Onko parempi ostaa vai vuokrata auto eläkkeellä ollessa?

Auton ostamiseen tai leasingiin liittyy merkittäviä hyviä ja huonoja puolia, varsinkin jos olet eläkkeellä. Joidenkin mielestä on parempi ostaa auto suoraan, jotta sinulla on selkeä käsitys taloudestasi pitkällä aikavälillä ja jotta olet 100-prosenttisesti auton omistaja.

Toiset haluavat mieluummin vuokrata auton, maksaa kuukausimaksun ja käyttää loput rahansa muihin asioihin. Leasingin avulla sinulla on lähes aina varaa parempaan autoon, ja jos se on uuden auton ostamisen tarkoitus, leasingin pitäisi olla oikea tapa.

Sitä paitsi leasingissä on pari ikään liittyvää etua, jotka hyödyttävät eläkeläisiä. Jos esimerkiksi jatkat osa-aikatyötä eläkkeelle siirtymisen jälkeen, voit hyödyntää myös erilaisia tuloverovähennyksiä.

Auton leasingin tai suoran oston edut ja haitat riippuvat myös siitä, miten käytät autoasi. Jos aiot käyttää autoa ensisijaisesti pitkän matkan ajamiseen, leasingiin yleensä liittyvät mahdolliset kilometrirajoitukset saattavat kannustaa sinua ostamaan auton suoraan.

Leasingin edut

Jos et pysty maksamaan haluamastasi autosta käteisellä, leasing vaikuttaa paremmalta vaihtoehdolta. Kuukausimaksujen ja yleisten autokulujen pitäisi olla pienemmät, jos auto ostetaan järkevästi. Leasingin voi tehdä vähällä rahalla, ja se on jotain, mitä ei voi tehdä, kun ostaa suoraan.

Toinen suuri leasingin hyöty kansalaisille on se, että he voivat irtautua leasingistä paljon helpommin kuin rahoitussopimuksesta tai suorasta ostosta. Elämä on odottamatonta, ja on monia esimerkkejä siitä, kun jonkun tarpeet muuttuvat ja hän tarvitsee toisen auton.

  Paras hybridi vetämiseen

Seniorikansalaisena pienemmät kulut ovat tärkeitä. Ja leasing-sopimus kattaa yleensä lukuisia erilaisia odotettuja ja odottamattomia kuluja, kuten takuut ja huoltosopimukset. Joskus sinun ei tarvitse maksaa edes uusista renkaista.

Leasing-sopimuksista on helppo irtautua, ja se on syytä pitää mielessä. Kukaan meistä ei ole kuolematon, vaikka meidän ei pitäisi ajatella sitä, jos valitset rahoitussopimuksen esimerkiksi silloin, kun loppusi koittaa, auton arvo voi olla pienempi kuin velkasumma, ja se voi jättää perillisillesi alijäämän.

Suoraan ostamisen edut

Auton suoran ostamisen edut ovat paljon ilmeisemmät verrattuna leasingiin tai rahoitukseen. Omistat auton ja voit tehdä sille mitä haluat. Ja sitä vanhemmat ihmiset arvostavat enemmän kuin nuoremmat sukupolvet.

Tunne siitä, että oma auto on 100-prosenttisesti oma, on joillekin arvokas, ja on helppo ymmärtää, miksi. Ajokilometrirajoituksia ei ole, ja jos autoon tulee kolhuja tai naarmuja, sen voi joko korjata tai antaa olla. Vuokra-autossa sinulla ei ole tällaisia hyödykkeitä.

Jos ajokyky yhtäkkiä menetetään, auton myyminen on yleensä helpompi ja kustannustehokkaampi tapa päästä eroon autosta kuin leasingvuokrasopimuksen irtisanominen ennenaikaisesti. Lisäksi on olennaista, että auton arvo säilyy jonkin verran jälkikäteen.

