Voiko sähköauton jättää kytkettynä?

Nykyaikaisissa sähköautoissa on kehittyneet akunhallintajärjestelmät, jotka on suunniteltu estämään akun ylilataus. Voit siis jättää sähköauton kytkettynä sähköverkkoon, kun et käytä sitä, mutta lataaminen 100 prosenttiin joka yö ei ole suositeltavaa.

Tämä tarkoittaa sitä, että akun pitkän aikavälin terveyden kannalta on optimaalista pitää auton akun varausaste 50-80 %:n välillä. Sinun tulisi välttää äärimmäisiä ylösajoja ja alamäkiä, kuten 0 % tai 100 %, koska ne voivat lisätä akun kulumista.

Jos aiot jättää sähköautosi seisomaan kuukausiksi, se on parempi pitää kytkettynä. Jos olet kuitenkin lähdössä pois vain päiväksi tai kahdeksi, lataa akku 80 prosenttiin ja irrota auto pistorasiasta. Mitä ikinä teetkin, älä anna sähköauton olla erittäin alhaisessa varaustilassa.

Vaikka näitä suosituksia voidaan soveltaa ja suositella useimpiin sähköautoihin, on aina parasta tutustua omistajan käsikirjaan parhaan toimintatavan määrittämiseksi. Akkuja pitäisi huoltaa, joten sitä ei pidä koskaan laiminlyödä, jos haluat pitkäikäisen akun.

Lataaminen kotona

Jos voit ladata EV:täsi yön yli, sinun pitäisi aina käyttää tason 2 laturia, koska tason 3 pikalaturi on tarpeeton. Vaikka tason 3 pikalatureihin liittyvät latausajat ovat huomattavasti paremmat, tällaisten latureiden pitkäaikainen käyttö vaikuttaa akun yleiskuntoon.

Tästä huolimatta tason 2 laturi lataa akun täyteen 7-9 tunnissa, minkä pitäisi riittää. On syytä mainita, että autoa ei tarvitse ladata joka ilta, jos et tee säännöllisesti pitkiä matkoja, koska useimpien sähköautojen pitäisi selvitä yli 200 mailin matkasta kunnollisella akkuprosentilla.

  Mikä on halvin tapa lähettää autoni?

Tesla suosittelee lataamaan EV:n 90 prosentin varaukseen joka yö. Teslan mukaan Teslan akku, joka ei ole kytketty virtalähteestä, menettää noin 1 % latauksesta joka päivä ulkoilmasta ja akun lämpötilasta riippuen.

Tämä tarkoittaa, että Teslasta voi saada paljon kilometrejä irti, vaikka se olisi seisonut kuukausia. Jos kaikki tarpeettomat järjestelmät, kuten Sentry Mode tai nopea herätys, kytketään pois päältä, Tesla sanoo, että ”Phantom-akun tyhjenemisen” pitäisi pudota mitättömälle tasolle.

Lataaminen julkisilla paikoilla

Jos lataat autoa ensisijaisesti työpaikan lähellä tai muilla julkisilla paikoilla, ei ole ok jättää sitä kytkettynä sen jälkeen, kun lataustila on täynnä. Monet ihmiset turvautuvat näihin latausasemiin tarvittaviin latauksiin, mutta jos joku käyttää näitä latauspaikkoja pysäköintipaikkoina, häntä pitäisi sakottaa ja kieltää käyttämästä kyseisiä latausasemia.

Usein käy niin, että kun ajaa latausasemalle, näkee autoja seisovan siellä tuntikausia. Joskus nämä autot eivät ole edes sähköautoja, vaan ihan tavallinen kaveri Walmartin parkkipaikalla kolhitussa Nissan Altimassa, joka haluaa ostaa kirsikkapirtelöitä.

