Voiko auton pyöräkokoja vaihtaa?

Kyllä, voit vaihtaa autosi pyörien kokoja, mutta siihen liittyy muutamia varoituksia. Eri pyöräkoot edellyttävät myös renkaiden vaihtamista. Kaikki tämä tarkoittaa, että autosi tuntuu erilaiselta riippuen siitä, minkä kokoiset pyörät ja renkaat valitset.

Suorituskyvyn kannalta kevyemmät ja keskikokoiset pyörät ovat parhaita, koska renkaiden lisäpaino lisää jousittamatonta massaa, mikä vaikuttaa negatiivisesti suorituskykyyn. Lisäksi isommat pyörät vaikuttavat myös kiihtyvyyteen, varsinkin jos autoa ei ole viritetty kunnolla jälkikäteen.

Mukavuuden kannalta pienemmät pyörät ja suuremmat renkaat ovat melkein aina parempi vaihtoehto, koska renkaita on enemmän imeytymään kaikkiin kuoppiin. Monissa nykyaikaisissa huippuluokan luksusautoissa käytetään kuitenkin yli 20 tuuman pyöriä, mutta ajomukavuus säilyy silti.

Tehokkuus on myös näkökohta, josta sinun on oltava huolissasi, koska suuremmat pyöräkoot voivat joskus vaikuttaa kielteisesti polttoainetehokkuuteen. Lopuksi on aina tärkeää keskustella vakuutusyhtiön kanssa, ennen kuin päätät vaihtaa pyörät, koska tämä saattaa vaikuttaa myös vakuutukseesi.

Suorituskyky – Pyörä- ja rengastyypit ja -koot

Syy, miksi ihmiset vaihtavat pyöräkokoja, on se, että se näyttää paremmalta, mutta monet tekevät niin myös suorituskyvyn parantamiseksi. Vaikka suuremmat pyörät voivat vaikuttaa kielteisesti sivuttaispitoon ja yleiseen vetokykyyn, valitsemasi pyörä- ja rengastyyppi voi muuttaa tämän asian parempaan suuntaan.

Esimerkiksi huippuluokan suorituskykyisissä autoissa käytetään nykyään joko magnesium- tai hiilikuituvanteita. Tämäntyyppiset pyörät ovat yleensä kevyimpiä, mikä tekee autosta paljon ketterämmän ja hauskempaa ajaa. Hiilikuituvanteet yhdistettynä hiilikeraamisiin jarruihin tarjoavat yleensä parhaat suorituskykytiedot.

  Paras auto selkäkipuihin

Tämä johtuu siitä, että jousittamaton massa yleensä vähenee merkittävästi, ja jousittamattoman massan ja tavallisen massan välinen ero on huomattava. Koska nämä osat yleensä pyörivät, painoero vaikuttaa suorituskykyyn huomattavasti, koska paino muuttuu pyörimisen aikana.

Mitä suorituskykyisiin renkaisiin tulee, ne on yleensä tehty lämpimään ja kuivaan säähän, mikä tarkoittaa, että ne eivät ole parhaita jäisissä ja liukkaissa olosuhteissa.

Mukavuus – Suurempien pyörien valinnan seuraukset

Useimmat autonvalmistajat käyttävät nykyään paljon aikaa autojensa testaamiseen ja parantamiseen ylivoimaiselle tasolle ollakseen kilpailukykyisiä ja menestyäkseen. Tämä tarkoittaa, että nämä valmistajat tietävät pari asiaa siitä, mikä pyöräkoko sopii tietylle mallille tietyissä olosuhteissa.

Näin ollen on aina hyvä idea olla vaihtamatta pyöräkokoa, jos pidät siitä, miten autosi kulkee, mutta jos päätät tehdä niin, varmista, että teet sen oikein. Kuten aiemmin mainittiin, suuremmat pyörät vaikuttavat negatiivisesti ajomukavuuteen, koska renkaiden määrä on pienempi epätasaisia pintoja vaimentamaan.

Vaikka on olemassa pari valmistajaa, jotka pystyvät saavuttamaan vaikuttavia mukavuustasoja yli 20 tuuman vanteilla ja renkailla, se johtuu siitä, että he ovat rakentaneet kyseiset autot ja pystyneet virittämään auton oikein, jotta se selviytyy suuremmilla pyöräkokoluokilla.

