Ajavatko sähköautot eri tavalla?

Sähköautoilla on todellakin erilainen ajaa sekä hitaasti että nopeasti. Sähkömoottorit tarjoavat täysin erilaisia etuja ja haittoja verrattuna polttomoottoriautoihin, mikä tarkoittaa, että sähköautolla ajaminen muistuttaa enemmän skootterilla kuin autolla ajamista.

Ensinnäkin sähköautoissa ei ole perinteistä vaihdelaatikkoa, mikä tarkoittaa, että manuaalisia sähköautoja ei ole olemassa. Lisäksi sähkömoottorit tarjoavat 100 prosenttia tehosta joka hetki, mikä eroaa huomattavasti polttomoottorista, jonka täytyy pilaantua ennen optimaalisen tehon tarjoamista.

Sähköautot eivät ole yhtä nopeita kuin polttomoottoriautot, koska ne kärsivät yleensä yläkierroksilla, vaikka ne ovatkin paljon suorituskykyisempiä, kun on kyse 0-100 km/h -ajoista. Niissä on myös sähköautojen erityisominaisuuksia, kuten regeneratiivinen jarrutus, joka voi jopa tarkoittaa sitä, että sähköautoa voi ajaa käyttämällä vain yhtä poljinta.

Sähköautot ovat yleensä myös paljon painavampia, ja ne järjestävät raskaat voimansiirtokomponentit eri tavalla. Tämä tarkoittaa sitä, että sähköautojen painopiste on matalampi ja samalla painavampi, kun taas polttomoottoriautot ovat kevyempiä, mutta niiden painopiste on yleensä korkeampi.

Sähköauton ajokokemuksen erityispiirteet – Hitaasti ajaminen

Useimmat meistä ajavat autoilla kaupungissa, mikä tarkoittaa, että ajamme harvoin yli 50 mailin tuntinopeutta, jos emme aja moottoritiellä. Jos olet tottunut ajamaan polttomoottoriautolla, tiedät hyvin, miltä säännöllinen työmatka näyttää polttomoottoriautossa, koska vaihdat/kuulet jatkuvasti vaihteita vaihdettavan.

Sähköautossa ei ole perinteisiä vaihteita, mikä tarkoittaa, että et tunne vaihteiden vaihtamista. Sähköautot eivät myöskään tuota melua tai tärinää, mikä tarkoittaa, että sähköauton ajokokemus tuntuu yleensä hieman luonnottomalta ja innokkaammalta.

  Parhaat maasturit ensimmäiseksi autoksi

Suurin ero tulee kuitenkin järjestelmien, kuten regeneratiivisen jarrutuksen, hyödyntämisestä, joka käyttää vetomoottoreita hidastamaan auton vauhtia jopa ilman jarrujen käyttöä. Koska useimmissa sähköautoissa voit räätälöidä, kuinka paljon regeneroinnin määrää haluat, voit teoriassa jopa ajaa sähköautoa yhdellä polkimella.

Sähköautot tuntuvat joidenkin mielestä liukumäeltä, koska ne pystyvät tarjoamaan pehmeämmän ajon. Kaiken kaikkiaan sähköautot tuntuvat hitaasti ajettaessa erilaisilta, jopa niin paljon, että ne eivät edes tunnu autolta.

Sähköauton ajokokemuksen erityispiirteet – Nopeasti ajaminen

Jos matkustat tasaista 70 mailin tuntinopeutta moottoritiellä, et todennäköisesti huomaa suurta eroa sähköauton ja polttomoottoriauton välillä melun ja mahdollisen moottoritärinän lisäksi. Sähköautot ovat kuitenkin yleensä paljon liukkaampia, mikä tarkoittaa, että niiden pitäisi olla hiljaisempia.

Tämä on tärkeää, koska sähköautossa ei ole moottoria, joka voi pauhata monia mekaanisia ääniä, joita kuulisit muuten polttomoottoriautossa. Suorituskyvyn kannalta sähköautot ja polttomoottoriautot ovat eri asia, sillä sähköautot kiihtyvät yleensä nopeammin, mutta niiden huippunopeus on pienempi.