Sen lisäksi, että julkista laturia ei voi käyttää, laturit ovat joskus tason 2 latureita ja joskus tason 3 pikalatureita. Jos aiot ladata autosi nopeasti, voit vain pysähtyä pikaisesti, juoda kahvia, ostaa välipaloja, ja autosi on 100-prosenttinen hetkessä.

Tekijät, jotka heikentävät akkua nopeammin

Monet tekijät voivat vaikuttaa siihen, miten hyvin akku kestää aikaa. Äärimmäiset lämpötilat ovat akulle ankaria ja voivat lisätä kulumista merkittävästi. Vaikka akkua ei useimmissa tapauksissa voi ladata liikaa, sen pitäminen erittäin suurella tai erittäin pienellä kapasiteetilla voi myös vahingoittaa akkua.

  Menettävätkö sähköautot latauksensa pysäköidessään?

Vältä akun täydellistä tyhjennystä kaikin keinoin, sillä se voi olla akullesi vahingollista. Pikalataus tulisi varata vain silloin, kun sitä tarvitaan, mikä tarkoittaa, että yön yli tapahtuva lataus tulisi tehdä korkeintaan tason 2 laturilla.

Sinun tulisi myös välttää liian kovaa ajamista pitkiä aikoja, ja sama pätee myös jatkuviin koviin kiihdytyksiin, sillä molemmat näistä voivat lämmittää akkua todella nopeasti. Kun saavutat 100 prosentin varaustilan, irrota auto pistorasiasta, koska auton ei tarvitse olla kytkettynä.

FAQ-osio

Kuinka paljon sähköauton lataaminen latausasemalla maksaa?

Yksi kWh sähköä maksaa noin 0,13 dollaria, ja useimmat autot kuluttavat noin 33 kWh 100 mailia kohden. Jos teet laskutoimitukset, yksi maili maksaa noin 0,04 dollaria, kun taas tavallinen bensiiniauto maksaa noin 0,15 dollaria mailia kohti. Jos siis haluat ladata 66 kWh:n akkusi, täysi lataustila maksaa 9 dollaria.

On syytä mainita, että jotkut laturit ovat täysin ilmaisia, kun taas toiset voivat maksaa enemmän. Näiden pitäisi olla keskimääräisiä arvioita, joiden avulla voit määrittää, kuinka paljon täysi lataustila maksaa. Polttomoottoriautoon verrattuna se vaikuttaa kyllä halvalta.

Voiko sähköautoa työntää, kun se hajoaa?

Monet eivät tiedä tätä, mutta sähköautoa ei saa koskaan työntää, kun siitä loppuu sähkö tai kun se hajoaa. Sähköautoissa on erityiset ajomoottorit, jotka on suunniteltu regeneratiivisia jarrutustehtäviä varten. Tämä tarkoittaa, että niiden tehtävänä on ottaa takaisin menetetty energia, mitä nämä moottorit eivät voi tehdä, jos järjestelmät ovat pois käytöstä.

  Halpenevatko sähköautot?

Jos autoa kuitenkin työnnetään, nämä moottorit voivat vaurioitua, ja jos autoa työnnetään pidempiä matkoja, moottorit voivat jopa tuhoutua kokonaan. On aina parasta vain soittaa lava-autoauto ja työntää autoa vain silloin, kun se on äärimmäisen välttämätöntä.

Voiko sähköauton ladata langattomasti?

Vaikka langaton lataus ei ole vieläkään laajamittaista, se on hiljalleen saamassa jalansijaa, koska lataustehokkuus paranee jatkuvasti. Tämä tekniikka ei kuitenkaan ole vielä niin pitkällä, että se korvaisi tavallisen kaapelilatauksen, eikä tämän pitäisi muuttua ainakaan vielä vähään aikaan.

Useimmat langattomat sähköautojen laturit vaativat lisätyötä tai erityisiä hienostuneita laitteita, jotka tekevät siitä joka tapauksessa langallisen. Vaikka ajatus on houkutteleva, emme ole vielä nähneet riittävän tehokasta ja edullista langatonta laturia.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z