Miten kertoa, onko moottori vaurioitunut öljyn puuttuessa?

Moottoriöljy on moottorin elintärkeä ainesosa, jota käytetään moottorin voiteluun. Öljyn tarkoituksena on vähentää moottorin eri liikkuvien osien kitkaa. Jos moottoria ei voidella kunnolla, se tarkoittaa yleensä sitä, että kyseiset osat ovat vaarassa kulua ennenaikaisesti, mikä voi jopa tuhota moottorin kokonaan.

Moottoriöljy myös puhdistaa ja jäähdyttää moottoria ja muodostaa samalla tiiviin tiivisteen osien välille. Sitä käytetään siirtämään energiaa osasta toiseen, estämään korroosiota ja vaimentamaan iskuja, joita aiheutuu useiden osien joutuessa kosketuksiin toistensa kanssa.

Jos moottoriasi ei ole öljytty kunnolla, kojelaudan öljynpainevaroitus syttyy todennäköisesti. Jos lisäksi haistat palaneen moottorin hajua, muista sammuttaa auto mahdollisten vahinkojen minimoimiseksi. Moottorin suorituskyvyn heikkeneminen ja ylikuumeneminen ovat myös läsnä moottoreissa, jotka kärsivät öljyn puutteesta.

Helpoin tapa välttää joutumasta kosketuksiin näiden ongelmien kanssa on varmistaa, että noudatat kaikkia säännöllisiä öljynvaihtovälejäsi. Kirskuvat äänet ja kuollut moottori ovat kaksi pahinta tyyppiä oireita, joista voi päätellä, että moottori vaatii vakavaa korjausta.

Kojelaudan öljynpaineen varoitusvalo

Ilmeisin merkki öljyn puutteesta on öljynpaineen varoitusvalo kojelaudassa. Tämän pitäisi olla ensimmäinen varoitus siitä, että jokin ei ole niin kuin pitäisi, joten sammuta auto ja selvitä, onko öljynpuute todellakin ongelma.

Jos jätät öljynpaineen varoitusvalon huomiotta, on suuri vaara, että moottori jumiutuu, mikä voi päättyä katastrofaalisesti. Tämä varoitusvalo syttyy vain silloin, kun paine on liian alhainen, mikä tarkoittaa, että moottoriasi ei voidella kunnolla.

  Luksusautojen ostajien demografiset tiedot

Poltetun öljyn haju

Palava öljynhaju on yleinen öljyvuodon oire, mikä on vakava ongelma, joka ei saisi koskaan jäädä huomaamatta. Haju johtuu yleensä öljyvuodoista, jotka joutuvat kosketuksiin kuumien moottorin osien kanssa, mikä voi paitsi vahingoittaa itse moottoria myös sytyttää tulipalon.

Sammuta auto ja anna sen jäähtyä, ennen kuin teet mitään muuta. Kun auto on jäähtynyt, tarkista mittatikku ja katso auton alta, onko maassa öljylätäköitä.

Moottorin huono suorituskyky ja ylikuumeneminen

Kuten aiemmin todettiin, öljyä käytetään moottorin voiteluun, jotta moottori toimii mahdollisimman tasaisesti. Jos moottorissa on vakava öljynpuute, kuulet jauhavia ääniä, eikä moottori toimi tasaisesti kuten yleensä.

Tämä tarkoittaa yleensä sitä, että moottorin osien välinen kitka kasvaa, mikä nostaa moottorin käyttölämpötilaa. Tämä on vakava ongelma, joka voi jopa johtaa moottorin syttymiseen liekkeihin tai täydelliseen lukkiutumiseen.

Moottorin sammuminen

Jos moottori sammuu jatkuvasti, se tarkoittaa yleensä, että moottorissa on jotain vakavaa vikaa. Tämä voi johtua lukemattomista eri ongelmista sekä moottorissa että vaihteistossa, mutta hyvin usein syynä on öljyn puute.

Jotta moottori toimisi ylipäätään, se tarvitsee kunnollisen määrän öljyä voidellakseen komponentit. Jos moottori sammuu jatkuvasti, se tarkoittaa, että kaikki moottorin liikkuvat osat hioutuvat ja törmäävät toisiinsa, mikä voi usein aiheuttaa moottorin sammumisen.

  Missä autossa on paras pysäköintiavustin?

Huono polttoainetaloudellisuus

Moottoriöljyn tarkoitus on auttaa moottoriasi toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla, mikä tarkoittaa, että jos kaikki on kunnossa, sinun pitäisi saada keskimääräiset MPG-tulokset. Jos moottori kuitenkin kärsii asianmukaisen voitelun puutteesta, se voi myös aiheuttaa sen, että moottori käyttää enemmän polttoainetta toimiakseen ylipäätään.

Kaikki tämä tarkoittaa, että MPG-tuloksesi heikkenevät ajan myötä. Muista pitää polttoainetaloudellisuuttasi tarkkaan silmällä ja yritä aina löytää syitä siihen, miksi moottori käyttää enemmän tai vähemmän polttoainetta. Kaikkiin näihin oireisiin on puututtava välittömästi, jotta moottorin lisävahinkojen syntyminen voidaan estää.

UKK-osio

Kuinka usein moottoriöljy on vaihdettava?

Useimmissa tapauksissa vanhemmat autot vaativat öljynvaihtoa noin 3000 mailin välein. Suhteellisen uudemmat autot voivat kestää yli 5000 mailia ilman öljynvaihtoa. Uusimmat autot, joissa käytetään korkealaatuista synteettistä öljyä, voivat kuitenkin ajaa jopa 15000 mailia ilman öljynvaihtoa.

Oli miten oli, parasta, mitä voit tehdä, on noudattaa kaikkia säännöllisiä huoltovälejä ja jättää öljynvaihto ammattilaisille. Autonvalmistajilla on omat suosituksensa siitä, milloin öljy kannattaa vaihtaa, joten noudata näitä suosituksia ennen kaikkea.

Millaisia moottoriöljytyyppejä on olemassa?

Moottoriöljytyyppejä on muutamia erilaisia, jotka eroavat toisistaan lähinnä viskositeettitasojen ja sen suhteen, onko öljy tavanomaista vai synteettistä alkuperää. Perinteinen öljy on tavanomainen moottoriöljytyyppi, jota käytetään useimmiten vanhemmissa ajoneuvoissa.

Täyssynteettiset öljyt on kehitetty laboratorioissa, ja niitä käytetään nykyaikaisissa autoissa. Myös hyötyajoneuvoihin tai paljon ajettuja ajoneuvoja varten on olemassa kaikenlaisia erityisiä moottoriöljyjä. Ainoa öljytyyppi, jonka pitäisi kuitenkin kiinnostaa sinua, on se, joka on kirjoitettu autosi omistajan käsikirjassa.

  Onko missään autossa itsemurhaovia?

Tarvitsevatko sähköautot öljyä?

Sähköautoissa käytetään voimansiirtojen osalta täysin erilaista suunnittelupohjaa. EV-autot eivät sinänsä tarvitse moottoriöljyä, koska niissä ei ole lukemattomia liikkuvia osia kuten polttomoottorissa. EV:n voimanlähteenä toimii akku, mikä tarkoittaa, että mäntiä tai venttiilejä ei tarvita.

EV vaatii kuitenkin edelleen erilaisia nesteiden vaihtoja, kuten jäähdytysnesteen, jarrunesteen ja tuulilasinpesunesteen tapauksessa. On kuitenkin aina parasta vain noudattaa valmistajan suosituksia huollosta riippumatta siitä, minkä tyyppisen auton omistat.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z