Audi Q5 – Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Audi Q5 on kompakti tai keskikokoinen ylellinen perhe-SUV, joka kilpailee Mercedes GLC:n ja BMW X3:n kaltaisten autojen kanssa. Nykyiset automarkkinat ovat hulluna kompakteihin ja keskikokoisiin katumaastureihin, mikä tarkoittaa, että Q5 on Audille tärkeä malli, ja siksi nykyinen Q5 on paljon parempi kuin 1. sukupolven malli.

Q5 on saatavana muutamalla eri moottorilla ja kaikki Q5:t saavat tehtaalta Quattro AWD -järjestelmän. Voit valita pienemmän 2,0 litran moottorin tai suorituskykyisemmän V6-moottorin riippuen mieltymyksistäsi. Kaikki moottorit ovat tasaisia, tehokkaita ja suhteellisen hienostuneita.

Muotoilullisesti Q5 on hillitty, mutta ei niinkään, jos hankit sen S-Line-paketilla. Sisätilojen osalta se näyttää minimalistiselta, mutta uskomattoman tyylikkäältä ja hienostuneelta. Q5:ssä on riittävästi tilaa jopa aikuisperheelle, mikä tarkoittaa, että koon ja tilan suhde on lähes täydellinen useimmille ihmisille.

Q5:n arvo on hyvä, sillä se säilyttää arvonsa paremmin kuin useimmat muut autot. Se tarjoaa myös riittävästi tavaratilaa ja on samalla mukava ja hienostunut tiellä. Se ei ole varsinainen maastoauto, mutta Q5 pärjää varmasti myös maastossa.

Audi Q5 – Voimanlähde

Alkutason Q5:ssä on 2,0 litran 4-sylinterinen turbomoottori, joka tarjoaa 261 hv ja 273 hv vääntöä. Tämä moottori pystyy tuottamaan noin 25MPG yhdistettyyn kulutukseen ja se on yhdistetty Audin teollisuusstandardin mukaiseen kaksoiskytkin S-Tronic 7-vaihteiseen automaattivaihteistoon.

Huippumalli Audi SQ5:ssä on 3,0 litran ahdettu 6-sylinterinen moottori, joka tarjoaa 350hv ja 369lb-ft vääntöä, mikä on todellakin enemmän kuin tarpeeksi Q5:lle. Siinä on myös melko pehmeä ja hienostunut automaattivaihteisto, joka sopii täydellisesti Q5:n luonteeseen.

  Audi RS5 Sportback Luotettavuus

SQ5 on suhteellisen tehokas, sillä sen pitäisi saada noin 22MPG yhdistettynä. Kannattaa myös mainita, että kaikissa Audi Q5 -malleissa on tehtaalta lähtien Audin ikoninen Quattro AWD -järjestelmä, joka lisää sekä suorituskykyä että turvallisuutta.

On turvallista sanoa, että Q5:stä löytyvät moottori- ja vaihteistoyhdistelmät ovat todellakin premium-segmentin arvoisia, koska ne ovat enemmän tai vähemmän samoja koko kompaktin luksus-SUV:n segmentissä.

Audi Q5 – muotoilu ja alusta

Q5:n ensimmäinen sukupolvi esiteltiin jo vuonna 2009 ja toinen sukupolvi tuli lähes kymmenen vuotta myöhemmin. Nykyinen, faceliftin jälkeinen Q5:n toinen sukupolvi näyttää kuitenkin siltä, miltä 2022 SUV:n kuuluukin näyttää, sillä se tarjoaa täysin mukautuvat LED-valot sekä edessä että takana, jotka tekevät Q5:stä modernin ja näyttävän näköisen.

Useimmissa Audin malleissa on tosiaan taipumus hyödyntää hillitympää ja hillitympää muotoilua, mutta tuskin kukaan voi sanoa, että BMW X3 tai nykyinen GLC näyttäisivät paremmilta kuin Q5. Erittäin tärkeä tekijä Q5:n ulkonäön kannalta on varustelutaso, sillä pelkistetyt Q5:t näyttävät huonoilta, kun taas hyvin varustellut mallit näyttävät kyllä paremmilta kuin X3 tai GLC.

