Voiko kattoluukun avata moottoritiellä?

Ajaminen autolla kattoluukku auki suurilla nopeuksilla voi aiheuttaa tuulen puhallusta, joka voi olla epämiellyttävää ja joskus jopa vaarallista riippuen siitä, kuinka kovaa ajetaan. Riippuu myös siitä, miten kattoluukku on suunniteltu selviytymään tällaisista olosuhteista, mutta kaiken kaikkiaan kattoluukku pitäisi pystyä avaamaan moottoritiellä.

Vanhemmissa autoissa on usein pienemmät kattoluukut, joita ei ole suunniteltu kestämään suurempia nopeuksia, koska niissä ei yleensä ole tuulensuojaa. Oli miten oli, useimmissa uudemmissa autoissa on suurempi kattoluukku, ja lähes kaikissa niissä on jonkinlainen tuulensuoja.

Kun olet epävarma, on aina parasta katsoa joko omistajan käsikirjasta tai kysyä autoliikkeestä. Jos et pysty tekemään kumpaakaan, sinun kannattaa vain noudattaa 60 mailin tuntinopeusrajoitusta, joka on turvallinen nopeus melkein kaikentyyppisille kattoluukkuille.

Totuuden nimissä voit avata kattoluukun käytännössä millä tahansa laillisella nopeudella Yhdysvalloissa ilman ongelmia, jos auto on varustettu tuulensuojalevyllä. Kattoluukun avaaminen laittomilla nopeuksilla on paljon pienempi ongelma, jos joudut vaikeuksiin poliisin kanssa.

Kattoluukun muotoilu – Miksi se on ylipäätään olemassa?

Kattoluukun tarkoitus on tarjota sinulle lisäilmaa, lisävaloa, lisätuuletusta ja lisätyyliä. Kattoluukut vaihtelevat pienemmistä, yleensä vanhempiin autoihin asennetuista metallisista kattoluukuista aina suuriin panoraamapaneeleihin asti, jotka voivat peittää koko katon pinnan.

Useimmat niistä voidaan avata lukuun ottamatta kaikkein suurimpia, ja useimmissa niistä on myös jonkinlainen tuulensuoja. Panoraamakattoluukku saa auton tuntumaan ilmavalta ja miellyttävämmältä paikalta viettää aikaa riippumatta siitä, missä istut.

  Miten saat autosi äänekkäämmäksi

Jotta voit nauttia kattoluukusta, sinun on oltava mukavassa ympäristössä. Se tarkoittaa, että kattoluukkua ei ole tehty juuri sitä varten, että voit avata sen matkustaessasi suurilla nopeuksilla. Vaikka ikkunan avaaminen moottoritienopeuksissa on täysin ok, se ei ole varsinaisesti mukavaa, jos autossasi ei ole riittävää tuulensuojaa.

Yleisimmät syyt, miksi ihmiset valitsevat kattoluukun.

Ihmiset eivät aina osta autoa, jossa on kattoluukku, käyttääkseen sitä siihen, mihin se on tarkoitettu. Jotkut ihmiset vain pitävät ylimääräisestä valosta matkustamon sisällä, koska se tekee sisätiloista paljon miellyttävämmät. He eivät välitä kattoluukun avaamisesta eivätkä siitä, kuinka nopeasti he voivat ajaa sen ollessa auki.

Itse olen harvoin avannut autoni kattoluukkua, vaikka autossani on sellainen. Nautin siitä, että kattoluukku tuo sisään ylimääräistä valoa, ja he nauttivat myös sen muotoilusta, koska katto on maalattu mustaksi, mikä muodostaa täydellisen kontrastin joidenkin kirkkaampien ulkovärien, kuten punaisen tai valkoisen, kanssa.

Tesla on tällä hetkellä yksi maailman suosituimmista automerkeistä, eikä jokaisessa Tesla-mallissa tarjottavia valtavia panoraamakattoja voi avata lainkaan. Ne ovat olemassa vain muotoilun ja lisävalon vuoksi, koska valtaosa asiakkaista ei ole edes kiinnostunut ajamaan avatulla kattoluukulla.

