Onko musta auto kuumempi kuin valkoinen auto?

Autosi sisä- ja ulkoväriyhdistelmä merkitsee monia asioita. Ensisijaisesti se kertoo siitä, mistä pidät ja mistä et pidä. Tämän lisäksi sisä- ja ulkovärien yhdistelmiin liittyy paljon seurauksia, kuten lämpöhajonta, jälleenmyyntiarvo ja huolto.

Kyllä, musta auto sitoo paljon enemmän lämpöä kuin valkoinen auto, mutta on olemassa keinoja, joilla tämän voi kumota. Jos valitset esimerkiksi ikkunoiden tummennuksen, alennat todennäköisesti sisätilojen lämpötilaa merkittävästi, niin paljon, että tummanvärisellä sisätilalla ei ole oikeastaan väliä.

Sekä ulko- että sisätilojen värivaihtoehdoilla on suuri merkitys lämmöntuottoon. Esimerkiksi musta nahkainen ohjauspyörä pidättää enemmän lämpöä kuin valkoinen. Mutta jos käytät kojelaudassa ja ohjauspyörässä auringonsuojaa, sinun ei pitäisi olla huolissasi.

Tämä johtuu siitä, että kirkkaanvärinen pinta heijastaa paljon enemmän valoa/lämpöä, ja tumma pinta ei heijasta. Sitä kutsutaan termodynaamiseksi periaatteeksi. Jos et usko sitä, mene kesällä ulos mustassa paidassa, niin uskot kyllä.

Termodynaaminen väriperiaate

Ennen kuin syvennymme syvällisemmin mustan ja valkoisen väristen sisä- ja ulkoväristen autojen eroihin, sinun on tärkeää ymmärtää, miten termodynamiikan lait pätevät tässä tilanteessa. Väri on pohjimmiltaan valon heijastumista. Tarkemmin sanottuna punainen auto heijastaa kaikkia muita valon spektrin värejä kuin punaista.

Sama pätee esimerkiksi siniseen, joka heijastaa kaikkea muuta valoa kuin sinistä. Tämä ei tietenkään ole mikään ”mustavalkoinen” asia (pun intended), eivätkä nämä ole yhtä tarkkoja. Mutta yleisesti ottaen tämä sääntö pätee kaikkiin väreihin valkoisen, hopean ja mustan lisäksi, jotka ovat hieman epäsovinnaisia.

  Missä luksusautoissa on kattoteline?

Valkoiset värit heijastavat koko valon spektrin, hopeat heijastavat suurimman osan valosta ja tummemmat värit, erityisesti musta, imevät koko valon spektrin. Absorboitunut valo muuttuu lämmöksi, mikä tarkoittaa, että mitä enemmän ”valoa” väri absorboi, sitä enemmän siitä muuttuu lämmöksi.

Kirkkaan värinen pinta absorboi vähemmän energiaa, joten pinta ei ole yhtä kuuma. Toisaalta musta väri pidättää lähes kaiken energian, mikä johtaa korkeampaan pintalämpötilaan. Tämä on yleismaailmallista, joten tällaiset säännöt pätevät riippumatta siitä, onko kyseessä paita vai auto.

Auton sisä- ja ulkopuoliset termodynaamiset ominaisuudet.

Jos menet kesällä ulos mustassa paidassa, tunnet varmasti kuumuutta enemmän kuin jos sinulla olisi valkoinen paita. Autot ovat kuitenkin erilaisia, koska ne on valmistettu metallista, joka on hyvä lämmönjohdatin. Tämä tarkoittaa, että tämä termodynamiikan sääntö vaikuttaa autoihin eksponentiaalisesti.

Sisätilojen väri ei ole ainoa syy siihen, miksi jotkut autot imevät lämpöä paremmin kuin toiset. Toinen tärkeä näkökohta on itse materiaali. Esimerkiksi nahka on paljon tiheämpää kuin kangas, ja siksi nahka imee ja johtaa lämpöä enemmän kuin kankainen sisustus.

Jos olet joskus istunut nahkaistuimella auton ollessa auringossa, olet varmasti tuntenut sen. Jos ohjauspyörä ja vaihdekepin nuppi on verhoiltu nahalla, ne todennäköisesti kuumenevat valtavasti, jos ne ovat jonkin aikaa auringossa.