Sisätiloiltaan Q5 on minimalistinen ja erittäin tehokas, sillä se näyttää sekä avaruusaikaiselta että tyylikkäältä. Audi on tunnettu laadukkaiden ja hyvännäköisten sisätilojen valmistajana, ja Q5 on juuri sellainen. Jousituksen ja alustan osalta Q5 ajaa niin kuin kompaktin luksusmaasturin kuuluukin.

Tämä tarkoittaa sitä, että se ei ole kovin dynaaminen tai halukas menemään kovaa, vaan se on parhaimmillaan, kun se ahmii moottoritiekilometrejä. Kaiken kaikkiaan Q5 on hiljainen, hienostunut ja mukava.

  BMW ix3 VS Audi e-Tron - kumpi on parempi?

Audi Q5 – Mahdolliset ongelmat ja luotettavuus

Nykyinen Audi Q5 on paljon parempi kuin sen aiemmat versiot, koska se ei ole läheskään yhtä ongelmallinen. Mikään auto ei kuitenkaan ole vapaa mahdollisista vioista, ja Q5:n yleisimmät niistä liittyvät sähköihin, polttoainejärjestelmään ja mahdollisesti jopa moottorin ajoituksen kiristimeen.

Näiden autojen tiedetään myös kuluttavan paljon öljyä, etenkin malleissa, joissa on enemmän kilometrejä, joten muista ottaa se huomioon huollossa.

Audi Q5 – Arvo ja käytännöllisyys

Vuoden 2022 Audi Q5 alkaa 40 000 dollarin segmentin puolivälistä, mikä tarkoittaa, että se kilpailee suoraan X3:n ja GLC:n kanssa. Hyvä asia on se, että kaikki kolme näistä pitävät yleensä arvonsa paremmin kuin suuremmat keskikokoiset katumaasturit, mutta eivät silti ihan niin hyvin.

Käytännöllisyydeltään Q5 on enemmän kuin sopiva kuljettamaan 5 aikuista henkilöä pidemmilläkin matkoilla. Laatikkomainen SUV-muoto takaa paljon pääntilaa, kun taas suhteellisen leveä kori takaa myös riittävästi olka- ja jalkatilaa kolmelle takamatkustajalle. Tavaratila on lähes luokkansa johtava.

UKK-osio

Pitäisikö minun ostaa Audi Q5?

Sinun kannattaa ehdottomasti harkita Q5:tä, jos haluat harkitun ja suhteellisen halutun ylellisen perhe-SUV:n. Q5 ei ole yhtä suuri kuin jättimäinen Q7, mikä tarkoittaa, että sitä on paljon helpompi ajaa ja elää. Se tarjoaa loistavat ympäristöystävälliset moottorit ja siinä on myös paljon ylellisiä ominaisuuksia.

  BMW 328i VS Audi A4 - kumpi on parempi?

Mielestäni se päihittää nykyisen BMW X3:n ja Mercedes GLC:n, mutta kun otetaan huomioon, että nykyinen C-luokka hallitsee ehdottomasti kompaktisedanien segmenttiä, on enemmän kuin todennäköistä, että myös tuleva GLC tulee aikanaan pärjäämään kompaktimaasturien segmentissä.

Onko Audi Q5 turvallinen auto?

Audi Q5 on viiden tähden luokituksen saanut auto, mikä tarkoittaa, että se tarjoaa korkeimmat turvallisuusstandardit. Jotta auto olisi viiden tähden turvallinen, sen on oltava erinomainen sekä ohjelmisto- että laitteistoturvaominaisuuksissa, ja tämä voidaan saavuttaa vain nykyaikaisissa autoissa.

Jos turvallisuus on ensisijainen tavoitteesi, GLC, X3 tai Q5 ovat sinulle parhaita vaihtoehtoja.

Onko Audi SQ5 hyvä ostos?

Audi SQ5 on hieman hankalampi myydä, koska se maksaa 55 600 dollaria Premium-varustetasolla, 59 800 dollaria Premium Plus -varustetasolla ja 65 000 dollaria Prestige-paketilla. Kaiken kaikkiaan SQ5:n ei kannata odottaa olevan todellinen Audi Sports -suoritusauto, sillä se ei ole samalla tasolla kuin vaikkapa Audi S5 tai S4.

SQ5 tarjoaa kuitenkin mukavan sekoituksen suhteellisen suorituskyvyn ja runsaan ylellisyyden välillä, ja jos se on sitä, mitä etsit, SQ5 on todellakin hyvä ostos.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z