnostaan erilaisia, sillä Q7:ssä oleva moottori on yksisarvinen, eikä sitä ole koskaan käytetty missään muussa sarjatuotantoautossa. Toisaalta A8:sta löytyvää W12-moottoria on saatavilla myös muutamiin Bentleyn sedaneihin ja coupéihin.

Audi A8 W12 – Audin malliston ylin lippulaiva-sedan.

Kuten aiemmin mainittiin, Audi A8:sta löytyvä W12 ei ole varsinainen V-kokoonpanon 12-sylinterinen moottori, sillä siinä käytetään kahta V6-moottoria, jotka on loukattu yhteen. Tämä on myös melko ainutlaatuinen tapa, jolla VAG on onnistunut kehittämään tasaisen ja lineaarisen voimansiirron parhaisiin luksusautoihinsa.

A8:n nykyisessä sukupolvessa oleva W12-moottori tarjoaa 585 hv ja 626 newtonmetrin vääntömomentin. Tämä W12-voimansiirto on mitoitettu 6,0 litraan, ja sitä käytetään vain mukavuuden ja pehmeyden vuoksi. Kuten alussa mainittiin, 12-sylinteriset moottorit ovat uskomattoman sulavia, ja siksi niitä löytyykin huippuluokan luksusautoista.

  Paras vuosi Audi S4:lle

BMW 760 on BMW:n lippulaivasedan, joka käyttää myös V12-moottoria, ja sama juttu on myös Mercedes S680:n kanssa. A8:sta löytyvä W12 on saatavana myös Bentley Continentaliin ja nelioviseen Flying Spuriin.

Myös viimeisimmän sukupolven Bentley Benteyga käytti W12-moottoria, mutta W12-moottori romutettiin, koska se ei läpäissyt EU:n markkinoiden päästömääräyksiä.

Audi Q7 V12 TDI – Hullu Audin katumaasturi.

Audi on saksalainen luksussedan, joka tunnetaan yleisesti ylellisten, mutta konservatiivisten ja mahdollisesti jopa rauhallisten autojen valmistajana. Audi ei koskaan ollut merkki, joka keskittyi tekemään huomiota herättäviä autoja, vaan he olivat aina enemmän kiinnostuneita hienovaraisesta, teknologiavetoisesta ylellisyydestä, jossa on pieni tuoksu ylellisyyttä.

Ensimmäisen sukupolven Audi Q7 6.0 V12 TDI on kuitenkin täysin erilainen, ja se on nyt ainoa V12-dieselmoottori, jota Audi on koskaan tarjonnut. TDI V12 kehitettiin kilpa-ajoa varten, sillä R10 Le Mans -kilpa-auto suunniteltiin ja rakennettiin V12 TDI -moottorin ympärille.

Myöhemmin Audi päätti, että oli hyvä idea tarjota Q7-perheen katumaasturia juuri tuolla moottorilla, mitä ei odottaisi Audin tekevän, mutta olemme niin iloisia, että he tekivät niin. 6,0 litran V12-moottori tarjoaa 500 hv ja vielä älyttömämpää vääntöä 730 kiloneliömetriä.

Tämä oli aikakausi, jolloin maailmantalous oli hiljalleen syöksykierteessä, mikä tarkoittaa, että 6,0 litran V12-moottori ei ollut aivan paras mahdollinen moottori. Joka tapauksessa olemme iloisia, että Audi teki sen, sillä Q7:n V12 TDI on yksi kaikkien aikojen aidoimmista moottoreista.

  Polestar vs. Audin luotettavuus - kumpi on parempi?

12-sylinteristen moottoreiden olemus – Miksi niitä on olemassa?

Nykynäkökulmasta katsottuna V12-moottori on tarpeeton ja ylimitoitettu, mikä herättää kysymyksen, miksi kukaan ajatteli, että kaksi kertaa isompi ja kaksi kertaa painavampi moottori kuin jo valmiiksi suuri kuusisylinterinen moottori on hyvä idea mihin tahansa.

Loppujen lopuksi useimmat superautot ovat aina keskittyneet olemaan mahdollisimman kevyitä, ja jättimäisen V12-moottorin puristaminen on ilmeisesti askel väärään suuntaan. V12 on kuitenkin lippulaivamoottorikokoonpano, ja vain parhaat autot ovat koskaan käyttäneet V12:ta, mikä ei välttämättä tarkoita, että näitä autoja voisi edes tarkastella tavallisemmasta näkökulmasta.

Nämä autot on tehty loistamaan tietyillä alueilla, joilla pienempi 6- tai 8-sylinterinen moottori ei yksinkertaisesti pysty. On lähes mahdotonta kuvitella malliston huippu-Lamborghinia ilman V12-moottoria tai malliston huippu-Rolls Roycea ilman V12-moottoria.
V12-moottori on yhtä lailla kannanotto kuin se on pehmein moottori, jonka voi ostaa. Lisäksi V12-moottori kuulostaa upealta, erityisesti Ferrarin ja Lamborghinin malleissa. On turvallista sanoa, että pienemmät moottorit eivät yksinkertaisesti pysty vastaamaan tällaiseen ääneen ja tunteeseen.

FAQ-osio

Onko Audi W12 A8 hyvä moottori?

W12-moottori on yhtä harvinainen kuin V12-turbodiesel, eikä A8:n ja muutaman Bentleyn lisäksi mikään muu auto käytä vastaavaa moottoria. Bugatti suunnitteli sekä Veyronissa että Chironissa olevan W16-moottorin samalla tavalla yhdistämällä kaksi V8-moottoria eikä kahta V6-moottoria kuten W12:ssa.

  Paras moottoriöljy Audi Q5:lle

Tämä on VW:n juttu, sillä mikään muu autonvalmistaja ei tee mitään vastaavaa. Kaiken kaikkiaan A8:ssa oleva W12 on todellakin hyvä moottori tarkoitukseensa. Se on hiljainen, hienostunut ja pehmeä, mikä on kolme tärkeintä ominaisuutta, jotka kuuluvat todelliseen limusiinitason 12-sylinteriseen moottoriin.

Onko Q7:n V12 TDI hyvä moottori?

Q7:ssä oleva V12 TDI on loistava moottori, mutta ei niistä syistä, joista voisi olettaa. Tätä moottoria ei koskaan suunniteltu käytettäväksi päivittäisessä ajokissa, sillä se on todellinen kilpa-automoottori. Tämä tarkoittaa, että se vaatii kalliita huoltotoimenpiteitä, joita tavallinen Audi Q7:n omistaja ei ole valmis maksamaan.

6.0L V12 TDI Q7 on auto, jonka omistamisesta me kaikki toivomme ja unelmoimme, mutta samaan aikaan kukaan meistä ei ole tarpeeksi rohkea tekemään sitä.

Poistuvatko V12-moottorit tuotannosta?

V12-moottorit ovat hiljalleen käymässä vähiin, ja monet autonvalmistajat ovat siirtymässä pois suuritilavuuksisista moottoreista yleensä, erityisesti V12- ja V10-moottoreista. Vielä on epäselvää, tulemmeko koskaan todistamaan upouutta V12-moottoria luksusautojen segmentissä, mutta V12-moottori on välttämättömyys monissa näistä autoista, joten emme voi sanoa sitä varmaksi.

Toisaalta upouusi EQS Mercedes on osoittanut, että sähköinen voimansiirto voi itse asiassa olla paljon tasaisempi kuin tasaisin V12-moottori, mikä viittaa siihen, että tulevaisuuden ylellisimmät autot ovat todennäköisesti sähköisiä.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z