  Mitä tarkoittaa, kun moottori on ahdettu?

Tämän sanottuasi muista investoida kunnollisiin ikkunoiden tummennussarjoihin tai kunnolliseen ulko-/sisäpuolen autosuojaan. Jos pysäköit autosi säännöllisesti aurinkoon, muista peittää kojelauta, koska aurinko voi vahingoittaa sen pintaa jatkuvan auringolle altistumisen vuoksi.

Auton sisä- ja ulkoväriin liittyvä jälleenmyyntiarvo.

Ihmiset ovat ainutlaatuisia, ja monet meistä rakastavat monia asioita. Mutta oletko koskaan miettinyt, miksi vaaleanpunaisia, oransseja, keltaisia, kirkkaansinisiä tai kirkkaanvihreitä autoja ei ole kovinkaan paljon? Ostammehan usein kenkiä, paitoja, kännyköitä ja muuta sellaista kaikenlaisissa väreissä, mutta emme autoja.

Joillakin maailman alueilla, kuten Arabiemiraateissa, suurin osa autoista on valkoisia. Tämä johtuu osittain edellä mainitusta termodynamiikan periaatteesta, mutta myös jälleenmyyntiarvosta. Kun tulee aika myydä auto, värillä on valtava merkitys, ja jos maalaat Focusisi kirkkaan vaaleanpunaiseksi, et todennäköisesti myy sitä koskaan.

Tästä syystä suurin osa autoista on joko valkoisia, mustia tai harmaita. Joskus törmää punaisiin tai sinisiin autoihin, mutta ne ovat yleensä hillitympiä värejä. Lamborghinin kaltaisia superautoja lukuun ottamatta useimmat autot ovat joko mustia, valkoisia tai harmaita.

FAQ-osio

Mikä on yleisin sisä- ja ulkoväriyhdistelmä?

Jos olet koskaan miettinyt, mikä auton väriyhdistelmä on yleisin, se on musta mustalla. On syytä mainita, että suurin osa autojen sisätiloista on mustia.

Tämä johtuu siitä, että jälleenmyynnillä on merkitystä, ja koska se näyttää kiistatta parhaalta. Tämän lisäksi mustat sisätilat eivät heijastu tuulilasiin, ja kirkkaanväriset pinnat heijastuvat. Vain pieni osa autojen sisätiloista on joko valkoisia, harmaita, beigejä, ruskeita, kermanvärisiä tai punaisia.

  Parhaat superautot pitkille kuljettajille

Pitäisikö meidän olla luovempia auton värivalinnoissamme?

Kyllä, meidän pitäisi ehdottomasti olla. Autot eivät ole pelkkiä työvälineitä, ja se on tosiasia. Autot ovat ilmaisun, statuksen ja menestyksen välineitä. Ne ovat myös keino hemmotella itseään, kun on solminut loistavan liikesopimuksen. Lisäksi autot ovat loistava matkakumppani ja korvaamattomien muistojen pankki.

Sinänsä meidän pitäisi ilmaista itseämme enemmän. Ihmisinä pidämme yksilöllisistä asioista, jotka ovat ja tuntuvat ”omilta”. Esimerkiksi autoharrastaja maalaa autonsa todennäköisemmin epätavallisella värillä kuin ”tavallinen” ihminen. Mutta älä mene täysillä ostamaan violettia ja kultaista autoa, jos et ole Snoop Dogg.

Entä jos autoni ei ole musta tai valkoinen?

Lämpötilaerot valkoisen ja mustan auton välillä ovat niin huomattavat, että ne ovat mainitsemisen arvoisia. Toisaalta, jos autosi on oranssi tai punainen tai mikä tahansa, lämpötilaerot eivät ole kovinkaan huomattavia, eivätkä siten mainitsemisen arvoisia.

Väristä riippumatta on monia tapoja pitää auto viileänä. Autopeite, varjoinen pysäköinti, kojelaudan peitteet, ikkunoiden tummennus, yksiväriset lasit… Kaikilla näillä tekniikoilla on suuri merkitys auton lämpötilan kannalta.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z