Missä autoissa on sama pulttijako kuin Audissa

Jos haluat vaihtaa vanteet, yksi tärkeimmistä huomioon otettavista seikoista on autosi pulttijako. Jos pulttikuviot eivät täysin vastaa toisiaan, ei ole suositeltavaa asentaa kyseisiin vanteisiin. Jos päätät asentaa ne, edessäsi on mahdollisesti katastrofaalinen tilanne, jossa vanteet voivat aiheuttaa onnettomuuden.

Audissa ja monissa muissa saksalaisissa autoissa käytetään joko samanlaista tai täysin samanlaista pulttijakoa, mikä tarkoittaa, että pyörien vaihtaminen Audien ja muiden autojen välillä on mahdollista. Sinun on kuitenkin oltava 100-prosenttisen varma, että pulttijako on 100-prosenttisesti samanlainen, jos päätät tehdä niin. Missä autoissa on sama pulttijako kuin Audissa?

Autoja, joissa on sama pulttijako kuin Audissa, ovat Bentleyt, BMW:t, Lamborghinit, McLarenit, Mercedes Benz -autot, tietyt Porsche-mallit, tietyt Mini-mallit, VW-autot ja Skoda-autot. Audi käyttää 5×112-pulttikuviota, joka on melko yleinen Euroopan automarkkinoilla, mutta myös joissakin japanilaisissa ja yhdysvaltalaisissa autoissa käytetään samaa pulttikuviota.

Joka tapauksessa sinun on selvitettävä kunkin tarkastelemasi auton pulttijako ennen kuin päätät tehdä vanteille mitään.

Miten auton pulttijako saadaan selville?

Auton pulttijako voidaan selvittää muutamalla eri tavalla, ja nykyään suosituin tapa on käyttää verkossa olevaa pulttijakoetsintä, kuten tätä. Sinun tarvitsee vain syöttää kaikki tarvittavat tiedot autostasi, ja hakukone tekee ristiinvertailun suureen tietokantaan tunnetuista pulttien kuvioista löytääkseen tarkan tarvitsemasi pulttien kuvion.

Voit myös mitata auton pulttipiirroksen käsin yksinkertaisesti laskemalla pulttien määrän, joilla pyörä on kiristetty autoon. Jos pyörässä käytetään viittä pulttia, pulttikuvion kaava alkaa kirjaimella 5x. Jos auton pyörässä käytetään 8 pulttia, pulttijakokaava alkaa numerolla 8x.

  Paras vuosi Audi A8:lle

Toisen luvun selvittämiseksi sinun on mitattava pyörän korvakkeiden kaikkien keskipisteiden muodostaman ympyrän halkaisija. Nämä voidaan mitata joko millimetreinä tai tuumina, joten muista mitata ne sen mukaisesti. Helpoin tapa tehdä tämä on ottaa viivotin ja asettaa se kahden vastakkaisen pultinreiän keskipisteeseen.
Jos esimerkiksi haluat mitata vanteen, jossa on parillinen määrä pultinreikiä, ota viivotin ja aseta se ylemmän ja alemman tai vasemman ja oikean ympyrän keskelle. Jos haluat mitata vanteen, jossa on pariton määrä pultinreikiä, sinun on mitattava ne vinosti (kuten tässä esimerkissä).

Voinko asentaa pyörät, joissa on erilainen pulttijako?

Ilman muutoksia et todennäköisesti pysty asentamaan pyörää, jossa on erilainen pulttikuvio. Jotkut sanovat kuitenkin, että voit muokata vanteita joko poraamalla niihin tai käyttämällä erityisiä yhdisteitä, jotka voivat muuttaa vanteessa olevien reikien lukumäärää ja halkaisijaa. Näin ei pitäisi koskaan tehdä, koska se ei yksinkertaisesti ole turvallista ja mitätöi kaikki tunnetut takuut.

