Missä BMW:ssä on v6-moottori

Useimmissa BMW-autoissa on kuuluisa ja erittäin luotettava rivikuutosmoottori, joka eroaa V6-moottorista. Se on hienostuneempi versio, jonka iskutilavuus on hyvin samanlainen tai sama. Rivimoottoreita kutsutaan myös suorakuutosmoottoreiksi, ja rivimoottori on BMW:n suosima moottori. BMW ei valmista yhtään mallia, jossa on V6-moottori.

Miksi BMW käyttää rivimoottoreita V6:n sijaan?

Nykyään BMW:n lisäksi myös monet muut valmistajat, kuten Land Rover ja Jaguar, ovat kääntyneet käyttämään rivikuutosmoottoria V6-moottorin sijaan. Nämä kaksi moottorivaihtoehtoa ovat hyvin samankaltaisia, sillä niiden iskutilavuus on sama, 3,0 L. Voiko eron tuntea ratin takana?

Myös Mercedes-Benz on siirtynyt käyttämään rivikuutosmoottoreita V6:n sijaan. Siihen pitäisi olla jokin syy.

Onko BMW:ssä käytetty rivikuutosmoottori parempi kuin V6-moottori?

Useimmissa BMW:ssä käytetyt rivikuutosmoottorit ovat V6:sta parempia useista syistä. Se on hienostuneempi versio samalla tilavuusmäärällä.

Tasaisempi ja vähemmän tärisevä

Kunkin sylinterin palamistahdit tasapainotetaan toisella sylinterillä, joka käy läpi imutahdin. Tämä tekee sylintereistä parittaisia, mikä johtaa siihen, että moottorin tuottama tärinä on paljon vähäisempää sylintereiden symmetrisen uudelleensijoittelun ansiosta.

Kummasta moottorista kuuluu parempi ääni? V6 vai rivimoottori?

Suorakaasumoottoreiden pakokaasu on yleensä paljon tyydyttävämpi kuin tavallisen V6-moottorin vastaava. Tärkein syy tähän on se, että kaikki kuusi pakoaukkoa ovat aivan samalla puolella moottoria, jolloin ne tuntuvat synkronisimmilta. Näin saat kovemman äänen jokaisella pulssilla.

  Pitäisikö sinun vuokrata vai ostaa BMW?

Suorituskykyvertailu

Suorituskyvyn kannalta rivikuutosmoottori (suoraketjuinen) tarjoaa paljon enemmän tilaa, jotta voit päivittää ajoneuvoa tai laittaa konepellin alle suorituskyvyn parantajan. Tällaisia laitteita voivat olla turboahtimet, niihin liittyvät putkistot tai jopa ahtimet.

Toisaalta V6-moottoreihin ei mahdu mitään, ja sinun on etsittävä tilaa sylinteripäiden välistä tai jostain moottorin sivusta. Tämä tekee asioista hyvin monimutkaisia ja erittäin vaikeita korjata.

Rivikuutosmoottorit ovat luotettavampia ja halvempia valmistajille.

Rivikuutosmoottori ei ole parempi vain kaikissa edellä mainituissa suhteissa, vaan todellinen syy siihen, miksi useimmat autonvalmistajat ovat siirtyneet tai siirtymässä siihen V6:n sijasta, on se, että se on halvempi valmistaa.

Kustannustehokkaampaa tapaa etsitään aina suurissa yrityksissä. BMW on valmistanut rivikuutosmoottoreiden lisäksi myös rivinelos- ja rivikolmosmoottoreita. Kaikissa noissa vaihtoehdoissa on ollut sama porausväli. (Tämä on moottorin kahden sylinterin välinen tila).

Yksi suurimmista huolenaiheista suoraketjuisten moottoreiden käytössä oli se, että ne ovat korkeampia kuin V6-moottorit ja jalankulkijat, joihin törmätään, saattavat loukkaantua vaarallisemmin moottorin kovan pään vuoksi. Tätä on kuitenkin torjuttu tekniikalla ja kuljettajaa avustavilla ominaisuuksilla sekä turvallisuusparannuksilla, kuten automaattisella hätäjarrutuksella jalankulkijoiden vuoksi.

Missä BMW:ssä on rivikuutosmoottori?

