Mitä Mercedeksen alustanumerot tarkoittavat?

Aivan kuten moottoripyörillä, myös ajoneuvoilla on tunnistenumerot, jotka erottavat ne toisistaan. Siksi kaikissa Mercedes-Benzin valmistamissa autoissa on alustanumerot. Mutta mitä Mercedeksen alustanumerot tarkoittavat?

Mercedes-alustanumero on autoon kiinnitetty tunnistenumero. Sen avulla auto voidaan tunnistaa. Ennen 1. tammikuuta 1989 näitä numeroita kutsuttiin alustanumeroiksi, mutta 1. tammikuuta 1989 jälkeen niitä kutsuttiin ajoneuvon tunnistenumeroiksi. Lyhyesti sanottuna Mercedeksen alustanumeroa kutsutaan myös ajoneuvon tunnistenumeroksi.

Kaikki alustanumerot/VIN-numerot sisältävät 17 merkkiä, ja jokaisessa merkissä on tärkeä tieto, jota mekaanikko saattaa tarvita. Nämä 17 merkkiä yksilöivät valmistajan, alkuperämaan ja tehtaan, jossa auto on valmistettu. Tämän lisäksi siinä yksilöidään myös ajoneuvon mallivuosi ja sarjanumero.

Mitä Mercedeksen alustanumero sisältää?

Alustanumerossa eli ajoneuvon tunnistenumerossa on kolme tunnistetta. Nämä ovat maailman valmistajan tunniste, ajoneuvon kuvausosa ja ajoneuvon tunnisteosa. Maailman valmistajan tunniste muodostaa alustanumeron kolme ensimmäistä numeroa, joista käyvät ilmi valmistaja, valmistusmaa ja ajoneuvotyyppi.

Toisaalta ajoneuvon kuvausosasta käyvät ilmi auton moottorin tyyppi ja koko, merkki, vaihteistotyyppi, mallivuosi ja paljon muuta. Ajoneuvon tunnisteosa on jokaiselle Mercedes-ajoneuvolle ominainen sarjanumero.

Mistä löydän Mercedes-Benzin alustanumeron?

Mercedes-Benzin alustanumero on yleensä sijoitettu kolmeen eri paikkaan. Näitä ovat mm:

 • Kuljettajan puoleinen ovenkarmi – tämä on yksi yleisimmistä paikoista, joissa näet autosi alustanumeron. Tarkista alue, jossa ovi liittyy auton runkoon.
 • Kojelaudassa – tämä on toinen paikka, josta VIN-numeroa voi etsiä. Tarkasta tuulilasin takaa kuljettajan puolella kojelaudan kohdalta.
 • Moottorilohkon etuosa – ovenkarmien ja kojelaudan lisäksi voit löytää alustanumeron myös autosi osista, kuten moottorista.
  VIN-numero löytyy kuitenkin myös vakuutustodistuksesta, ajoneuvon omistusoikeudesta ja rekisteriotteesta.
  Onko Mercedes SLK tyttöauto?

Mitä Mercedeksen alustanumeron 17 numeroa tarkoittavat?

Jos ihmettelet, mitä Mercedeksen alustanumeron 17 numeroa tarkoittavat, tässä on täydellinen erittely, josta opit, mitä ne tarkoittavat:

VIN Merkki 1: Maailman alkuperä

W Saksalainen

VIN Merkki 2: Valmistajan koodi

D Mercedes-Benz (Daimler)

VIN-merkki 3: divisioona

B – Benz
C – Chrysler
D – Daimler AG

VIN Merkki 4: Sarjatunnus

Jokainen luokka ja sukupolvi saa oman kirjaimensa Mercedes-Benzin VIN- jaottelussa. Tämä numero on hyvin tarkka, sillä se osoittaa, mihin luokkaan, malliin ja sukupolveen ajoneuvo kuuluu. Esimerkiksi A W123, C W126, J W210 E-luokka tai U W211 E-luokka.

VIN-merkki 5: korityyppi

 • A tarkoittaa Mercedes Roadsteria
 • B tarkoittaa pitkää koria
 • F tarkoittaa sedania
 • G sedan long WB
 • S: farmari
 • H vaunua varten
 • J coupe
 • K kabriolettia varten
 • M: AMG
 • V: limusiini
 • W/X maasturia varten

VIN-merkki 6-7: malli

VIN-merkki 8: Turvaturvamekanismi

 • C: turvavyö ja hätäkiristimet
 • D kuljettajan etuturvatyynyä varten
 • E matkustajan etuturvatyynyä varten
 • F sivuturvatyynyt

VIN Merkki 9: Tarkastusluku

Tämä on kolmannen osapuolen laskema tarkistusnumero, jolla tarkistetaan ajoneuvon oikeellisuus.

