Voiko hybridillä ajaa ilman akkua?

Hybridit ovat yhä uusia lapsia korttelissa, ja siksi ihmiset kyselevät paljon siitä, miten ne toimivat ja mitä niillä voi ja ei voi tehdä. Sekaannusten poistamiseksi on turvallista sanoa, että suurin osa hybrideistä ei voi ajaa ilman akkua, mutta muutama niistä tavallaan voi.

Useimmat hybridit on nykyään rakennettu siten, että polttomoottori ja sähkömoottori tukeutuvat koko ajan toisiinsa. Näillä autoilla ei voi ajaa ilman akkua, koska se aiheuttaa yleensä vakavia vaurioita hybridijärjestelmälle.

Toisaalta ns. rinnakkaisjärjestelmään perustuvissa hybrideissä voidaan ajaa ilman akkua, Toyota Prius on tästä hyvä esimerkki. Rinnakkaishybridijärjestelmä toimii siten, että polttomoottori ja sähkömoottori toimivat erikseen, ja ne voivat ajaa ilman akkua, mutta vain lyhyen aikaa.

Oli miten oli, Toyota laskee, että hybridillä ajaminen 0 prosentin akulla on vain tilanteissa, joissa ei ole vaihtoehtoja. Jos näin käy, auto kannattaa ajaa vain turvalliseen paikkaan tai huoltoliikkeeseen, jotta hybridijärjestelmä ei vahingoituisi.

Hybridivoimansiirron olennaiset osatekijät

Hybridi on auto, jossa käytetään sähkömoottoria ja polttomoottoria hyötysuhteen maksimoimiseksi regeneratiivisen jarrutuksen ja älykkäiden moottorinhallintajärjestelmien avulla. Tämä tarkoittaa, että hybridi toimii parhaiten kaupunkiympäristössä, jossa on paljon pysähtyvää liikennettä.

Hybridiauton suuri etu on se, että useimmissa tapauksissa et ole riippuvainen kitkajarruista, koska hybridissä on kitkamoottorit, jotka hidastavat auton vauhtia ja varastoivat energiaa tulevaa käyttöä varten. Näin ollen käytät kitkajarruja vain silloin, kun sinun on tehtävä äkkipysähdys.

  Mitkä Mercedes-mallit ovat hybridimalleja?

Joissakin hybridiautoissa polttomoottorin käynnistämiseen käytetään korkeajänniteakkua, joten et voi ajaa tällaisilla autoilla ilman akkua. Ajon aikana toimivan hybridijärjestelmän pitäisi vaihtaa polttomoottorin ja sähkömoottorin välillä, jotta se olisi mahdollisimman tehokas.

On syytä mainita, että hybridiautoja tulisi ostaa henkilöille, jotka viettävät suurimman osan ajoajastaan kaupungissa. Jos kuitenkin ajelet enimmäkseen pitkiä matkoja moottoritiellä, tehokkain moottorivaihtoehto on suuri dieselmoottori, jossa on paljon vääntöä.

Ajaminen hybridillä tyhjällä akulla

Kuten aiemmin mainittiin, jos omistat auton, jossa käytetään ”rinnakkaishybridijärjestelmää”, voit ajaa autoa tukeutumatta akkuun. Tämä johtuu siitä, että sähkömoottori ja polttomoottori eivät ole riippuvaisia toisistaan toimiakseen, mikä tarkoittaa, että voit ehkä ajaa tällaisilla autoilla myös ilman bensiiniä.

Tällaisia skenaarioita on kuitenkin syytä välttää, koska niitä ei suosittele yksikään valmistaja, joka tekee hybridiautoa, joka pystyy ajamaan ilman akkua. Koska jotkin hybridit käyttävät auton käynnistämiseen korkeajänniteakkua, jos sammutat polttomoottorin, et välttämättä pysty käynnistämään sitä uudelleen.