BMW:n rivikuutosmoottorisia malleja on valmistettu yli 22 kappaletta vuodesta 1993 vuoteen 2020. Enemmän kuin mitään muuta BMW:n tuottamaa moottorityyppiä. Jo pelkästään se puhuu moottorin puolesta. Se on yksi BMW:n menestyksen peruspilareista ja silkkaa ajamisen iloa.

  Missä BMW:ssä on v8-moottori

Tyypillisesti suorakuutosmoottorista käytetään lyhennettä l6 tai L6, ja se on useimmissa tunnetuimmissa BMW-malleissa, lukuun ottamatta huippuluokan luksus-BMW:tä, joissa käytetään monimutkaisia ja kalliita V8- tai V12-moottoreita. Näitä ovat mm:

● BMW M3 E46
● BMW N55
● BMW 3-sarja
● BMW 5-sarja
● BMW 6-sarja
● BMW 7-sarjan dieselautot – 730d, 740d
● BMW S54
● BMW 1-sarja
● BMW X5
● BMW X6
● BMW X4

Luettelon rajaamiseksi sanoisimme, että BMW on käyttänyt suorakuutosmoottoria kaikissa sarjoissaan aina BMW 1-sarjasta BMW 7-sarjaan asti sekä X – ylellisissä crossover-maastureissaan, kuten BMW X3, X5 tai X7.

On turvallista sanoa, että moottori on erittäin monipuolinen ja erittäin luotettava verrattuna perinteiseen V6-moottoriin, jota autonvalmistajat kuten Audi valmistavat. Se on ollut olennainen osa BMW:n menestystä vuosien varrella.

Onko BMW:n rivimoottorissa yleisiä ongelmia?

Yleisimmät rivikuutosmoottorit, kuten BMW N52, jota käytetään 528i:ssä ja 328i:ssä, ovat:
● Vesipumpun vikaantuminen ja syrjäyttäminen
● VANOS-viat
● Hydrauliset säätimet
● Venttiilin kannen vuodot
● Kotelon tiivisteen vuodot
● Hitaampi käynnistys

Nämä ovat tietenkin vain muutamia mahdollisia ongelmia, joita voi esiintyä missä tahansa moottorissa. VANOS-järjestelmän vikaantuminen näkyy yleensä yli 70 000 kilometrin ajomäärän jälkeen, ja muut vikaantumiset ilmenevät tyypillisesti paljon yli tämän määrän.

  Mikä on paras vanha BMW ostettavaksi?

FAQ

Ovatko BMW:n suorakuutosmoottorit luotettavia?

Yksi tärkeimmistä syistä, miksi BMW käyttää suorakuutosmoottoreita, on se, että ne ovat luotettavampia kuin tavallinen V6-moottori. Joidenkin näistä moottoreista on raportoitu toimivan yli 200 000 kilometrin ajan. Tämä riippuu tietysti suuresti siitä, miten moottoria on huollettu ja miten sillä on ajettu koko ajoneuvon elinkaaren ajan.

Millaisia moottoreita BMW valmistaa?

BMW on tunnetuin rivi- tai suoraketjuisten kuutosmoottoreiden tuottaja. Sekä V8-, V10- ja V12-moottoreita. BMW ei ole koskaan valmistanut eikä käyttänyt V6-moottoria, lähinnä siksi, että se ei kokonsa ja muotonsa vuoksi sovi hyvin takavetoisiin autoihin. Näiden lisäksi BMW on valmistanut myös rivinelos- ja rivikolmosmoottoreita, joita käytetään joissakin pienemmissä autoissa. Lisäksi se valmistaa myös sähkömoottoreita hybridiajoneuvojaan varten.

Tuottaako BMW Rolls-Roycen moottoreita?

Kyllä, BMW valmistaa Rolls-Roycen käyttämät V12-moottorit, sillä se itse asiassa omistaa yrityksen. Se tuottaa noin 3000 Rolls-Roycen moottoria vuodessa. Esimerkiksi Rolls-Royce Phantomissa käytetään 6,8 litran V12-luonnonmoottoria, kun taas Ghostissa tai Wraithissa käytetään 6,6 litran twin-turbomoottoria.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z