Missä Volvossa on kattoluukku?

Kaikissa Volvo-malleissa on aurinkokatto tai panoraamakattoluukku. Nämä kattoluukut ovat korkealaatuisia, ja Volvo varmistaa, että turvallisuus on niiden ykkösprioriteetti. Lasi on erittäin kovaa materiaalia, ja Volvo tekee kovasti töitä rakenteellisen eheyden eteen, jotta suuri panoraamakattoluukku ei auta kaatumisissa.

Volvo tarjoaa mahdollisuuden lisätä kattoluukun kaikkiin automalleihinsa, ja se tarjoaa jopa panoraamakattovaihtoehdon moniin autoihin, kuten XC40:een tai XC90:een. Ensiluokkaiset kattoluukut ja panoraamakattoluukut parantavat ajokokemusta ja päästävät enemmän valoa autoon.

Volvon kattoluukut

Volvo tarjoaa todellisia luksusluokan kattoluukkuja, ja monissa autoissa on myös panoraamakattoluukkuja. Kattoluukku voi lämmittää autoa viileänä päivänä ja päästää enemmän auringonvaloa sisään aina, kun aurinko paistaa. Kattoluukusta avautuva näkymä on myös henkeäsalpaava.

Aurinkokattoja on lähes kaikissa Volvo-malleissa paitsi V60:ssä, mutta V60 cross-country -mallissa on sen sijaan suuri panoraamakattoluukku. Volvon kattoluukkujen toiminta on myös hyvin yksinkertaista, ja ne voidaan avata vain yhtä nappia painamalla. Siinä on myös tuulensuoja. Panoraamakattoluukku on jaettu kahteen lasiin.

Volvo-mallit, joissa on aurinkokatto

Lähes kaikissa Volvo-autoissa on aurinkokatto lisävarusteena. Joissakin autoissa on vain aurinkokattovaihtoehto, kun taas useimmissa Volvo-malleissa on panoraamakattoluukku, joka on paljon parempi kuin pieni aurinkokatto. Tässä on luettelo Volvoista, jotka tulevat niiden kattoluukun tyypin kanssa:

 • 2021 Volvo S60 – panoraamakattoluukku.
 • 2021 Volvo S90 – kattoluukku
 • 2020 Volvo V60 Cross Country – panoraamakattoluukku.
 • 2020 Volvo V90 – panoraamakattoluukku.
 • 2021 Volvo XC40 – panoraamakattoluukku
 • 2021 Volvo XC60 – panoraamakattoluukku
 • 2021 Volvo XC90 – panoraamakattoluukku
  Miksi Volvojen arvo laskee niin nopeasti?

Kuinka avata Volvon kattoluukku?

Volvon panoraamakattoluukku koostuu kahdesta lasinpalasta: toisen voi avata pystysuoraan, ja toinen on kiinteä lasinosa. Etuosan voi avata katon sisäpuolella olevalla säätimellä. Auto on kytkettävä päälle, jotta etulasi saadaan auki.

Tärkeää on muistaa, että jos katto on jäässä, kattoluukkua ei saa käyttää.

Aurinkokattoluukun edut

Volvon panoraamakattoluukussa on monia etuja, kuten:

 • Parempi ilmavirtaus – Aurinkokatto antaa paremman lämpötilan ilmavirtauksen ansiosta. Jos auto on lämmin, ulkopuolelta tuleva ilma voi jäähdyttää autoa luonnollisesti.
 • Ei melua – Jos avaat tavalliset ikkunat ajon aikana, se voi olla aivan liian meluisa, mutta panoraamakattoluukun ansiosta melua ei kuulu.
 • Hätäpoistumistie – onnettomuuden sattuessa katto voi toimia hätäpoistumistienä.
 • Auringonpaiste – voit tuntea lämpimän auringonpaisteen kylmänä talvipäivänä, mikä parantaa ajokokemusta.
 • Parempi verkko – joskus matkapuhelinyhteys auton sisällä on huono, joten katon avaaminen voi tarjota paremman yhteyden ilman, että siitä aiheutuu samanlaista melua kuin ikkunoiden avaamisesta.

