Mitkä ovat 10 parasta autoelokuvaa?

Autoleffa on monille miehille monia asioita. Se voi olla alkuperäisen Fast and Furious -elokuvan kaltainen elokuva, jossa autot ovat koko juonen keskiössä, mutta se voi myös kertoa tietystä autosta, kuten Steve McQueenin Bullitt.

Oli miten oli, autoelokuvat ovat autoharrastajien silmänruokaa, eikä parhaiden autoelokuvien valitseminen ole helppo tehtävä. Oli miten oli, vuoden 2019 Ford vs. Ferrari -elokuvaa on vaikea vastustaa, koska tämä elokuva käsittää todellisen intohimon kilparataelämän takana.

Vuoden 2017 Baby Driver ei ole pois Ford v Ferrari -elokuvasta, mitä tulee pelkkään jännitykseen, ja sama tarina pätee vuoden 2015 Mad Max Fury Road -elokuvaan. Vuoden 1977 Smokey and the Bandit on ehdoton klassikko, kun puhutaan vanhan koulukunnan yhdysvaltalaisista muskeliautoista, ja se ansaitsee ehdottomasti paikkansa top 10 -autoleffojen listalla.

Vuoden 1969 Italian Job on myös uskomattoman hauska elokuva, samoin vuoden 1966 Grand Prix. Jos haluat päättää tämän top 10 -autoelokuvien listan kahteen pamahdukseen, muista katsoa myös vuoden 1971 Two-Lane Blacktop ja ensimmäinen kunnon Steven Spielbergin elokuva – vuoden 1971 Duel.

Alkuperäinen Fast and Furious (2001)

Jos olet kaltaiseni 90-luvun lopun lapsi, on todennäköistä, että alkuperäinen Fast and Furious -elokuva oli ensimmäinen lähtökohta autojen arvostamiseen. Se ei ehkä ole kaikkien aikojen paras elokuva näyttelijäntyön ja ”taiteen” osalta, mutta tämä elokuva on niin suuri, että se synnytti kuolemattoman franchisingin, joka varmasti kietoo mukaansa monia tulevia sukupolvia.

  Missä ajoneuvossa on hiljaisin matkustamo?

Steve McQueenin Bullitt (1968)

Vuoden 1968 Bullitt on kiistatta kaikkien aikojen vaikutusvaltaisin autoelokuva, koska se asetti standardin ”cool kaveri coolilla autolla” -tyyppiselle elokuvalle, joka vetää edelleen suurta yleisöä puoleensa. Oli miten oli, parasta tässä elokuvassa on loistava näyttelijäntyönsä ja juonenkäänteet, joita seuraa yksi, ellei jopa kaikkien aikojen paras takaa-ajo.

Ford vastaan Ferrari (2019)

Fordin ja Ferrarin välinen välienselvittely on yksi kaikkien aikojen hienoimmista autoihin liittyvistä tarinoista, ja on turvallista sanoa, että vuoden 2019 Ford vs. Ferrari -elokuva onnistui varmasti kertomaan tarinan mielenkiintoisella ja uskomattoman hauskalla tavalla. A-luokan näyttelijöistä upeisiin otoksiin ja jännittäviin hetkiin, vuoden 2019 Ford V Ferrari on varmasti huomiosi arvoinen.

Baby Driver (2017)

2010-luvun loppu oli hienoa aikaa olla bensiinihullu, varsinkin kun ottaa huomioon, että vuoden 2017 Baby Driver -toimintaelokuva oli täynnä upeita autoja, upeaa ajamista ja uskomatonta tarinaa. Ansel Elgortin esittämä päärooli valloitti monien sydämet, mutta tämän elokuvan loistava tähti oli loistava äänileikkaus.

Mad Max: Fury Road (2015)

Vuoden 2015 Mad Max Fury Road on jännittävä matka mielikuvitusmaailmaan, joka on täynnä upeita koneita, paljon hiekkaa, tulta ja hulluutta. Tämä synkkä dystooppinen visio tulevaisuuden maailmasta on kiistatta kaikkien aikojen paras autoihin liittyvä elokuvafranchise, ja tämä vuoden 2015 klassikko oli ehdolla 10 Oscar-ehdokkuuteen ja jopa voitti niistä kuusi.