Lisäksi ilman akkua ajaminen tekee autosta erittäin epämukavan ajaa ja melko hitaan, koska järjestelmää ei ole suunniteltu toimimaan ilman akkua. Parasta olisi etsiä turvallinen paikka, jossa pysähtyä ja soittaa lava-auto.

Ajaminen hybridillä ilman bensiiniä

Useimmat hybridit ovat täysin käyttökelvottomia ilman bensiiniä, mutta joillakin, kuten Chevy Voltilla, voi ajaa ilman pisaraakaan bensiiniä tankissa. Syy tähän on yksinkertainen: ilman bensiiniä hybridiauto menettää ensisijaisen energialähteensä, mikä tekee autosta hitaan ja erittäin hermostuneen.

  Paras auto metsästykseen

Jos omistat esimerkiksi Nissan Altima -hybridiauton, et voi ajaa sillä ilman bensiiniä, koska auto sammuu välittömästi. Kuten aiemmin todettiin, jotkut hybridit käyttävät sähköjärjestelmiään käynnistämään polttomoottorin tarvittaessa, ja jos sinulla ei ole bensiiniä, tämä saattaa jopa vahingoittaa akkua.

Tämä on tärkein syy siihen, miksi useimpia hybridejä ei voi ajaa ilman bensiiniä, koska se voi aiheuttaa korjaamatonta vahinkoa hybridijärjestelmälle. Jos omistat hybridin, jolla voi ajaa ilman bensiiniä, muista olla luottamatta tähän vaihtoehtoon ja käytä sitä vain tarvittaessa.

UKK-osio

Pitääkö hybridin akku vaihtaa?

Useimpien hybridiautojen akkujen pitäisi kestää vähintään 100 000 kilometriä, mutta monet niistä voivat kestää yli kaksi kertaa niin kauan. Jos kuitenkin omistat paljon kilometrejä ajaneen hybridin, jossa on alkuperäinen akku, on todennäköistä, että sinun pitäisi vaihtaa se lopulta.

Keskimääräinen uusi hybridiakku maksaa autosta ja akun koosta riippuen jopa 6000 dollaria, eikä siinä ole otettu huomioon työvoimakustannuksia. Muista tarkistaa takuu, sillä jotkut autonvalmistajat kattavat joskus akkujen takuun jopa 100 000 kilometrin ajaksi.

Kielletäänkö diesel- ja bensiiniautot tulevaisuudessa?

Monien hallitusten ja kansainvälisten järjestöjen virkamiesten viimeaikaisten lausuntojen mukaan dieselautojen tuotannon odotetaan loppuvan kokonaan vuosikymmenen tai kahden kuluessa. Vaikka vielä on epäselvää, on mahdollista, että myös bensiiniautojen tuotanto lopetetaan.

  Parhaat hybridiautot työmatkaliikenteeseen

Puhtaampaa tulevaisuutta varten me kaikki aiomme ajaa hybrideillä ja sähköautoilla. Nämä arviot eivät pidä 100-prosenttisesti paikkaansa, ja meidän on odotettava ja katsottava, mitä tapahtuu. On syytä mainita, että nykyisiä diesel- ja bensiiniautoja ei tarvitse romuttaa, sillä kielto koskee vain uusia autoja.

Kannattaako hybridiauto ostaa juuri nyt?

Jos hybridiä voi käyttää siihen, mitä se on, niin sitten se on. Jos et pysty tai halua käyttää hybridiä siihen, mitä se on, se ei kannata. Hybridit on tehty kaupunkiliikenteeseen, koska niissä voi luottaa regeneroivaan jarrutukseen kitkajarrutuksen sijaan.

Regen-jarrutuksen tarkoituksena on ottaa talteen hukkaan mennyt energia hidastuksen aikana, jotta se voidaan varastoida akkuun myöhempää käyttöä varten. Tämä tarkoittaa sitä, että hybridit eivät ole tarkoitettu moottoritieajoon, ja sinun kannattaa jättää ne toistaiseksi väliin, jos teet niin suurimman osan ajasta.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z