Mitä tapahtuu, kun hybridiautosta loppuu akku?

Nykypäivänä monet uskovat, että hybridiautot ovat markkinoiden parhaita autoja, koska niissä yhdistyvät polttomoottoriauton toimintasäde ja mukavuus sekä sähköauton ympäristötietoisuus, tehokkuus ja teknologia.

Vaikka tätä ei kannata koskaan kokeilla, jotkut hybridiautot voivat ajaa ilman akkua, mutta ajokokemus tulee olemaan aivan kauhistuttava. Sen lisäksi, että hybridillä ajaminen ilman akkukapasiteettia on epämukavaa, se voi myös aiheuttaa korjaamattomia vaurioita hybridijärjestelmälle.

On aina parasta käyttää autoa vain siihen, mihin se on tehty. Jos et pysty hyödyntämään hybridialustaa täysin, älä osta hybridiä lainkaan. Jos ostat hybridin etkä kytke sitä verkkovirtaan, luotat polttomoottoriin, mikä on täysin päinvastaista kuin mitä sinun pitäisi tehdä.

Toisaalta, jos hybridistä loppuu bensiini, et voi ajaa autolla. Vaikka hybridi voi ajaa sähköllä, se on käytettävissä vain, jos tankissa on kunnollinen määrä polttoainetta. Jos näin joskus käy, useimmat autot eivät ole ajokelpoisia.

Ajaminen tyhjällä akulla

Kaikki hybridiautot eivät voi ajaa tyhjällä akulla, vaan jotkut niistä vain sammuvat hybridijärjestelmän suojaamiseksi. Tämäntyyppiset hybridit on suunniteltu siten, että bensiinimoottori ja sähkömoottori toimivat yhdessä, mikä tarkoittaa, että ne ovat riippuvaisia toisistaan toimiakseen kunnolla.

Toisaalta jotkut hybridit, kuten Prius, on suunniteltu toisin. Prius toimii niin sanotulla ”rinnakkaisjärjestelmällä”, jossa bensiini- ja sähkömoottori toimivat yhdessä, mutta ne eivät ole riippuvaisia toisistaan samalla tavalla kuin tavalliset hybridivoimansiirrot.

  Ovatko hybridiautot halvempia vakuuttaa?

Tämä tarkoittaa, että Prius voi ajaa pelkästään polttomoottorilla, mutta tämä on varattu vain silloin, kun on päästävä huoltoasemalle tai turvalliseen paikkaan pysähtyä. Sen lisäksi, että autoa ei voi todella ajaa, jos sammutat sen, et voi käynnistää sitä uudelleen, koska sähköjärjestelmä käynnistää polttomoottorin.

On syytä mainita, että sähköauton akkua on erittäin vaikea tyhjentää kokonaan, koska monet järjestelmät on suunniteltu estämään tämä. Jos tyhjennät akun kokonaan, on todennäköistä, että jokin on rikki.

Bensiinin loppuminen hybridissä

Jos päädyt spektrin vastakkaiselle puolelle, se riippuu jälleen kerran siitä, mikä auto sinulla on. Joillakin hybrideillä, kuten Chevy Tahoella tai Nissan Altimalla, ei voi ajaa ilman bensaa, kun taas esimerkiksi Chevy Voltilla voi ajaa ilman pisaraakaan polttoainetta tankissa.

Syy siihen, miksi tiettyjä hybridejä ei voi ajaa ilman bensiiniä, on se, että tällaiset olosuhteet voivat vahingoittaa hybridijärjestelmää. Esimerkiksi monissa hybridiautoissa ei ole tavallista moottorin käynnistysmoottoria, koska polttomoottori kytketään päälle sähköjärjestelmän avulla.

Tämä tarkoittaa yleensä sitä, että jos polttomoottori sammuu, sähköjärjestelmä yrittää käynnistää moottorin, mutta se ei pysty siihen, jos polttoainesäiliössä ei ole kaasua. Toyota Prius voi ajaa myös ilman bensiiniä, mutta tämä rajoittuu vain muutamaan kilometriin.

Sen jälkeen auto sammuu akun kapasiteetin säilyttämiseksi. On syytä mainita, että hybridillä ei kannata ajaa ilman bensiiniä, oli se sitten mahdollista tai ei.

  Paras auto golfareille

Hybridijärjestelmän sisäinen toiminta

Kuten aiemmin mainittiin, hybridiauton voi rakentaa eri tavoin. Joissakin niistä on suunniteltu rinnakkainen järjestelmä, jonka avulla auto voi luottaa vain sähkömoottoriinsa tai polttomoottoriinsa.

Toisaalta jotkut hybridit on myös suunniteltu siten, että ne tukeutuvat aina sekä poltto- että sähkömoottoriin. Hybrideissä on usein kaksi akkua, pienempi 12 V:n akku ja suurempi suurjänniteakku.

Niissä on myös ominaisuus nimeltä regeneratiivinen jarrutus, joka varastoi hidastettaessa menetetyn liike-energian suurempaan akkuun. Hybridin tarkoitus on siirtyä varovasti polttomoottorin ja sähkömoottorin välillä tehokkuuden maksimoimiseksi.

Hybridit toimivat parhaiten kaupunkiajossa, koska niissä voidaan käyttää regeneroivaa jarrutusta ja ajaa pääasiassa sähkömoottorilla, jolloin polttomoottori on käytössä vain silloin, kun sitä tarvitaan.

UKK-osio

Kuinka paljon hybridiakun vaihtaminen maksaa?

Hybridiakut ovat kalliita, eikä sitä voi mitenkään kiertää. Keskimäärin uuden akun hinta on 1000-6000 dollaria koosta ja valmistajasta riippuen. Näissä arvioissa ei oteta huomioon työvoima- ja jälleenmyyntikuluja, joten hinta voi joissain tapauksissa nousta jopa 10 000 dollariin.

Valmistajat aikovat kuitenkin alentaa akkukustannuksia tulevina vuosina, ja kun hybridit ja sähköautot yleistyvät, akkujen hintojen pitäisi laskea helpommin saavutettavalle tasolle.

Ovatko hybridit sen arvoisia?

Se riippuu siitä, mihin tarvitset autoasi. Jos aiot ostaa auton päivittäiseen kaupunkiliikenteeseen, jossa ajetaan muutamia kymmeniä kilometrejä päivässä, hybridi saattaa olla paras vaihtoehto. Jos kuitenkin ajat pääasiassa pitkiä maantiematkoja, sinun kannattaa jättää hybridin ostaminen väliin.

  Paras auto kaupunkiajoon

Tämä johtuu siitä, että hybridi toimii parhaiten kaupunkiympäristössä, jossa voit luottaa täysin sähköjärjestelmään ja koska voit käyttää regeneroivaa jarrutusta.

Kuinka kauan hybridiakku kestää?

Muutaman hyvämaineisen verkkolähteen mukaan hybridiakun pitäisi kestää vähintään 80 000 kilometriä, ja useimmat akut voivat kestää jopa kaksi kertaa niin kauan. On syytä mainita, että useimmat valmistajat tarjoavat 8-10 hybridijärjestelmän takuun, joka sisältää akun.

Yhteenvetona voidaan todeta, että hybridiakku voi kestää pitkään. Jos teet kaiken oikein ja noudatat valmistajan ohjeita akun lataamisessa ja huollossa, voit luottaa siihen vielä vuosia.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z