Alle 3 sekunnin nopeus 0-100 km/h on sähköautoille melko tavallista, kun taas useimmat alle 3 sekunnin nopeusluokan polttomoottoriautot ovat superautoja. Lisäksi sähköautot ovat raskaita, ja sen tuntee varmasti mutkissa, mutta ei samalla tavalla kuin raskaassa polttomoottoriautossa.

Koska sähköautoissa akut on yleensä pakattu matalalle, painopiste on matalalla, mikä takaa myös sen, että auto tuntuu melko dynaamiselta, vaikka se on melko raskas.

  Mikä on luotettavin 10-vuotias auto?

Sähköautojen ja polttomoottoriautojen väliset erot jokapäiväisessä omistuksessa

Sähköauton omistamiseen liittyy paljon etuja ja haittoja verrattuna polttomoottoriautoon. Niissä on yleensä enemmän tavaratilaa, koska niissä ei ole moottoria edessä. Ne on ladattava aika ajoin, ja se on täysin erilaista verrattuna polttomoottoriautoon.

Pitkälle matkalle lähteminen on silti paljon helpompaa polttomoottoriautolla, koska voit tankata sen muutamassa minuutissa ja nauttia pidemmästä toimintasäteestä. Sähköauton lataaminen kestää kauan, jos et löydä reitiltäsi nopeinta saatavilla olevaa ja toimivaa laturia.

Kaikki tämä tarkoittaa, että sinun on suunniteltava matkasi hieman perusteellisemmin, jotta latauspysähdykset sisältyvät niihin. Monissa kaupungeissa ympäri maailmaa peritään ruuhkamaksuja, joista sinun ei tarvitse huolehtia sähköauton kanssa.

Useimmissa kaupungeissa on myös erityisiä sähköautojen pysäköintimahdollisuuksia, joista et voi nauttia polttomoottoriautolla.

UKK-osio

Kannattaako sähköauto ostaa vuonna 2021?

Sähköauton ostaminen vuonna 2021 riippuu lukemattomista eri tekijöistä, kuten seinälaturin saatavuudesta tai luotettavan latausinfrastruktuurin luotettavasta saatavuudesta. Jos pystyt asentamaan seinälaturin autotalliisi ja käyttämään sitä päivittäisiin sähköauton lataustarpeisiisi, sähköauton ostaminen on erittäin järkevää.

Toisaalta, jos et pysty käyttämään seinälaturia, koska pysäköit auton kadulle tai autotallissasi ei ole minkäänlaista pistorasiaa, se ei ole yhtä hyvä ajatus. Lisäksi jos asuinalueellasi ei ole luotettavaa latausinfrastruktuuria ja haluat käyttää sähköautoa ainoana autona, on parempi jättää se kokonaan väliin.

  Paras auto selkäkipuihin

Miksi minun pitäisi ostaa sähköauto pistokehybridin sijaan?

Sähköauto on pistokehybridin jälkeen seuraava askel kohti täysin hiilidioksidipäästöttömiä autoja. Jos olet henkilö, jolla on jo kunnon kokemusta pistokehybridistä, mikä tarkoittaa, että luotat jatkuvasti sähkömoottoriin, sinun pitäisi pystyä siirtymään sähköautoon sujuvasti.

Toisaalta, jos sinulla ei ole kokemusta plug-in- tai sähköautosta, kannattaa valita ensin plug-in ja siirtyä myöhemmin täyssähköautoon, kun akkukäyttöiset autot ovat sinulle tuttuja.

Ovatko sähköautot parempia suorituskykyisiä autoja kuin polttomoottoriautot?

Mitä tulee suoranaiseen tehoon ja kiihtyvyysnopeuksiin, ne ovat. Se on kuitenkin ainoa seikka, jossa suorituskykyinen sähköauto on suorituskykyistä polttomoottoriautoa parempi. Perinteinen bensiinikäyttöinen auto tarjoaa enemmän sitoutumisen tasoja, mikä tekee ajokokemuksesta paljon hauskemman.

Lisäksi perinteiset polttomoottoriautot ovat yleensä huomattavasti kevyempiä, mikä tarkoittaa, että ne ovat sekä nopeampia yläkierroksilla että paremmin käsiteltäviä.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z