Voiko olla liian painava autoon?

Useimmat autot pystyvät nykyään kuljettamaan painavimmatkin kuljettajat. Vaikka tämä ei loppujen lopuksi vaikuta autoon liikaa, se voi aiheuttaa mahdollisia riskejä ja vaikuttaa kielteisesti polttoainetalouteen. Nykyään autoja ei ole mitoitettu kuljettamaan valtavia kuormia, mutta ne pystyvät kuitenkin kuljettamaan niitä.

Liian suuren painon ongelma on, että se tekee autosta vaarallisemman. Lihavilla ihmisillä on taipumus olla leveämpi kuin useimmat auton istuimet, ja heillä on myös taipumus istua lähempänä ohjauspyörää kuin muilla. Kaikki tämä vaikuttaa turvallisuuteen ennen kaikkea.

Turvallisuuden lisäksi painon lisääntyminen vaikuttaa myös tehokkuuteen ja yleiseen suorituskykyyn. Valmistajat ilmoittavat yleensä enimmäiskantokyvyn muutamissa paikoissa, kuten käyttöoppaassa ja tarrassa kuljettajan ovensuulla.

Toinen asia, joka kannattaa pitää mielessä, on korkeus. Painon lisääntyminen vaikuttaa vielä enemmän autoihin, joiden painopiste on korkeampi, koska ne kallistuvat enemmän, minkä vuoksi ne tuntuvat ja ajavat hieman epävarmasti. On kuitenkin aina parasta vain noudattaa omistajan käsikirjaa.

Lihavat ihmiset ratin takana

Jopa 1/3 yli 20-vuotiaista amerikkalaisista katsotaan lihaviksi, minkä vuoksi American Medical Association julisti, että lihavuus on sairaus. Vaikka monet asiantuntijat kiistelevät edelleen siitä, onko se sairaus vai ei, tosiasia on, että lihavuudella on paljon mahdollisesti haitallisia seurauksia.

Kun on kyse autoilusta ja päivittäisestä työmatkaliikenteestä, lihavilla ihmisillä on suurempi mahdollisuus kuolla auto-onnettomuudessa kuin normaalikokoisilla henkilöillä. Parin tutkimuksen mukaan kuljettajilla, joiden BMI oli 30-35 prosenttia ja joita pidetään kohtalaisen lihavina, oli 21 prosenttia suurempi todennäköisyys kuolla auto-onnettomuudessa.

  Mikä on luotettavin 10-vuotias auto?

Niillä, joiden BMI oli 35-40 prosenttia, oli 50 prosenttia suurempi todennäköisyys kuolla auto-onnettomuudessa. Jos kuitenkin olet erittäin lihava tai painoindeksisi on yli 40 prosenttia, kuolet auto-onnettomuudessa jopa 80 prosenttia todennäköisemmin. Kalifornian yliopiston vuonna 2012 tekemän tutkimuksen mukaan lihavat naiskuljettajat ovat vielä huonommassa asemassa.

On melko selvää, miksi lihavat ihmiset selviytyvät huonommin auto-onnettomuuksissa. He eivät pysty reagoimaan yhtä nopeasti eivätkä istu riittävän kaukana turvatyynystä, jotta se olisi turvallinen.

Liian painavat autot

Useimmat autot on nykyään mitoitettu tasaiselle kantavuudelle, mutta tämä on järkevää vain, jos renkaat on täytetty kunnolla. Jos renkaiden ilmanpaineet eivät ole kunnolla täytetyt, kantavuus on huomattavasti pienempi, joten varmista, että rengaspaineet ovat valmistajan suosittelemalla optimaalisella tasolla.

Raskaiden autojen on vaikeampi hidastaa ja kiihdyttää, koska niiden on kuljetettava enemmän massaa. Valmistajat pyrkivät poistamaan nämä vaikutukset lisäämällä tehoa, vahvistamalla jarruja ja leveämmillä renkailla. Autot ovat kuitenkin nykyään niin painavia, että niiden painoa on vaikea torjua.

