Voiko huono ilmastointikompressori aiheuttaa auton ylikuumenemisen?

Auton ylikuumenemiseen on useita syitä, ja huono ilmastointikompressori on varmasti yksi näistä syistä. Olipa kyse sitten jäähdytysjärjestelmässä olevasta ongelmasta, tuulettimessa olevasta viasta tai viallisesta vesipumpusta, mikä tahansa näistä voi nostaa moottorin lämpötilaa huomattavasti.

Varmista, että autosi tarkastetaan kunnolla, sillä on monia eri syitä, miksi näin tapahtuu. Jos et löydä oikeaa syyllistä, ongelma saattaa jatkua ja aiheuttaa ajan mittaan lisävahinkoja, jotka rasittavat moottoriasi.

Moottorin lämmönhallinta on tärkeää, jos haluat, että moottorisi toimii aina parhaalla mahdollisella tavalla. Aina kun lämpötila nousee, palamisprosessi ei ole yhtä hienostunut, mikä johtaa muun muassa tehon menetykseen.

Yleisin syy ylikuumenemiseen on ilmastointikompressorin ylikuormitus tai yksinkertaisesti huono jäähdytysjärjestelmä. Näiden lisäksi myös viallinen moottorin jäähdytysnesteen anturi ja viallinen tuuletin aiheuttavat tunnetusti tällaisia ongelmia. Muista tarkistaa kaikki osat ja nesteet, jotta löydät varmasti oikean syyllisen.

AC-kompressorin ylikuormitus – Yleisin syy ylikuumenemiseen.

Kaikkien tässä lueteltujen syiden joukossa AC-kompressorin ylikuormitus on melko todennäköisesti syy moottorin ylikuumenemiseen. AC-kompressori vaatii paljon tehoa toimiakseen tarkoitetulla tavalla, ja siksi AC-järjestelmä imee huomattavia määriä energiaa itse moottorista.

Tämä ei tietenkään välttämättä ole yhtä huomattavaa ajettaessa autoa, jossa on isompi ja tehokkaampi moottori, mutta jos olet joskus ajanut pienempää autoa, jossa on heikompi moottori, olet todennäköisesti tuntenut moottorin tehon menetyksen heti, kun laitat ilmastointilaitteen päälle.

  Paras hybridi vetämiseen

Näiden kahden tärkeän komponentin on toimittava yhdessä, ja kun kytket ilmastointilaitteen päälle, kompressori ottaa virtaa moottorista pyörittääkseen kompressorin sisällä olevia sylintereitä, jotka puristavat kylmäainetta.

Kun moottori pyörii, myös kompressori pyörii. Jos kompressori ei jostain syystä kestä rasitusta, se alkaa pullottaa, eikä se pyöri moottorin kanssa yhtä aikaa. Jos tämä jatkuu, moottori ylikuumenee.

Huono jäähdytysjärjestelmä – Aiheuttaa yleisesti moottorin ylikuumenemista.

Kun auton moottori ja monet muut osat pyörivät, kääntyvät tai tekevät mitä tahansa, ne tuottavat energiaa ja kitkaa. Jotkin näistä osista pyörivät nopeammin kuin toiset, ja jotkin osat ovat suurempia kuin toiset. Tällainen energia johtaa lämpötilan nousuun, ja niitä pitäisi jäähdyttää.

Tässä kohtaa auton jäähdytysjärjestelmä, johon kuuluu joukko jäähdyttimiä, tuulettimia, jäähdytysnesteitä, antureita ja muita laitteita. Kaikkien näiden komponenttien tehtävänä on lämmönhallinta ja kaikkien edellä mainittujen komponenttien pitäminen optimaalisissa lämpötiloissa tehokkuuden vuoksi.

Jäähdytysjärjestelmän tehtävänä on tässä tilanteessa pitää ilmastointilauhdutin viileänä, ja jos jäähdytysjärjestelmä ei jostain syystä toimi tarkoitetulla tavalla, lämpötila nousee ja johtaa lopulta moottorin ylikuumenemiseen.