VIN Merkki 10: Vuosimalli

Tyypillisesti mallivuodet vaihtelevat välillä 1-9 ja A-Y.

VIN-merkki 11: Tuotantolaitos

 • A:sta E:hen Sindelfingenin tehdas
 • F-H Bremenin osalta
 • J Rastattin osalta
 • X: Graz
 • T: Karmann
 • V Valmet Automotiven osalta, Suomi
 • M Wokingin osalta, Englanti

VIN-merkki 12-17: Alustanumero

Viimeinen numerosarja on luokitus, jossa ajoneuvosi on tullut tuotantolinjalta.
N/B: Nyt kun tiedät, mitä Mercedes-Benzisi alustanumerot tarkoittavat, voit jatkaa eteenpäin ja selvittää lisätietoja autosi tuotannosta, vuosiluvusta, osista ja tuotantolaitoksesta.

  Paras öljy Mercedes E350:lle

FAQ

Mikä on alustanumeroiden merkitys?

Nämä numerot ovat tärkeitä, koska niiden avulla omistaja tai viranomainen voi seurata autonsa kulkua eri syistä. Viranomainen voi esimerkiksi käyttää alustanumeroita tuhoutuneiden tai varastettujen ajoneuvojen tunnistamiseen. Lisäksi valmistaja voi käyttää näitä numeroita myös tunnistamaan helposti autot, jotka vaativat takaisinkutsua.

Miksi alustanumero muutettiin ajoneuvon tunnistenumeroksi?

Sekä alustanumerot että ajoneuvonumero toimivat sarjanumeroina. Ennen vuotta 1989 VIN tunnettiin nimellä chassis ennen kuin se muutettiin. Sitä kutsuttiin alustanumeroksi, koska varhaisimmat moottoriajoneuvot koostuivat korista, joka oli kiinnitetty alustaan tai runkoon tai perustui siihen.

Tämän vuoksi jokaiselle alustalle annettiin sarjanumero, jotta auton tunnistaminen ja rekisteröinti olisi helppoa. Kun autot kuitenkin siirtyivät yhden korirakenteen rakenteeseen, nimi muuttui VIN-numeroksi. Tämä tapahtui kuitenkin monta vuotta sen jälkeen, kun auto oli muutettu yhden korirakenteen rakenteeksi.

Mikä on tärkein ero VIN-numeroiden ja alustanumeroiden välillä?

Vaikka VIN on sama asia kuin alustanumerot, niillä on silti useita eroja. Ensinnäkin alustanumeroita käytettiin ennen 1. tammikuuta 1989, kun taas VIN-numeroita käytettiin 1. tammikuuta 1989 jälkeen. VIN-numero korvasi siis alustanumeron.

Toinen ero VIN- ja alustanumeroiden välillä on se, että alustanumerot sisältävät vähemmän yksityiskohtia kuin VIN-numerot. Useimmissa alustanumeroissa on enintään 12 merkkiä, kun taas VIN-numeroissa on enintään 17 merkkiä.

  Yleisiä ongelmia Mercedes A-Classissa?

Miksi auton alustanumeron tarkistaminen ennen ostamista on tärkeää?

Näin voit tutustua ajoneuvon historiaan. Lisäksi sen avulla voit selvittää, onko auto laillinen vai ei. Lisäksi tämän numeron avulla voit myös tietää auton todellisen henkilöllisyyden ennen ostoa.

Johtopäätös

Lyhyesti sanottuna Mercedes-Benzin alustanumero on myös autosi VIN-numero. Se auttaa tunnistamaan autosi sen 17 merkin avulla. Lisäksi sen avulla voit tietää autosi valmistajan, ajoneuvotyypin, valmistusmaan, mallivuoden, osien tyypin ja tuotantolaitoksen.

Alustanumero on erittäin tärkeä, sillä se auttaa myös tunnistamaan varastetut autot, erottamaan takaisinkutsussa mukana olevat autot ja antamaan viranomaisille mahdollisuuden tunnistaa tulipalossa tai rikoksessa käytetyt autot.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z