Aurinkokaton haitat

Aurinkokattoihin liittyy myös joitain haittoja, mm:

 • Auton kuumeneminen – siitä ei ole hyötyä niille, jotka asuvat kuumissa sääolosuhteissa, koska se voi todella lämmittää autoa.
 • Lisää painoa – panoraamakattoluukun lasi on todella raskas, mikä voi lisätä auton painoa.
 • Vähemmän eristystä – siitä voi tulla ongelma, kun ajat sateessa.
 • Kondensaatio – lasi voi kerätä joitakin vesipisaroita kondensaation kautta kylminä päivinä.
 • Rikkoutumisongelma – lasi voi rikkoutua, jos jotain putoaa sen päälle.
  Mikä Volvo on turvallisin?

Aurinkokatto 101

Kattoluukut ovat suuri avoin tila tai ikkuna auton katolla. Avoin tila on peitetty lasilla ja sen jälkeen siirrettävällä paneelilla. Kattoluukut tarjoavat auringonvaloa ja raitista ilmaa autoa ajettaessa. Ne tarjoavat paremman vaihtoehdon avoautoille, jotka ovat koko ajan auki ja vaarallisia rakenteellisen jäykkyytensä vuoksi.

Joskus kattoluukut tunnetaan myös nimellä ”moonroof”. Kuukattoja ei kuitenkaan voi poistaa autosta. Niitä voidaan kallistaa tai liu’uttaa auki, jotta kuljettaja voi olla enemmän yhteydessä ympäröivään ympäristöön.

Aurinko- ja kattoluukut päästävät raitista ilmaa sisään, mikä voi olla hyödyllistä monissa olosuhteissa. Niihin liittyy kuitenkin myös joitakin haittoja, kuten toimintahäiriöitä tai heikompaa rakenteellista kestävyyttä.

Kattoluukkujen tyypit

Autojen historiassa on käytetty monenlaisia kattoluukkuja. Kattoluukkuja on myös eri tyylejä ja muotoja, kuten esim:

 • Pop-up-kuomu – tämäntyyppisessä kattoluukussa takalasi yksinkertaisesti ponnahtaa ylös.
 • Panoraamakattoluukku – katolla on suuret lasit, jotka voidaan avata säätimillä.
 • Sisäänrakennettu kattoluukku – paneeli liikkuu ja lasi tai metalli voi liukua takaisin auton katon sisätilaan, jolloin koko tila avautuu.
 • Ylös asennettava kattoluukku – tässä tyypissä ulompi lasi vain liikkuu taaksepäin, mutta pysyy auton päällä.

FAQ

Miksi kattoluukut ovat suosittuja?

Kattoluukkujen ansiosta auringonvalo ja raikas ilma pääsevät auton sisälle. Kattoluukku parantaa myös auton ulkonäköä auton ulkopuolelta erittäin paljon. Ihmiset pitävät lämpimästä auringonvalosta kylminä talvipäivinä. Kattoluukut antavat myös loistavan näkymän taivaalle, ja panoraamakattoluukussa se on vielä parempi.
Kattoluukku päästää myös luonnonvaloa autoon, mikä on erityisen mukavaa pitkillä matkoilla. Kattoluukut voivat myös auttaa auto-onnettomuuden sattuessa toimimalla hätäuloskäyntinä.

  Kumpi on turvallisempi, Tesla vai Volvo?

Ovatko kattoluukut vaarallisia?

Aurinkokattoluukun suurin vaara on sen rikkoutuminen. Kattoluukku voi rikkoutua monista syistä, kuten sen päälle pudonneesta painavasta esineestä, ja siitä voi seurata vakavia vammoja. Jotkin kattoluukut voivat myös aiheuttaa huonon rakenteellisen eheyden. On ollut tapauksia, joissa kuljettajat ja matkustajat ovat sinkoutuneet kattoluukusta onnettomuudessa.

Tapaukset, joissa kattoluukusta on heittäydytty ulos, ovat aiheuttaneet 230 ihmisen kuoleman. Monet yhtiöt ovat aloittaneet kattoluukkujen tarkistamisen, kuten General Motors. Kattoluukut voivat myös aiheuttaa auringonpolttamia, lisätä painoa ja lämmittää autoa.

Kuinka kauan kattoluukut kestävät?

Useimmat nykyään valmistetut kattoluukut kestävät pitkään hyvän tekniikan ja materiaalien ansiosta. Vanhoissa kattoluukkuautoissa oli ennen vuoto-ongelmia, mutta nykyään autonvalmistajat käyttävät parempia kumitiivisteitä, jotka kestävät pitkään. Siksi kattoluukut kestävät helposti noin 20 vuotta ilman suurempia ongelmia.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z