Paras öljy Mercedes dieselmoottoreille

Sekä kaasu- että dieselmoottoriöljyt luodaan sekoittamalla lisäaineita ja perusöljyä, jotta saadaan aikaan seos, joka tarjoaa tietyt suorituskykyominaisuudet. Erona on se, että dieselmoottoriöljyissä on yleensä enemmän lisäaineita ja niiden viskositeetti on korkeampi.

Useimmissa Mercedes-dieselmoottoreissa käytetään synteettisiä öljylaatuja 5W-30, ja joissakin niistä käytetään eri viskositeettisia öljysekoituksia, kuten 10W-40, moottoreille, jotka toimivat eri lämpötila-alueilla ja ovat yleensä vanhempia kuin 5W-30:tä käyttävät moottorit.

Kaasu- ja dieselmoottoriöljyjen välinen ero

Erot koostuvat pääasiassa erilaisista viskositeetti-ominaisuuksista ja öljyjen sisältämien lisäaineiden määrään liittyvistä eroista.

Ero ei kuitenkaan lopu tähän, sillä nykyaikaisissa Mercedes-dieselmoottoreissa on katalysaattori, joka on suunniteltu suodattamaan myrkylliset päästöt pois ennen kuin ne pääsevät ilmakehään. Useimmissa nykyaikaisissa Mercedes-malleissa olevissa moottoriöljyissä on korkeampi kulumisenestoaine (AW) ZDDP:n eli sinkkidialkyyliditiofosfaatin pitoisuus.

Erona on se, että nykyaikaisissa dieselmoottoreissa olevat muuntimet on suunniteltu erityisesti tätä ongelmaa varten, kun taas kaasumoottoriautoissa olevat muuntimet eivät ole. Tämä on tärkein syy siihen, miksi kaasumoottoriautoissa ei pitäisi koskaan käyttää dieselöljyä.

Useimmissa dieselmoottoreissa käytetään yleensä moottoriöljyä, jonka viskositeetti on korkeampi. Oikean viskositeetin valinta on elintärkeää moottorin moitteettoman toiminnan kannalta. Jos bensiinimoottoriin laitetaan korkeamman viskositeetin öljyä, käyttölämpötilat saattavat nousta nesteen kitkan vuoksi, mikä voi lyhentää moottorin käyttöikää merkittävästi.

Dieselmoottoriöljyjen lisäainepitoisuudet

Erilaiset lisäainepitoisuudet ovat se, mikä erottaa diesel- ja bensiinimoottoriöljyt toisistaan huomattavasti. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että dieselmoottorit tuottavat enemmän palamisen sivutuotteita. Tästä syystä dieselmoottoriöljy sisältää paljon enemmän peseviä lisäaineita, jotka puhdistavat moottoria.
Mutta jos käytät tällaista öljyä bensiinikäyttöisessä autossa, suorituskyky heikkenee huomattavasti. Dieselmoottoriöljyt, joissa on enemmän lisäaineita, alentavat yleensä moottorin puristussuhdetta, ja ne voivat myös heikentää hyötysuhdetta entisestään.

  Mitkä ovat parhaat renkaat Mercedes E350 -autoon?

Tarkista asia pakkauksen etiketistä. Selvä tapa tunnistaa asia on API (American Petroleum Institute) -merkki etiketissä. Tässä merkissä on merkintä, joka alkaa kirjaimella ”C”, joka tarkoittaa dieselmoottorimoottoriöljyä, tai kirjaimella S, joka tarkoittaa kaasumoottorimoottoriöljyä.

Moottoriöljy suuremmille Mercedes-dieselmoottoreille

Mercedes käyttää raskaita dieselmoottoreita monissa hyötyajoneuvoissa ja joissakin ei-kaupallisissa ajoneuvoissa. Tällaisille moottoreille suositellaan korkeamman viskositeetin öljyä, koska nämä moottorit työskentelevät yleensä kovempaa kuin tavallinen C220-moottori.

15W-40 tai 10W-30 ovat yleensä näihin moottoreihin liittyvät viskositeettitasot. Se riippuu lämpötilatasoista, joilla nämä moottorit yleensä toimivat. Moottoriöljytyyppejä valittaessa on aina neuvoteltava ammattilaisen kanssa, sillä ammattilainen pystyy ottamaan huomioon kaikki tiettyyn käyttökohteeseen liittyvät muuttujat.