Toinen tärkeä painoon liittyvä näkökohta on painopiste. Urheilu- ja superautot eivät ole matalalla maata vasten vain esteettisistä ja aerodynaamisista syistä. Matalampi painopiste mahdollistaa auton pysymisen tasaisena kaarreajossa, mikä tekee siitä ketterämmän ja innokkaamman suunnanmuutoksiin.

Kevyet autot

Spektrin toisessa päässä ovat kevyet autot. Nämä autot ovat sisältä ja ulkoa kompakteja, ja ne tarjoavat yleensä ketterimmän ajokokemuksen. Yleinen tapa tehdä nopeista ja jännittävistä autoista nopeita ja jännittäviä on vähentää painoa ja lisätä tehoa.

  Missä maastureissa on pysäköintiavustin

Urheiluautot ja superautot ovat todellinen ruumiillistuma siitä, mitä kevyet autot voivat olla. Esimerkiksi Mazda MX-5 Miataa pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaista urheiluautoista, vaikka MX-5:n teho ei olekaan kovin suuri.

Useimmat lihavat ihmiset eivät mahdu suurimpaan osaan urheiluautoista. On kuitenkin olemassa pari vaihtoehtoa, jotka todellakin sopivat painavimmillekin henkilöille. Muista testata auto ennen kuin päätät ostaa sen, jotta et tee kompromisseja turvallisuudesta.

Lamborghinin ja McLarenin kaltaiset merkit eivät tee autoja pitkille tai leveille ihmisille, kun taas jotkut superautot, kuten Audi R8, ovat itse asiassa riittävän tilavia kenelle tahansa. Oli miten oli, noudata aina ajosääntöjä ja kiinnitä aina turvavyö.

UKK-osio

Mitkä autot ovat parhaita lihaville kuljettajille?

Isokokoisille kuljettajille on tarjolla runsaasti vaihtoehtoja segmentistä riippumatta. Jos haluat sedanin, Kia Optima tarjoaa runsaasti tilaa, se on sama juttu kuin Volvo S90. Jos haluat viistoperän, Mazda 3 ja VW Golf tarjoavat myös paljon tilaa.

Jos maasturit ovat enemmän sinun juttusi, Honda CR-V ja Volvo XC90 ovat tilavimmat ja parhaat keskikokoiset maasturit lihaville ihmisille. Chevy Tahoe, GMC Yukon ja Ford Expedition ovat loistavia täysikokoisia katumaastureita lihaville ihmisille.

Mitä autoja lihavien ihmisten tulisi välttää?

Kuten aiemmin mainittiin, lihavien ihmisten tulisi välttää ostamasta kompakteja urheiluautoja, kuten Mazda MX-5 Miata, Fiat 124 Spyder, BMW Z4 tai Porsche Cayman. Myös monia superautoja tulisi välttää, koska niissä ei ole läheskään riittävästi tilaa edes pienikokoisille kuljettajille.

  Millä pienellä autolla on paras maavara?

Muista testata auto ennen ostopäätöstä, sillä joskus on vaikea arvioida, kuinka mukava tai epämukava auto todella on. Kompaktien urheiluautojen ja superautojen lisäksi lihavien ihmisten ei myöskään pitäisi ajaa autoja, joihin on vaikea päästä sisään ja ulos.

Missä autoissa on suurimmat etuistuimet?

Jos olet ylipainoinen ja haluat auton, jossa on riittävästi istuintilaa edessä, kannattaa tutustua Dodge Challengeriin, Ford Expeditioniin, Audi A8:aan, Kia Optimaan, VW Golfiin ja BMW 7-sarjaan. Dodge Challenger saattaa hyvinkin olla auto, jossa on markkinoiden levein kuljettajan istuin.

Ford Expedition on täysikokoinen katumaasturi, jossa on levein kuljettajan istuin, ja ihastuttavan näköinen ja erittäin pehmeä Audi A8 on sedan, jossa on suurin kuljettajan istuin. Kia Optima ei ole kaukana perässä, samoin BMW 7-sarja ja VW Golf.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z