Pitäisikö minun ostaa maasturi vai sedan?

Maasturit ja sedanit ovat luultavasti kaksi parasta yleiskäyttöistä autosegmenttiä, joita rahalla voi nykyään ostaa. Niissä molemmissa yhdistyvät suosio, muotoilu, käytännöllisyys ja mukavuus paremmin kuin useimmissa muissa autotyypeissä. Eroja on siinä, että maasturit ovat maastokelpoisempia, kun taas sedanit ovat yleensä ketterämpiä ja soveltuvat paremmin suorituskykyiseen ajamiseen.

Tärkeintä autoa ostaessasi on tunnistaa, mitkä ovat prioriteettisi. Sinun on tasapainotettava tarpeesi ja toiveesi ja pysyttävä samalla budjetissasi. Kannattaa myös miettiä, mihin aiot käyttää autoa, sillä tietyntyyppiset autot soveltuvat paremmin tiettyihin tarkoituksiin kuin toiset.

Sinun kannattaa ostaa maasturi, jos arvostat hallitsevampaa ajoasentoa ja haluat myös AWD-järjestelmän vakiovarusteeksi. Maasturit ovat kuitenkin suurempia, mikä tarkoittaa, että ne eivät ole yhtä ketteriä kaupunkiajossa ja pysäköinnissä. Lisäksi ne eivät yleensä ole yhtä tehokkaita kuin sedanit.

Sinun kannattaa ostaa sedan, jos arvostat mukavampaa ajomukavuutta ja vietät suurimman osan ajoajastasi moottoritiellä. Jos kuitenkin haluat hinata ajoneuvoa, maasturi on paljon parempi valinta.

Maasturit – suosituin autosegmentti

Autoilun 2000-lukua määritteli odottamaton ilmiö: maastureista tuli maailman suosituin autosegmentti. Ihmiset rakastavat katumaastureita, koska ne ovat suuria ja tilavia, tarjoavat hallitsevan ajoasennon, ovat turvallisia ja maastokelpoisia.

Ne eivät ehkä ole kaikkein polttoainetehokkaimpia tai edullisimpia, mutta ne korvaavat menetetyn tilan ja istumapaikkojen osalta. Ne pystyvät vetämään raskaita kuormia, kuten veneitä ja asuntovaunuja, ongelmitta, ja niissä on yleensä huomattavasti enemmän tavaratilaa kuin sedanissa.

  Voiko kattoluukun avata moottoritiellä?

Maasturit ovat kuitenkin pääasiassa luukkuautoja, mikä tarkoittaa, että vaikka tavaratila on suurempi, se ei ole yhtä turvallinen kuin sedanissa. Maasturit ovat parempia, jos haluat ottaa autosi ajoittain maastoon. Suuremman maavaran ansiosta on myös helppo kiivetä reunakiviä ja monia muita esteitä pitkin kaupunkiympäristössä.

Sedanit – Oli ennen suosituin autosegmentti.

Sedanit olivat aikoinaan oletusarvoinen autotyyppi, koska niitä pidettiin kaikkein korkealaatuisimpina ja mukavimpina. Rehellisesti sanottuna sedan on edelleen maailman mukavin autotyyppi, koska maasturi kärsii lisääntyneestä tuuli- ja rengasmelusta, koska renkaat ovat yleensä voimakkaammat.

Sedanit ovat myös suorituskykyisempiä autoja, koska ne ovat kevyempiä. Pienempi paino parantaa polttoainetehokkuutta ja matalampi painopiste lisää ketteryyttä ja parempaa käsiteltävyyttä. Kustannuksiltaan vertailukelpoinen sedan on edelleen paljon edullisempi kuin maasturi, katsotpa asiaa miten tahansa.

Jos haluat korkeimman mahdollisen ylellisyyden, sinun on valittava sedan, sillä Rolls Royce Phantom on maailman ylellisin auto. Tyylillisesti sedan ja katumaasturi sopivat uskomattoman hyvin yhteen, joten on henkilökohtainen valinta, kumpi on parempi kuin toinen.

