Missä autoissa on sama pulttijako kuin Volvolla

Pyörän pulttijako (tunnetaan myös nimellä korvakuvio) on mitta, joka muodostaa ympyrän kaikkien pyörän korvakkeiden reikien läpi. Tätä kuviota käytetään, jotta pyörät voidaan kiristää täydellisesti pyöräkokoonpanoon, mikä tarkoittaa, että sen on vastattava toisiaan. Kaikissa autoissa ei ole samoja pyöränpulttien kuvioita, mutta monissa automerkeissä on sama mitta.

Ruotsalainen premium-luokan automerkki Volvo käyttää 5×108-pulttikuviota, jota käyttävät myös sellaiset merkit kuin Citroen, Ferrari, Ford, Jaguar, Land Rover, Lincoln, Peugeot ja Renault. Monet muutkin merkit käyttävät 5×108-mittaa, mutta eivät koko mallistossa kuten nämä merkit.

Tämä tarkoittaa, että voit vaihtaa renkaat näiden merkkien välillä, jos myös muut olennaiset pyörän mittatiedot, kuten halkaisija ja pyörän leveys, vastaavat toisiaan. On olemassa keinoja, joilla voi asentaa autoon pyörät, joissa on erilainen pulttijako, mutta se edellyttää joko koneistusta tai investointeja jälkimarkkinaratkaisuihin.

Jos päätät vaihtaa renkaita eri merkkien välillä, varmista, että teet sen auton käyttöohjeiden mukaisesti. Vanteet ja renkaat ovat elintärkeitä liikenneturvallisuutesi kannalta, mikä tarkoittaa, että kaikki on tehtävä täydellisesti.

Volvon pulttijako – erityispiirteet

5×108-pulttikuvio (Pitch circle diameter) tarkoittaa käytännössä sitä, että pyöräsi koostuu viidestä nastasta, jotka muodostavat 108 mm:n ympyränmitan. Nämä voidaan mitata myös tuumina, joka tässä tapauksessa on 5×4,3 tuumaa. Kuten aiemmin mainittiin, eri merkit käyttävät erilaisia pulttijakoja useista eri syistä, jotka mainitaan myöhemmin tässä artikkelissa.

  Mikä Volvo on nelivetoinen?

Syy siihen, miksi Volvo käyttää samaa pulttijakoa Land Roverin ja Fordin kaltaisten merkkien kanssa, on se, että Ford osti Volvon vuonna 1999 ja Volvo oli osa Fordia vuoteen 2010 asti. Myöhemmin Volvon osti kiinalainen yritys Geely Automotive, mutta se päätti eri syistä säilyttää saman pultinmallin.

Kaikissa Volvo-malleissa ei kuitenkaan käytetä 5×108 mm:n pulttijakoa, sillä tietyissä vanhemmissa malleissa, kuten Volvo 40 -sarjassa, käytetään klassista 4×114 mm:n pulttijakoa. Tämä tarkoittaa sitä, että Volvon 40-sarjan malleissa ei voi käyttää muiden Volvo-mallien pyöriä, ainakaan ilman tiettyjä muutoksia.

Jotta voit aina olla varma, että autosi käyttää tiettyä pulttijakoa, tutustu omistajan käsikirjaan, sillä nämä tiedot löytyvät yleensä sieltä.

Miksi merkit käyttävät erilaisia pulttijakoja?

Kun asiaa ajattelee, ei ole mitään järkeä siinä, että merkit käyttävät erilaisia pulttauskuvioita, jos siihen ei ole mitään syytä. Kun useimmat näistä merkeistä kuitenkin alkoivat valmistaa autoja, ne valitsivat oman pulttipohjansa, koska pitivät sitä tavalla tai toisella kaikkia muita parempana.

