Miten puhdistaa auton akun korroosio

Jos sinulla on ongelmia, kun yrität käynnistää autosi, on mahdollista, että syy on akussa. Näin ollen sinun pitäisi etsiä akku autosi sisältä ja tarkistaa, onko akun napojen päällä hilseilevää valkoista tai sinertävää ainetta.

Jos näin on, kyseessä on syöpynyt akku, joka on puhdistettava, jotta se toimisi kunnolla. Akun vapauttaminen korroosiosta on melko yksinkertainen tehtävä. Sinun tarvitsee vain irrottaa akku, käyttää asianmukaista puhdistusliuosta, hangata akku, huuhdella ja kuivata se ja levittää korroosionestoainetta, jotta voit ratkaista nämä ongelmat ennakoivasti tulevaisuudessa.

Tähän työhön tarvittavat työkalut ovat jakoavain akun irrottamiseen, ruokasooda, akun puhdistusaine, harja, viileä vesi, mikrokuituliina akun kuivaamiseen tai jopa ilmakompressori. Kannattaa myös investoida laadukkaaseen korroosionestoaineeseen, kuten vaseliiniin, napasuojasprayyn tai ruosteenestotyynyihin.

Varmista, että pysäköit autosi ulkoilmalta suojattuun ympäristöön, joka on poissa liikenteestä. Tähän työhön pitäisi kulua alle tunti, jos noudatat kaikkia vaiheita oikein. Muista siis lukea tämä artikkeli, jotta tiedät, miten se tehdään.

Vaihe 1. – Sammuta auto ja pysäköi se turvalliseen ympäristöön

Tärkein asia, joka sinun on tehtävä valmistautuessasi puhdistamaan akkua korroosiosta, on sammuttaa auto, laittaa se pysäköintiasentoon ja varmistaa, että seisontajarru on kytketty. Aina kun käsittelet auton elektroniikkaa, sinun on varmistettava, että auto on sammutettu eikä se ole menossa mihinkään.

Muista myös pysäköidä auto turvalliseen ympäristöön, kuten autotalliin, koska et halua poistaa auton elintärkeitä osia käytöstä ulkona, jos sade, lumi tai äärimmäiset lämpötilat tai jopa liikenne ovat mahdollisia.

  Kuinka peittää auton ikkunat nukkumista varten

Vaihe 2. – Irrota kaikki kaapelit

Sen lisäksi, että sinun on sammutettava auto, sinun on myös irrotettava akku ennen autoon kohdistuvia töitä, koska et halua aiheuttaa oikosulkuja, jotka voivat olla tappavia sekä sinulle että autollesi. Jos virta syöksyy hallitsemattomasti, se voi aiheuttaa paljon vahinkoa ja jopa sytyttää auton tuleen.

Sinun on eristettävä akku kokonaan, mikä tarkoittaa, että sinun on otettava jakoavain ja irrotettava kaikki kaapelit molemmista akun napoista, irrotettava ne akusta ja sijoitettava ne turvalliseen ja kuivaan ympäristöön.

Vaihe 3. – Tarkasta kaapelit ensin

Korroosion tiedetään leviävän vaurioituneelta alueelta kohti muita metalliosia, mikä tarkoittaa, että se voi vahingoittaa myös kaapeleita. Muista tarkastaa ne, kun irrotat ne akusta, varmistaaksesi, että ne eivät ole syöpyneet.

Jos ne ovat, voit irrottaa liitännät ja katkaista kaapelin muutaman sentin lyhyeksi sieltä, missä ei ole korroosiota. Jos kaapelit jäävät näin liian lyhyiksi, sinun on investoitava uusiin akkukaapeleihin.

Vaihe 4. – Akun puhdistaminen

Sinun on neutraloitava akkuhappo akkua puhdistaessasi, ja paras tapa tehdä se on investoida turvalliseen akunpuhdistusliuokseen. Suihkuta sitä napojen päälle ja anna sen vaikuttaa muutaman minuutin ajan, ennen kuin käytät harjaa korroosion poistamiseen.

Muista toistaa tämä prosessi, kunnes navat ovat puhtaat. Nyt sinun on huuhdeltava navat hieman vedellä ja kuivattava ne mikrokuituliinoilla tai ilmakompressorilla, jos sinulla on sellainen käytettävissäsi. Jos sinulla ei ole akunpuhdistusliuoksia, voit sekoittaa ruokasoodaa veteen ja tehdä DIY-akunpuhdistusseoksen.

  Ovatko hybridiautot hyviä moottoritieajossa?

Vaihe 5. – Käytä hiekkapaperia sitkeän ruosteen poistamiseen ja akun liittämiseen

Jotta voit puhdistaa akun kokonaan, sinun on käytettävä hienojakoista hiekkapaperia hioaksesi kaikkein sitkeimmät ruostekohdat pois akusta. Näin varmistat, että akku toimii optimaalisessa kunnossa, sillä liittimet toimivat parhaiten, jos niissä ei ole 100-prosenttisesti korroosiota.
Nyt on aika kytkeä kaikki takaisin ja asettaa akku akkukoteloon. Varmista aina, että kaikki navat on kytketty oikein, ja muista myös käyttää akun pidikettä, koska et halua, että akku tärisee ajon aikana.

Vaihe 6. – Tulevan korroosion estäminen

Viimeistelläksesi kaiken sinun tulisi levittää vaseliinia, napojen suojasprayta tai ruosteenestotyynyjä napojen päälle. Voit myös käyttää dielektristä rasvaa napoillesi, mutta vasta kun olet onnistuneesti kiristänyt akun napojen ruuvit.

Niin tai näin tekemällä poistat kaiken tulevan ruosteen napoistasi, mikä tarkoittaa, että akkusi pitäisi olla ruosteeton.

FAQ-osio

Voinko puhdistaa akkuni, kun akku on kytkettynä?

Ei, et voi, koska et pysty puhdistamaan korroosiota kokonaan. Suurin osa korroosiosta sijaitsee joka tapauksessa napojen alla. Lisäksi, jos et kytke akkua, olet jopa vaarassa aiheuttaa oikosulun.

Kuten aiemmin mainittiin, akku on aina kytkettävä irti turvallisessa ympäristössä, ennen kuin teet sille mitään.

Voiko korroosio tuhota auton akut?

Todellakin voi, joten muista puhdistaa se heti, kun kohtaat sen, jos et halua investoida heti uuteen akkuun. Vaikka vaihtaisitkin vain akun, mutta pitäisit edelleen kiinni vanhoista liitäntäkaapeleista, voit kuitenkin aiheuttaa korroosiota uuteen akkuun hetkessä.

  Parhaat hybridiautot senioreille

Näin ollen kaapelit kannattaa puhdistaa tarvittaessa aina akun puhdistuksen yhteydessä. Toisaalta kaapelit kannattaa vaihtaa, jos haluat varmistaa, että uusi akku on mahdollisimman turvallinen korroosiolta.

Kuinka kauan auton akut kestävät?

Auton akut voivat kestää 2-6 vuotta riippuen autosi merkistä ja mallista, tavasta, jolla käytät autoa, ja siitä, kuinka huolellisesti suhtaudut akkuun. Akun vaihtaminen on osa säännöllistä huoltoa, joten älä ylläty, jos joudut investoimaan uuteen akkuun aikaisin.

Aina kun haluat vaihtaa akun, on parasta tarkastaa myös vaihtovirtageneraattori, sillä terve vaihtovirtageneraattori on välttämätön, jotta akku kestää kauemmin kuin muutaman tunnin.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z