Tarpeesi ja toiveesi – Valitse huolella ja pysy budjetin rajoissa

On melko ilmeistä, että maasturit ja sedanit vastaavat toisiaan läheisesti useimpien tekijöiden osalta, joten ainoa tapa päättää kunnolla, kumpi ostetaan, on tarkastella käyttötapaustasi. Jos vietät paljon aikaa autolla, on parempi valita sedan, koska todennäköisesti säästät polttoainetta pitkällä aikavälillä.

  Mikä on paras luksusmaasturi senioreille?

Tämä on kuitenkin järkevää vain, jos kyseinen katumaasturi on vertailukelpoisessa segmentissä sen sedanin kanssa, josta olet kiinnostunut. Vaikka katumaasturin pitäisi teknisesti olla vähemmän tehokas, täysikokoinen pidennetyn akselivälin sedan ei ole tehokkaampi kuin kompakti katumaasturi.

Useimmilla ihmisillä on jo käsitys siitä, minkä auton he ostaisivat, jos heillä olisi rahaa. Jos sydämesi työntää sinua ostamaan SUV:n sedanin sijaan tai sedanin sijaan SUV:n, eikä sinulla ole mitään perusteltua syytä olla ostamatta, osta haluamasi auto. Näin yksinkertaista se on.

UKK-osio

Kumpi on helpompi ajaa sedan vai maasturi?

Maasturit ovat yleensä hieman helpompia ajaa, koska ne tarjoavat korotetun ajoasennon. Tämä mahdollistaa mukavamman sisäänpääsyn autoon, mikä tarkoittaa, että sinun ei tarvitse kumartua autoon noustessasi. Lisäksi katumaasturit tarjoavat myös paremman näkyvyyden, mikä on tärkeää autoa ohjattaessa.

Täysikokoiset seitsenpaikkaiset katumaasturit eivät kuitenkaan todellakaan ole helpompia ajaa kuin kompaktimpi sedan. Lisäksi myös kunkin auton varustetasot ovat ratkaisevia. Täysikokoinen pidennetyn akselivälin sedan on helpompi ajaa kuin katumaasturi, jos siinä on pysäköintianturit tai 360 asteen kamera, kun taas katumaasturissa ei ole.

Tarvitsevatko maasturit renkaiden ja jarrulevyjen vaihtoa useammin?

Keskimääräinen keskikokoinen katumaasturi on raskaampi kuin vastaava keskikokoinen sedan, ja se on totuus. Maastureissa käytetään myös suurempia rengaskokoja, joiden vaihtaminen maksaa enemmän. Keskimäärin henkilöautot voivat kestää jopa 50 000 kilometriä ilman, että renkaita tarvitsee vaihtaa.

  Missä uusissa maastureissa on tuuletetut istuimet?

Toisaalta joillakin katumaastureilla voit ajaa vain noin 30 000 kilometriä rengassarjaa kohden. Lisääntynyt paino vaikuttaa kaikenlaisiin mekaanisiin ja turvallisuuteen liittyviin näkökohtiin autolla ajamisessa, ja se on ilmeistä heti, kun tarkastelet renkaita.

Ovatko katumaasturit kalliimpia vakuuttaa kuin sedan?

Muutaman verkkolähteen mukaan sedanit ovat kalliimpia vakuuttaa kuin maasturit. Tämä kuitenkin vaihtelee suuresti riippuen tietystä mallista, josta olet kiinnostunut. On tärkeämpää tarkastella turvallisuustaulukoita ja sitä, kuinka luotettava tietty auto on, kuin keskittyä tiettyyn segmenttiin.

Jos autoa varastetaan harvoin ja se on korkealla useimmissa luotettavuus- ja turvallisuustaulukoissa, sen vakuuttaminen on aina edullisempaa riippumatta siitä, onko se maasturi vai sedan. Lisäksi kuljettajan tekijät vaikuttavat osaltaan korkeampiin tai matalampiin vakuutusmaksuihin, eikä niitä pitäisi koskaan jättää huomiotta.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z