Ainoa asia, jonka voit teknisesti tehdä, mutta joka ei myöskään ole suositeltavaa, on investoida laadukkaasti valmistettuihin sertifioituihin pyöräadaptereihin, joilla voidaan tehokkaasti muuttaa auton pulttijakoa, jotta autoon voidaan käyttää erilaisia pyöriä, joissa on erilainen pulttijako.

Monien mekaanikkojen ja harrastajien mukaan pyöränsovittimet voivat olla turvallisia vain, jos ne hankkivat ja asentavat koulutetut ja kokeneet teknikot.

  Paras vuosi Audi Q3:lle

Miksi autoissa on erilaiset pultinkuviot?

Kun asiaa ajattelee, kaikki tämä olisi paljon helpompaa, jos kaikki autot yksinkertaisesti alkaisivat käyttää samanlaista pulttijakoa. Tämä tarkoittaisi sitä, että sinun ei enää koskaan tarvitsisi mitata tai selvittää auton pulttijakoa, koska siihen ei yksinkertaisesti olisi tarvetta. Syy siihen, miksi autoissa on erilaiset pulttipinnat, on se, että autot ovat yksinkertaisesti kehittyneet sellaisiksi.

Lisäksi joissakin autoissa käytetään joko enemmän pultteja tai suurempia pultteja turvallisuussyistä. Jos olet tarkkaavainen, törmäät todennäköisesti moniin puoliperävaunuihin ja suuriin linja-autoihin, joissa on 8 tai jopa 10 pulttia. Nämä pitävät pyörän paremmin paikallaan, ja paino jakautuu tasaisemmin kaikkiin pyörän osiin.

Sinun on myös muistettava, että 4×115-pulttikuvioisen pyörän ja korvakkeiden yhdistelmän valmistaminen on paljon halvempaa kuin 8×285-pulttikuvioisen. Materiaalia kuluu yksinkertaisesti enemmän, ja yleiset valmistuskustannukset ja -aika eivät ole samat.

FAQ-osio

Onko hyvä idea käyttää autossa muita kuin vakiovanteita?

Se riippuu kyseisistä vanteista, sillä kaikkia jälkimarkkinavanteita ei ole tehty samanlaisiksi. Jotkin niistä ovat yhtä vahvoja tai jopa vahvempia kuin 99 % tehtaalta autoihin asennettavista vanteista. Jotkin niistä voivat olla erittäin vaarallisia, joten niitä ei kannata asentaa autoosi.

Kaiken kaikkiaan sinun tulisi aina hankkia vanteet hyvämaineisilta jälleenmyyjiltä, joilla on hyvä huoltohistoria. Pyörien asennuksen tulisi myös olla ammattilaisen tekemä, ja ne tulisi kiristää tarkalleen valmistajan suosittelemiin rajoihin.

  2022 Mercedes GLE vs Audi Q7

Ovatko pyörän sovittimet ja välikappaleet sama asia?

Ei, ne eivät ole. Pyörän sovittimet on suunniteltu niin, että voit asentaa autoon pyörät, joissa on erilainen pulttijako, kun taas välikappaleet on suunniteltu tekemään autosi raideleveydestä leveämpi. Ihmiset joutuvat joskus käyttämään välikappaleita, jotta tietyt pyörät sopivat, mutta he käyttävät välikappaleita usein myös siksi, että se saa auton näyttämään paremmalta, erityisesti leveämmän pyörän kanssa.

Sinänsä nämä eivät ole sama asia, eivätkä ne palvele samaa tarkoitusta, vaikka monet uskovat toisin.

Sopivatko 5-kantaiset pyörät automaattisesti autoihin, joissa on 5-kantainen pulttijako?

Ei, ne eivät sovi. On monia muita mittoja, joiden on täytyttävä, jotta pyörä voidaan asentaa autoon. Kaksi kriittisintä mittaa ovat pyörän halkaisija ja pyörän leveys.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z