Miksi kattoluukkua ei kannata avata moottoritiellä

Vaikka sinun pitäisi olla täysin kunnossa, jos avaat kattoluukun matkustaessasi suuremmilla nopeuksilla, sitä ei kannata tehdä, koska se on epämukavaa ja se voi myös heikentää yleistä tehokkuutta. Toinen syy siihen, miksi Tesla-autoissa ei edes tarjota avattavia kattoluukkuja, on se, että ne vaikuttavat aerodynamiikkaan.

  Voiko sähköauton ladata kotona?

Ne aiheuttavat ilmanvastusta, mikä tekee autosta vähemmän liukkaan ja lisää puolestaan polttoaineen kulutusta. Toinen yleinen ongelma kattoluukun kanssa on se, että ihmiset usein unohtavat sulkea sen poistuessaan autosta. Koska useimmat kattoluukut voidaan joko kallistaa tai avata kokonaan, joskus on vaikea arvioida, onko kattoluukku kokonaan kiinni.

Tämä voi olla valtava ongelma, jos alkaa sataa, koska auton sisätiloihin pääsee nopeasti paljon vettä, mikä voi olla valtava ongelma. Aurinkokattoluukut ovat nokkela muotoilu, joka tekee ajokokemuksesta miellyttävämmän, mutta sinun on oltava tietoinen siitä, mitä voi tapahtua, jos et noudata käyttöohjetta.

UKK-osio

Miksi minun pitäisi ostaa auto, jossa on kattoluukku?

On monia syitä, miksi pitäisi ostaa auto, jossa on kattoluukku, mutta näiden syiden tärkeys riippuu sinusta. Kuten lukemattomia kertoja on mainittu, autosi tuntuu paljon avarammalta ja valoisammalta. Tämä voi luoda miellyttävämmän tunnelman auton sisälle, mikä jo itsessään riittää useimmille ihmisille ostamaan kattoluukun, minä mukaan lukien.

Tämän lisäksi kattoluukku voi myös nostaa auton jälleenmyyntiarvoa, koska kattoluukku on usein yksi kalleimmista tehdaslisävarusteista, joita voit hankkia.

Miksi minun ei pitäisi ostaa autoa, jossa on kattoluukku?

Jotkut uskovat, että aurinkokattoisella auton ostaminen aiheuttaa mahdollisia ongelmia, jotka voidaan helposti välttää kokonaan. Jos autossasi on tavallinen katto, sen vuotomahdollisuudet ovat mitättömät. Toisaalta on lukemattomia tapauksia, joissa omistajat ovat raportoineet kattoluukun vuotamisesta lähes kaikissa kuluttaja-automerkeissä.

  Voiko Apple CarPlayn asentaa mihin tahansa autoon?

Hinnan lisäksi kattoluukku tekee autosta tietenkin vähemmän käytännöllisen, koska se vie matkustajilta huomattavan osan pääntilasta. Lisäksi kattoluukku lisää auton painopistettä ja painoa, ja nämä molemmat vaikuttavat haitallisesti auton käsittelyominaisuuksiin.

Voiko avoautolla ajaa moottoritienopeuksia?

Kyllä voi, ja melko samoista syistä, sillä avoautot on suunniteltu myös suurempiin nopeuksiin, koska niissä on erilaisia tapoja hallita tuulta. Kun kaikki ikkunat ovat ylhäällä ja auto on varustettu kunnollisella tuulensuojalevyllä, nykyaikaista avoautoa on miellyttävä ajaa kyseisistä nopeuksista riippumatta.

Tietenkin jotkut avoautot, kuten Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse, saavuttavat huippunopeuden, joka on 253 kilometriä tunnissa, vaikka katto olisi alhaalla, joten on turvallista sanoa, että voit ajaa 60 kilometriä tunnissa ”tavallisella” autollasi.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z