Ei myöskään ole suositeltavaa sekoittaa eri merkkisiä moottoriöljyjä, koska tiettyyn tuotteeseen liittyvä analyysi ei sisällä öljyn tehotasoja, jos sitä sekoitetaan eri merkkisen öljyn kanssa. Moottoriöljyn pitäminen aina täytettynä on kaikkein tärkein näkökohta.

FAQ-osio

Kuinka usein dieselmoottoriin pitäisi vaihtaa öljy?

Se riippuu siitä, missä ja miten käytät autoasi. Jos käytät sitä pääasiassa moottoritiellä, moottoriöljy voi kestää pidempään, jos taas käytät autoa lyhyemmillä matkoilla, jotka liittyvät lähinnä kaupunkiajoon, moottoriöljy hajoaa paljon nopeammin.

Oli miten oli, moottoriöljy kannattaa vaihtaa noin 5000 kilometrin välein, jolloin moottori on varmasti aina kunnolla voideltu. Öljynsuodattimien vaihtaminen öljyn mukana on myös erittäin suositeltavaa, vähintään 7500 mailin välein.

  Paras tapa puhdistaa Mercedesin nahkaistuimet

Kannattaa noudattaa tiettyyn autonvalmistajaan liittyviä huoltoaikatauluja. Esimerkiksi useimmilla Mercedes-malleilla on A- ja B-huolto, ja molemmat niistä koostuvat öljyn vaihdosta.

Miksi dieselmoottorit tarvitsevat enemmän öljyä?

Kaasu- ja dieselmoottorit on suunniteltu eri tavalla, ja useimmissa dieselmoottoreissa on yleensä suurempi laakerikoko kuin kaasumoottoreissa. Tämä tarkoittaa, että voiteltavaa pintaa on enemmän kuin kaasukäyttöisessä moottorissa.

Dieselmoottoreita on sisäisesti vaikeampi pitää puhtaana, niiden moottoriöljysäiliöt ovat suurempia, ja dieselmoottoreissa käytettävää moottoriöljyä käytetään joskus itse moottorin jäähdyttämiseen.

Tärkein syy siihen, miksi dieselmoottorit käyttävät enemmän öljyä, on se, että dieselmoottorin öljy toimii kaasumoottoriin verrattuna elintärkeänä osana puristusjärjestelmää, ja tällaiset tasot ovat tarpeen vertailukelpoisten öljynvaihtovälien vuoksi.

Vaikuttaako moottoriöljyni polttoainetehokkuuteeni?

Kyllä vaikuttaa. Vääränlainen moottoriöljyn käyttö voi johtaa moniin ei-toivottuihin seurauksiin, jotka vaihtelevat huonosta polttoainetaloudesta ja heikentyneestä suorituskyvystä aina moottorin lyhyempään käyttöikään ja moottorin sisäisten osien lisääntyneeseen kulumiseen.

Alemman viskositeetin öljyt muodostavat yleensä ohuemman kerroksen moottorin liikkuvien osien väliin, mikä vähentää osien välistä kitkaa. Näin moottori voi toimia tehokkaammin, mikä johtaa edulliseen polttoainetalouteen.

Paksummat viskositeettiöljyt luovat liikkuvien osien väliin paksumman kerroksen, joka lisää entisestään osien välistä kitkaa, mikä puolestaan heikentää polttoainetehokkuutta, mutta pitää moottorin turvallisempana ja paremmin voideltuna.

Miten kylmä vaikuttaa moottoriöljyyn?

Kylmät lämpötilat vaikuttavat moottoriöljyyn melko paljon, erityisesti käynnistyksen yhteydessä. Moottoriöljystä tulee kylmällä säällä paljon paksumpaa, mikä vaikeuttaa öljyn virtausta. Tämä voi rasittaa moottoria ja lisätä kulumista entisestään.

  Valmistetaanko Mercedes yhä Saksassa?

Moottorin moottoriöljyn viskositeettitasojen pitäisi olla talvella alhaisemmat, koska se virtaa aina paljon helpommin. On siis suositeltavaa valita 0W-20-moottoriöljy 10W-30-moottoriöljyn sijaan.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z