Missä Volvossa on 3 riviä?

Volvo XC90 on ainoa Volvo-auto, jossa on 3 riviä. Se on keskikokoinen ylellinen crossover-maasturi. Volvo on valmistanut farmariautoja ja katumaastureita jo vuosia, mutta se lisäsi 3. rivin vasta viimeisimpään XC90-malliin. Kolmannelle riville pääsee takaovista taittamalla auton 2. rivin kokoon.

Volvon historia perheystävällisistä ajoneuvoista

Volvolla on historiaa suurten perheautojen valmistajana. He valmistivat aikoinaan Volvo 740 GLE:n, joka oli suuri hitti, ja 700-sarjaa käyttävät monet ihmiset vielä nykyäänkin. Sitä ei kuitenkaan varustettu kolmannella rivillä. Sitten Volvo esitteli V70-vaunut, joissa ei myöskään ollut kolmatta riviä. Kaikki nämä autot olivat myyntimenestyksiä, mutta niistä kaikista puuttui kolmas rivi, jotta perheiden mukavuus olisi mahdollisimman suuri. Volvo piti tämän mielessä XC90:tä suunnitellessaan.

Volvo XC90

Volvo esitteli XC90-katumaasturin vuonna 2002 keskikokoisena luksusluokan crossover-katumaasturina. Se valmistettiin Volvo P2 -alustalle, jota Volvo käytti myös muissa autoissa, kuten V80-sarjassa.

Volvon kolmas rivi

Uusimman XC90-mallin kolmas rivi on erittäin mukava. Kolmannen rivin saavutettavuus on myös melko helppoa. Auton takaovista pääsee sisään taittamalla 2. rivin istuimet. 7-paikkaisen XC90:n kolmannella rivillä on tilaa kahdelle henkilölle kahdella erillisellä istuimella.

Istuimet ovat melko tilavat, ja niitä voi käyttää jopa 1,5-metrinen matkustaja helposti. Kolmas rivi voidaan myös taittaa alas, samoin kuin toinenkin rivi, mikä antaa käyttäjille melko suuren tavaratilan. Tämä tilava katumaasturi on tilava ja siinä on monia turvallisuusominaisuuksia, minkä vuoksi sitä on kutsuttu ”maailman turvallisimmaksi perhemaasturiksi”.

  Miksi Volvojen arvo laskee niin nopeasti?

Ensimmäinen sukupolvi (2002-2014)

Ensimmäisen sukupolven XC90:ssä oli kaksi varustetasoa: 2.5T ja T6. 2.5T-versiossa oli 2,5-litrainen ”T5”-turboahdettu riviviitosmoottori. Sen teho oli 208 hv (155 kW). T6-versiossa oli 2,9-litrainen kaksoisturboahdettu rivikuutosmoottori, jonka teho oli 268 hv (200 kW).

2.5T-versiossa oli etuveto ja valinnaisena neliveto, kun taas T6-versiossa oli vain nelivetovaihtoehto. Auto oli menestys, ja se voitti Pohjois-Amerikan vuoden auton ja Motor Trend -lehden vuoden 2003 Sport/Utility-palkinnon. Sitä kutsuttiin alusta alkaen perheautoksi.

Toinen sukupolvi (2015-nykyisin)

Volvo aloitti toisen sukupolven XCX90:n myynnin vuonna 2015. Tällä kertaa auton alusta perustui Scalable Product Architecture (SPA) -teknologiaan, vahvempaan alustaan, joka varmasti paransi auton turvallisuutta ja tehokkuutta. Kaikissa varustetasoissa oli sama moottori 2,0-litraisella nelisylinterisellä Drive-E-voimansiirrolla ja Volvon kahdeksanvaihteisella Geartronic-vaihteistolla.

Automallistossa oli kaksi bensiinimoottoria ja kaksi dieselmoottoria. Kaasumoottorissa oli kaksoistehoinen 320 hv T6, joka tuotti 400 nm vääntöä, ja turboahdettu 254 hv T5, joka tuotti 350 nm vääntöä. Dieselmoottorissa oli kaksoisturboahdettu 235 hv D5, joka tuotti 470 nm vääntöä, ja turboahdettu 190 hv D4, joka tuotti 400 nm vääntöä.

