Missä Mercedeksessä on head-up-näyttö?

Head-up-näyttö (HUD) on tekniikka, joka heijastaa tuulilasiin läpinäkyvän näytön ja antaa sinulle mahdollisuuden nähdä tärkeät tiedot suoraan näkökentässäsi. Monissa Mercedes-malleissa on HUD, mutta uusimmissa Mercedes-malleissa on uuden sukupolven lisätyn todellisuuden HUD, joka tekee varmasti vaikutuksen.

BMW on tarjonnut HUD-näyttöä jo vuodesta 2004, ja myös Audi esitteli head-up-näytön ensimmäisen sukupolven A7-malliin vuonna 2010. Mercedes oli hieman myöhässä, sillä se otti HUD:n käyttöön vasta vuonna 2014. Nykyään Mercedes on kuitenkin se, joka pitää meteliä seuraavan sukupolven head-up-näytöistä.

Mercedes-mallit, joissa on HUD

Sekä C-luokassa että E-luokassa on tarjolla head-up-näytöt, jotka näyttävät paljon erilaisia tietoja ilman viivettä ja täysissä väreissä. Näiden head-up-näyttöjen resoluutio on myös melko vaikuttava, noin 60 pikseliä katselukulmaa kohti.

Vuonna 2014 Mercedes julkaisi tiedotteen, jonka mukaan head-up-näytöt ovat hiljalleen tulossa koko Mercedes-sedanien mallistoon S-luokasta alkaen. Mercedes epäröi HUD:n käyttöönottoa kuljettajan häiriötekijöistä johtuvien mahdollisten huolien vuoksi, mutta kun Mercedes näki, mitä Audi ja BMW tekivät järjestelmillään, se ei halunnut jäädä paitsi.
Head-up-näyttöjä tarjottiin myös vuoden 2015 CLS-malliin ja kaikkiin muihin Mercedes-sedaneihin.

Jonkin ajan kuluttua Mercedes alkoi tarjota samoja HUD-järjestelmiä myös pienempiin A- ja B-luokan viistoperiinsä. Nykyään lähes jokaiseen Mercedes-sedaniin tai -viistoperään voi saada HUD-järjestelmän lisävarusteena.

Sama pätee myös Mercedeksen katumaastureihin. Vuodesta 2015 lähtien Mercedes on lisännyt HUD-näytön kaikkiin katumaastureihinsa erilaisten lisävarustepakettivaihtoehtojen kautta. Joillakin alueilla HUD on osa Teknologiapakettia tai Night-pakettia. Se voi olla myös osa monia muita paketteja, kuten AMG- tai Premium-pakettia.

  Miksi käytetty Mercedes S-luokka on niin halpa?

AMG HUD

Vaikka useimmat edellä mainituista head-up-näyttöjärjestelmistä ovat melko samanlaisia variantteja, AMG-ajoneuvossa on aina suorituskykyisempi head-up-näyttö. Tavallisten Mercedes-mallien HUD:ssa näkyvät tiedot ovat ajonopeus, navigointitiedot ja nopeusrajoitus sekä pari eri vaihtoehtoa.

AMG HUD on kuitenkin erilainen AMG-autojen luonteen vuoksi. Nämä autot ovat paljon urheilullisempia ja soveltuvat paremmin suorituskykyiseen ajamiseen, joten niissä on yleensä erilainen head-up-näyttö kuin tavallisissa malleissa. AMG-mallit pystyvät näyttämään kierrosluvun, vaihdevalot, vaihteen, jolla olet, ja monia muita suorituskykyyn liittyviä tietoja.

Äskettäin julkaistu Mercedes Augmented Reality HUD -näyttö

Hiljattain julkaistussa S-luokassa on uuden sukupolven AR HUD, joka muistuttaa enemmän elokuvaprojektoria kuin tavallista HUD:ia, joka löytyy monista muista ajoneuvoista. Järjestelmä koostuu 1,3 miljoonasta yksittäisestä peilistä, jotka pystyvät heijastamaan uskomattoman selkeän ja terävän kuvan.