Smokey and the Bandit (1977)

Jos rakastat vanhaa kunnon amerikkalaista elokuvaa, jossa on vanhoja kunnon amerikkalaisia autoja, tyyliä ja maisemia, muista katsoa vuoden 1977 ikoni Smokey and the Bandit. Reynolds Bandit oli yksi kaikkien aikojen autoihin liittyvien elokuvien ikonisimmista hahmoista, ja legendaarinen Trans Am -muskeliauto on helposti tunnistettavissa vielä tänäkin päivänä.

  Ovatko autot entistä luotettavampia vai epäluotettavampia

Italian Job (1969)

Jos rakastat jännittävää ajelua, muista katsoa alkuperäinen vuoden 1969 The Italian Job -elokuva, sillä tässä ehdottomassa klassikossa on yksi kaikkien aikojen mielenkiintoisimmista autokohtauksista, kun neljä Mini Cooperia käytti massiivisia maanalaisia tunneleita paetakseen ryöstöä. Elokuva on myös täynnä upeaa musiikkia, upeita näyttelijöitä ja kauniita maisemia.

Grand Prix (1966)

Vuoden 1966 Grand Prix -elokuva kertoo täydellisesti, miten melodraama voi sopia täydellisesti yhteen huippunopeisiin kilpa-ajoihin liittyvän toiminnantäyteisen visuaalisen ilmeen kanssa. Tämä elokuva tunnetaan ennen kaikkea siitä, että sen luoja John Frankheneimer vietti paljon aikaa oikeiden kilpa-autoilijoiden parissa tehdäkseen elokuvakokemuksesta mahdollisimman aidon ja alkuperäisen.

Two-Lane Blacktop (1971)

Tämän klassikon antoi bensiinin ystäville uskomattoman taiteellinen Monte Hellman, ja parasta tässä elokuvassa on silkka jännitys, jota se kuljettaa katsoessaan kolmen ihmisen – kuljettajan, mekaanikon ja tytön – osallistumista maastoajokilpailuun. Näytteleminen oli eri tasolla verrattuna useimpiin autoelokuviin, ja niin olivat myös autokohtaukset.

Duel (1971.)

On vaikea uskoa, että 1971. oli yksi parhaista elokuvavuosista autojen suhteen, kun ottaa huomioon, että siinä oli mukana myös legendaarinen Steven Spielberg vuoden 1971 Duelillaan, edellä mainittu Two-Lane Blacktop ja Vanishing point, joka on myös klassinen autoelokuva. Tämä elokuva on täynnä jännitystä, kun mies yrittää paeta kuorma-autolla ajavaa hullua miestä.

  Missä ajoneuvoissa on punaiset sisätilat?

FAQ-osio

Miksi ihmiset rakastavat autoelokuvia?

Ihmiset rakastavat autoelokuvia, koska ne usein jakavat intohimon, joka meillä kaikilla on autoja kohtaan, tavalla, jonka voi helposti ymmärtää jopa joku, joka ei edes pidä autoista.

Meille harrastajille se on kuitenkin vain yksi tapa, jolla voimme nauttia autojen katselusta ja oppia lisää asioita autoilun kauniista maailmasta.

Mikä on kaikkien aikojen huonoin autoelokuva?

On olemassa monia objektiivisesti katsoen huonoja autoaiheisia elokuvia, mutta tuskin yksikään niistä voi olla yhtä huono kuin 1970-luvun Van Nuys Blvd. Vaikka elokuvasta tulikin jonkinlainen klassikko, se ei ole sellainen minkään elokuvaan liittyvän asian takia.

Kunniamaininnat kaikkien aikojen huonoimmasta autoelokuvasta menevät vuoden 2016 Monolithille ja vuoden 1978 Corvette Summerille.

Mikä on kaikkien aikojen paras elokuva-auto?

Olipa kyse autoihin liittyvästä elokuvasta tai ei, kaikkien aikojen paras elokuva-auto on Aston Martin DB5 James Bondin Kultasormi -elokuvasta. DeLorean on myös yksi kaikkien aikojen ikonisimmista elokuva-autoista, samoin Steve McQueenin Bullitt.

Kunniamainintoja saavat Mini Cooper alkuperäisestä Italian Jobista, Batmobile ja Smokey and the Banditin Trans Am.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z