XC90:ssä esiteltiin ensimmäistä kertaa myös huippuluokan hybridimalli. Hybridiversiossa oli tehokkaampi moottori, jossa oli sähkömoottori. Se tuotti 400 hv ja 640 nm vääntöä. Hybridimallissa on 11,6 kWh:n litiumioniakku. NHTSA antoi sille 5 tähden yleisarvosanan, ja myös Euro NCAP luokitteli sen ”luokkansa parhaaksi”.

  Tekeekö Volvo sähköautoja?

Toisen sukupolven XC90:ssä on valittavana kolme varustetasoa: Momentum, R Design ja Inscription. Vuonna 2017 esiteltiin toinenkin varustetaso nimeltä T8 Excellence. Tästä kuitenkin luovuttiin vuonna 2020. Tätä seurasi XC90:n saaminen, keskisyklin facelift vuonna 2021. Volvo valmistaa nyt vain hybridiversiota.

Muotoilu ja ominaisuudet

Toisen sukupolven XC90:ssä oli uusi muotoilu ja kaksoistärykeakselinen etujousitus. Uusiin malleihin on valinnaisesti saatavana myös elektronisesti ohjattu ilmajousitus. Sisätiloissa on 9-tuumainen infotainment-järjestelmä. Äänenvoimakkuutta ja muita asioita voi säätää ohjauspyörästä.

Ensimmäisen rivin istuimissa on sivupehmusteet, istuintyynyjen pidennykset ja hierontaominaisuus. Autossa on myös ilmanpuhdistusjärjestelmä. Kuljettajan helpottamiseksi autossa on myös 360°-näkymäjärjestelmä. Tietenkin XC90:ssä on myös kaikki Volvon tarjoamat huippuluokan turvallisuusominaisuudet, mukaan lukien Intellisafe-ominaisuus, joka on kaikkien Volvo-autojen tavaramerkki.

Volvon tulevaisuuden perhesuunnitelmat

Volvo aikoo tuoda markkinoille täysin sähkökäyttöisen version XC90:stä vuonna 2022. Tämä tarkoittaa selvästi sitä, että he eivät aio lakkauttaa sitä ainakaan lähitulevaisuudessa. Tämän auton myynti on myös Volvon menestys. Toivottavasti he säilyttävät kolmannen rivin vuoden 2022 XC90-malleissa.

FAQ

Missä muissa autoissa on kolmas rivi?

Markkinoilla on monia vaihtoehtoja 3-rivisille autoille. Useimmat niistä on tehty perheille, joten ne on varustettu uusimmilla turvallisuusominaisuuksilla. Monet niistä ovat tila-autoja, kun taas toiset ovat katumaastureita. Joitakin parhaita ovat mm:

 • Mitsubishi Outlander
 • Chrysler Pacifica
 • Volkswagen Tiguan
 • Kia Sorento
 • Kia Telluride
  Mikä Volvo on turvallisin?

Mikä on halvin 3-rivinen auto?

Kolmen rivin autoja ei saa kovin halvalla. Verrattuna muihin kolmirivisiin istuimiin on kuitenkin olemassa joitakin, jotka ovat edullisempia. Nämä ovat joitakin kolmirivisiä katumaastureita alle 25 000 dollarilla:

 • Ford Explorer
 • Toyota Highlander
 • Dodge Journey
 • Nissan Pathfinder
 • Honda Pilot
 • GMC Acadia
 • Acura MDX

Mikä on pienin kolmirivinen auto?

Pienille autoille on aina kysyntää. Kolmen rivin luokassa useimmat ovat kuitenkin aika isoja. Kaikki eivät mahdu näitä isoja autoja autotalliinsa, ja jotkut perheet suosivat pienikokoisia kolmirivisiä autoja. Joitakin näistä ovat mm:

 • Volkswagen Tiguan
 • Kia Sorento
 • GMC Acadia
 • Volvo XC90
 • Hyundai Palisade

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z