Onko auton pesu koneella turvallista?

Auton peseminen painepesurilla ei ole uusi asia, sillä monet amatöörit ja ammattilaisyritykset käyttävät painepesureita päivittäin. On kuitenkin edelleen epäselvää, kuinka hyödyllistä on pestä auto painepesurilla, koska ne käyttävät paljon painetta, joka voi mahdollisesti vahingoittaa monia pintoja.

Jos sinulla on käytössäsi painepesuri, joka ei ylitä korkeintaan 2000PSI:tä, sinun pitäisi olla turvallista pestä auto sillä. Toisaalta, jos painepesuri ylittää 2000PSI, aiheutat todennäköisesti vahinkoa maalille.

On myös muutamia muita tekijöitä, jotka sinun on otettava huomioon, kuten veden pehmeys, käyttämäsi suuttimen tyyppi, autosi erityiset verhoilukappaleet ja se, käytätkö sähkö- vai polttomoottoripainepesuria.

Lopuksi, painepesurin käyttäminen autosi pesuun tarjoaa muutamia etuja, kuten ajallinen tehokkuus, yleinen helppokäyttöisyys ja vähemmän hankausta. Toisaalta auton painepesuun liittyy myös muutamia haittoja, kuten oikean paineen tuntemattomuus ja jopa painepesurin käytön välttämättömyys joka tapauksessa.

Erityistekijät, jotka sinun on otettava huomioon

Usko tai älä, vesi eroaa huomattavasti toisistaan pehmeyden suhteen. Tämä tarkoittaa sitä, että tietyntyyppiset vedet ovat pehmeämpiä kuin toiset ja siten vähemmän alttiita vahingoittamaan autoasi. Veden kalsiumin määrä määrittää sen, kuinka paljon saippuakertymää voi muodostua. Jos vesi on kalsiumpitoista, saippuakimppu kerääntyy todennäköisemmin, mikä tekee siitä enemmän tai vähemmän tehokasta.

Veden lämpötila on myös tärkeä tekijä, sillä kuuma vesi hajottaa paremmin kaikenlaisia epäpuhtauksia. Luultavasti tärkein huomioon otettava tekijä on kuitenkin käyttämäsi suuttimen tyyppi, sillä jotkin suuttimet vahingoittavat autoa, vaikka veden PSI-arvo olisi kaukana 2000 PSI:stä.

  Menettävätkö sähköautot latauksensa pysäköidessään?

Niin sanotut ”nolla-asteiset” suuttimet ampuvat vettä ohuena pienenä viivana, mikä tarkoittaa, että tämä nostaa PSI:tä merkittävästi. ”15 asteen” suuttimet ovat hieman pehmeämpiä, mutta silti liian aggressiivisia useimmille auton pinnoille. Kaikki yli 15 asteen suuttimet soveltuvat kaikenlaisten autojen paneelien puhdistamiseen. Ole kuitenkin varovainen, kun puhdistat muovisia verhoilukappaleita.

Auton pesuun painepesurilla saavutettavat edut

Kuten aiemmin mainittiin, painepesurin käyttäminen auton pesuun lyhentää auton täydelliseen pesuun kuluvaa aikaa. Jos omistat ison ajoneuvon, kuten suuren sedanin tai seitsenpaikkaisen maasturin, painepesurin käyttäminen merkitsee valtavaa eroa, koska tällaiset autot ovat liian suuria tavallisille letkuille.

Lisäksi tietyntyyppisen lian puhdistaminen on lähes mahdotonta tavallisella letkulla. Tällaisia ovat esimerkiksi auringon valossa syntyneet hyönteisten roiskeet, lintujen kakat, tahmeat lehdet ja niin edelleen. Käyttämällä painepesuria voit poistaa nämä tehokkaasti hetkessä.

Kaikki tämä tarkoittaa sitä, että jynssäät autoa huomattavasti vähemmän. Tämä on painepesurin tärkein etu, sillä se tekee kaikesta helppoa ja ajantehokasta.