Tehokkuus, turvallisuus ja vakuutus – usein unohdettuja tekijöitä.

Jos teet perusteellisen haun internetistä siitä, miten eri pyöräkoot vaikuttavat tehokkuuteen, törmäät todennäköisesti useisiin videoihin ja artikkeleihin, joissa kerrotaan, että suuremmat pyörät vaikuttavat negatiivisesti tehokkuuteen.

  Parhaat hybridiautot senioreille

Näin saattaa olla, jos ajoneuvosi on alun perin varustettu huomattavasti pienemmillä pyörillä, mutta useimmissa tapauksissa erot eivät ole niin liioiteltuja kuin miltä ne näyttävät. Jos päivität 15 tuuman pyöristä 19 tuuman pyöriin, huomaat ehkä eron, mutta jos päivität vain tuuman tai kaksi, erot ovat mitättömiä.

Turvallisuussyistä valitse aina pyörät ja renkaat, jotka täyttävät kaikki sääntelyelinten asettamat määräykset ja kaikki valmistajan antamat suositukset. Turvallisuus ei ole itsestäänselvyys, vaikka jokin asia näyttäisi kuinka hyvältä.

Kysy lopuksi aina vakuutusyhtiöltäsi, sillä eri pyöräkoot saattavat vaikuttaa vakuutukseesi. Tämä on yleistä maissa, joissa teiden laatu on surkea, koska se lisää autosi vaurioitumisen todennäköisyyttä.

UKK-osio

Mitä muuta minun on muutettava, kun haluan vaihtaa pyöräkokoa?

Sinun on luonnollisesti vaihdettava myös renkaat. Suuremmat renkaat maksavat yleensä enemmän verrattuna halkaisijaltaan pienempiin renkaisiin, ja niitä voi joskus olla vaikeampi löytää, koska ne eivät ole yhtä yleisiä kuin halkaisijaltaan pienemmät pyörät.

Sinun on kuitenkin varmistettava, että renkaan leveys, profiili ja nopeusluokitus vastaavat toisiaan. Tämän lisäksi sinun on joskus viritettävä auton jousitusjärjestelmä, jotta se pärjää eri kokoisten pyörien kanssa. Suuremmat pyörät saattavat vaikuttaa myös nopeusmittariin ja matkamittariin, joten ota yhteyttä mekaanikkoosi saadaksesi räätälöityjä ohjeita.

Mitä vaikutuksia suorituskykyluokitelluilla renkailla on?

Suorituskykyluokitellut renkaat maksavat enemmän, niitä on vaikeampi löytää ja ne eivät yleensä kestä yhtä kauan kuin ”tavalliset” renkaat. Jotkin valmistajat, kuten Michelin, tarjoavat lukuisia erilaisia suorituskykyluokiteltuja renkaita, joista osa on suorituskykyisempiä, toiset taas on enimmäkseen räätälöity mukavuuteen ja hiljaisuuteen urheilullisella särmällä.

  Voivatko hybridiautot kulkea pelkästään sähköllä?

Tästä huolimatta hardcore-suorituskykyiset renkaat ovat järkeviä vain rata-ajossa, sillä nämä renkaat ovat toimivia vain silloin, kun ne ovat lämpötilassa. Lisäksi tämä tarkoittaa myös sitä, että nämä renkaat voivat olla vaarallisia talviaikaan, koska niitä ei ole suunniteltu selviytymään liukkaista olosuhteista.

Pitäisikö minun vaihtaa pyöräkokoa vai ei?

Jos haluat päivittää renkaasi, tee se oikein. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun on otettava yhteyttä jälleenmyyjään saadaksesi lisätietoja autostasi ja autotyypillesi mitoitetuista rengastyypeistä. Muista aina ottaa yhteyttä vakuutuksenantajaan ennen kuin teet mitään, sillä tämä voi vaikuttaa haitallisesti vakuutukseesi.

Lopuksi, ole nirso, kun valitset renkaita, sillä kaikkia renkaita ei ole tehty samanlaisiksi. Tarjolla on paljon lisensoituja jäljennösvanteita ja halpoja kopiovanteita, jotka voivat joskus olla jopa vaarallisia. Älä koskaan pihistele uusia renkaita valitessasi, sillä tämä on vielä tärkeämpää.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z