Kaikki riippuu tietystä leasing-sopimuksesta ja siitä, miten sinä ja leasing-yhtiö sovitte mahdollisesta leasingsopimuksesta. Sekä ostamisessa että leasingissä on omat haitta- ja etunsa, mutta näyttää siltä, että hyvästä leasingsopimuksesta voi hyötyä eniten.

  Parhaat hybridiautot nuorille kuljettajille

Käytetty vai uusi auto

Uuden auton hankintatapa riippuu suuresti kyseisestä autosta. Jos olet ostamassa autoa suoraan, käytetyn auton ostaminen on yleensä parempi ajatus. Jos taas haluat upouuden auton, leasing on suositeltavin tapa, varsinkin jos autoon kohdistuu suuria arvonalennuksia.

Arvonalentuminen on se prosenttiosuus auton arvosta, jonka se menettää tietyn ajanjakson jälkeen, yleensä 3 tai 5 vuotta oston jälkeen. Autot menettävät säännöllisesti jopa 50 prosenttia arvostaan 3 vuoden kuluttua, ja arvonalennus vain jatkuu, kun kilometrejä kertyy.

Koska arvon menetys on näin suuri, on tärkeää, että poistot voidaan ottaa huomioon uutta autoa ostettaessa, eikä sitä voi tehdä suoralla ostolla, vaan ainoastaan erityisillä leasing- tai rahoitussopimuksilla.

Jos kuitenkin olet kiinnostunut käytetystä autosta, johon on jo kohdistunut huomattava osa arvonalennuksesta, erityisesti sertifioidusta käytetystä autosta, jolla on takuu, sen ostaminen suoraan saattaa tuntua paremmalta taloudelliselta ratkaisulta, mutta vasta sen jälkeen, kun olet harkinnut kaikkia mahdollisia leasing-sopimuksia.

UKK-osio

Mitkä autot ovat parhaita senioreille?

Senioriystävällisissä autoissa on yleensä korotettu ajoasento, joka helpottaa ulos- ja sisäänajoa, sekä runsaasti intuitiivisia ja helppotajuisia sisätilojen ominaisuuksia ja teknologiaratkaisuja. Senioriystävälliset autot ovat mukavia, pehmeitä ja tarjoavat helposti säädettävät ja selkärankaa säästävät istuimet.

Tällaisissa autoissa on yleensä automaattivaihteisto, sillä manuaalivaihteistolla ei voi hyödyntää kaikkia uusimpia turvallisuus- ja mukavuusominaisuuksia, kuten automaattista jarrutusta, mukautuvaa vakionopeudensäädintä tai pysäköintiavustinjärjestelmiä.

  Mikä on luotettavin 10-vuotias auto?

Mitä autoja senioreiden tulisi välttää?

Matalat, jäykät, epämukavat ja äänekkäät superautot ja urheiluautot, sillä tämäntyyppisiä autoja on työlästä ajaa kaikille, myös nuoremmille sukupolville. Nämä autot ovat myös yleensä kalliita ostaa, ylläpitää ja myydä jälkeenpäin.

Vain jos todella rakastat tämäntyyppisiä autoja, sinun kannattaa harkita sellaista. Ja silloinkin kannattaa harkita sellaista, joka pystyy tarjoamaan mukavuutta ja yleistä ajamisen helppoutta, jotka vastaavat auton hintapyyntöä.

Pitäisikö eläkeläisten harkita sähköautoja?

Teoriassa sähköautot sopivat jotakuinkin täydellisesti vanhuksille. Niitä on uskomattoman helppo ajaa, ja niiden kantama riittää tyydyttämään senioreiden tavanomaisen päivittäisen työmatkaliikenteen. Niiden omistaminen on edullisempaa, jos niitä ladataan tarkoituksenmukaisesti.

Ne voivat kuitenkin joskus olla liian vaikeaselkoisia ja futuristisia, jotta iäkäs ihminen ymmärtäisi niitä. Ehkä paras vaihtoehto olisi vain harkita hybridia ja ehkä myöhemmin valita täysimittainen sähköauto.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z