AR-head-up-järjestelmä muistuttaa jonkin verran suosittua Pokemon Go -peliä, joka villitsi maailmaa muutama vuosi sitten. Järjestelmä tietää, missä olet, ja se onnistuu projisoimaan elävät suunnat ja ohjeet suoraan näkökenttääsi, jolloin on melko mahdotonta missata moottoritien liittymää tai kääntyä väärään suuntaan.

Se on uskomattoman futuristinen järjestelmä, joka näyttää jopa ruutulipun tuulilasissa, kun saavut perille. Tämä järjestelmä on varmasti tulossa pian myös kaikkiin muihin Mercedes-malleihin. Jotkut saattavat pitää tätä järjestelmää kikkailuna tai tarpeettomana, mutta kukaan ei voi kiistää sen hienoutta.

  Mercedes Comand -laiteohjelmiston päivittäminen

3 asiaa, jotka on hyvä tietää head-up-näytöistä

Tarvitsenko HUD:n autossa?

Ei oikeastaan. Head-up-näyttö tarjoaa sinulle mukavamman tavan nähdä tietosi. Se ei tarjoa mitään sellaista, mihin tavallinen mittaristo tai kojelauta ei pystyisi yksinään. Toki Mercedeksen uusimmat AR-head-up-näytöt ovat hienoja, mutta ne eivät ole välttämätön varuste.

Jos olet tottunut käyttämään HUD:ia ja auto ilman sitä tuntuu huonommalta, hanki sellainen. Mutta jos sinun on valittava HUD:n tai jonkin muun sellaisen ominaisuuden välillä, joka todella tarjoaa jotain uutta ja/tai erilaista verrattuna auton tavanomaisiin ominaisuuksiin, sinun on parempi olla ilman HUD:ia.

Paljonko HUD maksaa?

Jos haluat uuteen autoosi HUD-laitteen, sinun on oltava valmis käyttämään vähintään 1 200 dollaria. Joissakin malleissa HUD-järjestelmä saatetaan tarjota osana erikoispakettia, mikä nostaa hintaa entisestään.

HUD-järjestelmä BMW 520i:hen maksaa noin 2 000 dollaria, ja HUD-järjestelmä Audi A4:ään maksaa puolet tästä, mutta BMW:hen saa langattoman puhelinlaturin mukaan. Jotkin jälkimarkkinayhtiöt tarjoavat myös HUD-järjestelmiä edullisempaan hintaan, mutta yksimielisyys on, että OEM-järjestelmä on aina parempi valinta.

Aiheuttavatko nykyaikaiset HUD-järjestelmät turvallisuusongelmia?

Nykyään elämme teknologian täyttämässä todellisuudessa, ja kaikkia aistejamme pommitetaan jatkuvasti valtavilla määrillä erilaista tietoa, ja nykyaikaiset autot ovat varmasti syyllisiä tähän.

Kun autonvalmistajat ottavat autoihin yhä enemmän näyttöjä, tiedon ylikuormituksen välttäminen on varmasti paljon vaikeampaa, ja jotkin turvallisuuskysymykset aiheuttavat huolta.

  Mikä kuukausi ostaa käytetty Mercedes

Vaikka ei olekaan paljon tietoja, jotka viittaisivat siihen, että HUD-näytöt aiheuttaisivat turvallisuusongelmia, on vielä liian aikaista sanoa, koska olemme vasta autojen teknologiatrendin alussa. On erittäin suositeltavaa pitää katseet tiessä ja siinä, mitä edessäsi on mahdollisten vaarojen varalta, ennen kuin luotat siihen, mitä HUD-näyttö kertoo sinulle.
HUD-järjestelmät ovat melko hyviä tunnistamaan liikennemerkit ja ilmoittamaan tietyn tieosuuden nopeusrajoitukset, mutta ne eivät silti ole yhtä hyviä kuin silmäsi, joten riippumatta siitä, valitsetko HUD-järjestelmän vai et, luota aina siihen, että näkösi antaa sinulle oikeat tiedot.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z