Näin ollen Volvo on käyttänyt lähes aina 5×108 mm:n pulttikuviota siitä lähtien, kun se alkoi valmistaa uudempia autoja. Tämä pätee myös kaikkiin muihin merkkeihin. Tietyissä autoissa on jonkin verran perusteita käyttää eri pulttijakoa, erityisesti kaupallisissa pakettiautoissa, kuorma-autoissa tai raskaassa kalustossa, koska niissä tarvitaan enemmän pultteja pitämään kiinni paljon painavammasta pyörästä ja renkaasta.

  Tekeekö Volvo avoautoa?

Myös maastoajoneuvoissa käytetään yleensä enemmän pultteja samankaltaisista syistä. On myös mainittava, että useammat pultit tarkoittavat, että niiden valmistukseen käytetään enemmän terästä. Enemmän reikiä pyörässä tarkoittaa myös sitä, että terästöitä on tehtävä enemmän. Tämä ei ehkä vaikuta merkittävältä kustannukselta, mutta siitä voi tulla sellainen vuosikymmeniä jatkuneen autotuotannon jälkeen.

Miten voin vaihtaa renkaita eri merkkien välillä?

Kun on kyse pyörien vaihtamisesta eri automerkkien ja automallien välillä, joidenkin mittojen on yksinkertaisesti vastattava täydellisesti toisiaan. Ensinnäkin sinun on varmistettava, että pyörän koko (halkaisija ja leveys) ja pyörän offset-mitat ovat samat. Myös tietyn pulttikuvion pitäisi olla sama, mutta kuten aiemmin todettiin, näitä voidaan muuttaa niin sanotuilla pyöräadaptereilla.

Kaksi tärkeintä mittausta ovat pyörän halkaisija ja leveys, eikä näitä kannata muuttaa itse. Autot, joissa on erikokoiset renkaat, voivat olla erittäin vaarallisia, varsinkin jos pyörän halkaisija on erilainen. Jos pyörän leveys on erilainen, autosi vetokyky on epätasapainossa, mikä voi lisätä ali- ja yliohjautuvuuden mahdollisuutta merkittävästi.

Kaiken kaikkiaan muista neuvotella jonkun kanssa, jolla on asiasta enemmän kokemusta kuin sinulla.

UKK-osio

Ovatko pyöränsovittimet turvallisia?

Pyörän sovitin on suunniteltu muuttamaan pulttijakoa, jotta pyörä mahtuu pyöräkokoonpanoon, vaikka pulttijako ei täsmää. Ne valmistetaan yleensä lentokonealumiinista, mutta jotkut valetaan ruostumattomasta teräksestä. Nämä on myös työstettävä tarkasti eikä vain taottava, sillä taonta ei välttämättä tuota samaa tulosta sopivuuden suhteen.

  Missä Volvossa on kattoluukku?

Kaiken kaikkiaan pyöränadapterit voivat olla täysin turvallisia, jos ostat sellaisen hyvämaineiselta jälleenmyyjältä. Ne on myös asennettava täydellisesti, sillä kaikki liikkumavara pyöräkokoonpanon ja pyörän välillä voi aiheuttaa valtavaa tärinää, erityisesti maantiellä.

Miten mitataan pyörän pulttijako?

Jos pyörässä on parillinen määrä reikiä (4,6,8…), sinun tarvitsee vain mitata kahden vastakkaisen reiän keskipisteiden välinen etäisyys. Varmista, että käytät aina reikiä, jotka ovat suoraan vastakkain, sillä tämä on ainoa oikea tapa.

Toisaalta pariton määrä pultinreikiä mitataan yhden reiän takaosasta toisen reiän keskipisteeseen. Sinun on vain tehtävä täydellinen ympyrä, mikä tarkoittaa, että ympyräviivan on kuljettava suoraan pyörän kaikkien reikien keskipisteen kautta.

Voinko vaihtaa pyörää, jos molemmissa pyörissä on sama määrä reikiä?

Ei välttämättä. Sinun on muistettava, että tietty pulttijako muodostuu reikien määrästä ja ympyrän halkaisijasta. Tämä tarkoittaa, että kahdessa pyörässä voi olla sama määrä reikiä, mutta ei välttämättä sama ympyrän halkaisija.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z