Tällaiset ongelmat johtuvat usein putkien ja/tai jäähdyttimen tukkeutumisesta. Muista viedä autosi tarkastukseen, sillä huono jäähdytyskokoonpano saattaa pilata muutakin kuin vain ilmastointijärjestelmän. Oikea lämmönhallinta on autosi kannalta ensiarvoisen tärkeää.

Viallinen moottorin jäähdytysnesteen anturi/tuuletin – Joskus moottorin ylikuumenemisen aiheuttajana tunnettu

Jäähdytysnesteanturin vikaantuminen ei ole kovin yleistä, mutta se on mahdollista. Tämä tapahtuu, jos lämpötilalukemat eivät ole oikeita ilmastointilaitteen ollessa toiminnassa. Useimmiten tämä aiheuttaa myös epätarkkoja lämpötilalukemia kojelaudassa.

  Mikä on halvin tapa lähettää autoni?

Tämän korjaamiseksi varmista, että tarkistat termostaatin, jos anturi ei mittaa oikeaa lämpötilaa, on tärkeää, että selvität asian mahdollisimman pian. Ammattitaitoisen mekaanikon pitäisi korjata tämä helposti, jos ei, kannattaa ehkä harkita koko anturin vaihtamista.

Viallisen jäähdytysnesteanturin lisäksi myös viallinen tuuletin voi joskus aiheuttaa moottorin ylikuumenemista ilmastointilaitteen ollessa päällä. Jos autosi lämpötila nousee tyhjäkäynnillä tai pienemmillä nopeuksilla ajettaessa, viallinen tuuletin on luultavasti syynä.
Jos ilmavirta on jotenkin estynyt tai itse tuuletin on rikki, autosi ylikuumenee. Tällaiset ongelmat johtavat yleensä tuulettimen kytkimen vikaantumiseen, ja jos näin käy, autosi voi ylikuumentua hetkessä.

UKK-osio

Miten pääsen eroon moottorin ylikuumenemisesta?

Muista tarkistaa muutama elintärkeä moottorin jäähdytyskomponentti ja -neste, kuten vesipumppu, jäähdytin, ilmastointikompressori, kylmäaine, ilmastointilauhdutin ja jopa jäätymisenestoneste. Vesipumpun tehtävänä on siirtää vettä moottorin ympärillä jäähdyttääkseen sitä.

Useimmiten viallinen ilmastointikompressori on yleisin syyllinen ilmastointivikoihin, joten tarkista se ennen muita toimenpiteitä. Paras tapa tehdä tämä on viedä auto tarkastettavaksi valtuutetulle ammattimekaanikolle.

Onko paha laittaa ilmastointi päälle ennen kuin käynnistät auton?

Vastoin yleistä uskomusta ilmastointi ei tarvitse käynnistää moottorin käynnistämisen jälkeen. Useimmat nykyaikaiset autojen sähköjärjestelmät kestävät kuormituksen, mutta ei ole hyvä idea pitää ilmastointia käynnissä liian kauan ilman moottorin käyntiä.

Jos sähköjärjestelmäsi ei kuitenkaan toimi tarkoitetulla tavalla tai jos akkusi on heikko tai vanha, ilmastointilaitteen käynnistäminen ilman moottorin käyntiä saattaa vain lyhentää akun käyttöikää. Auton sähköisten ja mekaanisten osien pitäisi toimia yhdessä.

  Mikä on hybridiauton käyttöikä?

Mitä ilmastointilaitteen termostaatti tekee?

Ilmastoinnin termostaatin tehtävänä on säätää jäähdyttimen letkuissa olevan nesteen lämpötilaa. Huono termostaatti aiheuttaa tehon menetystä ja lämpötilan vaihtelua. Suurin mahdollinen ongelma on, kun termostaatti ei pysty lukemaan lämpötilaa lainkaan ja se lakkaa kokonaan säätämästä lämpötilaa.

Jopa itse moottorin läpi kulkevaa jäähdytysnestettä säädellään tällä termostaatilla, mikä tarkoittaa, että jos se menee rikki, ylikuumeneminen on todennäköinen mahdollisuus.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z