Haitat, kun auton pesuun käytetään painepesuria

Painepesurin käyttämiseen auton pesuun liittyy kuitenkin myös omat haittapuolensa, kuten edellä mainittu mahdollisuus aiheuttaa maaliin kaikenlaisia vikoja. Vaikka veden PSI olisi edes noin 2000PSI ja käyttäisit PSI:tä lisääviä suuttimia, vaurioitat todennäköisesti autoasi.

Lisäksi jos pidät suutinta liian lähellä autoa, vaurioitat sitä myös todennäköisemmin. Joskus ei ole järkevää pestä korkealuokkaista autoa painepesurilla, koska tällaiset autot ovat yleensä muutenkin autotallissa, varsinkin jos ne eivät ole päivittäisiä ajoautoja.

  Ovatko hybridiajoneuvot turvallisia?

Joissakin osavaltioissa, kuten Kaliforniassa, saat jopa sakkoja, jos peset autosi painepesurilla pihatielläsi, koska näissä osavaltioissa on tiukat vedenkulutuslait. Tämä tarkoittaa, että voit saada jopa yli 500 dollarin sakon, jos peset auton painepesulla pihatielläsi.

UKK-osio

Mitä eroa on kaasu-/dieselkäyttöisen ja sähkökäyttöisen painepesurin välillä?

Polttomoottorilla toimivat painepesurit on suunniteltu vain teollisiin tarkoituksiin. Tämä tarkoittaa, että tämäntyyppiset painepesurit on tehty vakavampaan puhdistukseen, mikä tekee niistä ylimitoitettuja autonpesuun. Useimmat kaasu-/dieselpainepesurit ylittävät helposti 5000PSI:n, mikä riittää hyvin aiheuttamaan paljon vahinkoa autollesi.
Sähkökäyttöiset painepesurit ovat tehokkaampia, hiljaisempia ja tarjoavat enemmän säätömahdollisuuksia PSI:n osalta. Ne ovat ympäristön kannalta parempia ja halvempia käyttää. Ne on tehty kotikäyttöön, mikä tarkoittaa, että useimmat niistä ovat parhaita, jos haluat paineenpestä auton.

Kuinka paljon sähköinen painepesuri maksaa?

Painepesurin keskihinta on nykyään noin 250 dollaria, mukaan lukien sekä kotikäyttöön että teollisuuskäyttöön tarkoitetut painepesurit. Teollisuuskäyttöön tarkoitetut bensiini-/dieselkäyttöiset painepesurit ovat kalleimpia, koska ne ovat yleensä tehokkaimpia.

Akkukäyttöisiä painepesureita saa alle 190 dollarilla, kun taas tavalliset sähkökäyttöiset painepesurit maksavat noin 170 dollaria. Painepesureiden hinnat vaihtelevat huomattavasti sen mukaan, kuinka kehittyneitä ne ovat ja kuinka paljon PSI:tä ne tarjoavat.

Onko parempi pestä auto käsin vai käyttää painepesuria?

Vaikka voit käyttää painepesuria auton pesuun, on parasta, että pysyt vanhassa kunnon tuplaämpäri-käsinpesumenetelmässä, sillä tämä menetelmä on ylivoimaisesti paras, jos haluat olla 100-prosenttisen varma siitä, ettet vahingoita maalia.

  Ovatko hybridiautot hyviä moottoritieajossa?

Vaikka kaksoisämpäri-menetelmä kestää huomattavasti kauemmin kuin pelkkä painepesu, se tarjoaa paremmat puhdistusominaisuudet, mikä tarkoittaa, että autosi hyötyy vanhasta kunnon käsinpesusta. Automaattiset autonpesukoneet ovat myös vaihtoehto hätätilanteessa, mutta niidenkin tiedetään joskus aiheuttavan vaurioita, joten niitä kannattaa välttää, jos se ei ole välttämätöntä.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z