Kannattaako hybridiakku vaihtaa?

Jos haluat auton, joka kuluttaa hyvin vähän polttoainetta ja joka voi säästää rahaa pitkällä aikavälillä, sinun kannattaa harkita hybridiautoa. Jos kuitenkin olet mukana pitkällä aikavälillä, on hyvin todennäköistä, että sinun on jossain vaiheessa vaihdettava akku.

Vaikka uudet hybridiauton akut voivat maksaa useita tuhansia dollareita, niiden pitäisi kestää vähintään 100 000 kilometriä ennen kuin ne alkavat heikentyä. Tästä huolimatta, jos ostat hybridiauton nyt, sinun ei tarvitse huolehtia mahdollisista akun vaihdoista lähiaikoina.

Tosiasia on, että akkujen vaihtokustannukset todennäköisesti laskevat, kun yhä useampia hybridejä kehitetään. Akun varsinaisen vaihtamisen lisäksi voit myös yrittää korjata sen. Jos korjaaminen onnistuu, lasku on huomattavasti pienempi.

Kun akkusi lopulta kuolee, tarkista, onko takuu vielä voimassa. Joskus korjaus voi olla melko tehokas ja halpa, joskus se voi olla kallis, aikaa vievä ja vain lyhytaikainen ratkaisu.

Uuden akun ostaminen

Joskus et voi tehdä muuta kuin investoida uuteen akkuun. Se voi johtua siitä, että mahdolliset akkukorjaukset ovat yhtä kalliita kuin uusi akku, tai siitä, että haluat saada auton alkuperäiskuntoon.

Oli miten oli, upouusi akku on todennäköisesti paras vaihtoehto, mutta useimmissa tapauksissa se on myös kallein vaihtoehto. Useimmat hyvämaineiset lähteet arvioivat, että upouusi hybridiauton akku maksaa 3000-8000 dollaria ilman työvoimakustannuksia.

  Paras auto puutarhureille

Toinen vaihtoehto voisi olla käyttää käytettyä akkua, jos se on mahdollista. Vaikka teillä ei nykyään kulje kovinkaan paljon hybridejä, kuka tietää, ehkäpä paikallisessa korjaamossasi tai hybridi-/EV-asiantuntijassasi lojuu muutama käytetty hybridiakku.

Käytetty akku maksaa vähemmän, mutta ei niin paljon kuin luulisi. Monet verkkolähteet arvioivat, että 2500 dollarin hintainen käytetty hybridiakku on itse asiassa halpa. Sinun on myös otettava huomioon, että käytetty hybridiakku voi olla myös hyvin käytetty, joten muista tarkistaa, onko takuu katettu.

Hybridiakun korjaaminen

Elämme nykyään oudossa maailmassa, joidenkin älypuhelinvalmistajien mielestä mitään ei pitäisi korjata, jos se hajoaa, vaan se pitäisi vain vaihtaa kokonaan. Vaikka älypuhelimien ja hybridiautojen/EV:iden välillä voidaankin vetää muutamia yhtäläisyyksiä, kukaan ei voi sanoa, että akun korjaaminen voi olla tietyissä tapauksissa oikea ratkaisu.

Hybridiakkujen kasaantuessa jatkuvasti, myös monet uudet yritykset näkevät mahdollisuuden tienata muutaman taalan korjaamalla vaurioituneita hybridiautojen akkuja. Kaikki tämä riippuu kuitenkin siitä, minkälaisen vaurion akku on kärsinyt. Joskus vaurio voi olla aivan liian vakava korjattavaksi.

Toisinaan taas akku saattaa olla täydellinen ehdokas korjaukseen. Jos akku voidaan korjata ilman, että se ei pysty pitämään latausta tai että koko homma on vain lyhytaikaista korjausta, sitä kannattaa ehdottomasti kokeilla.

Ole kuitenkin varovainen akun korjausten suhteen, sillä niitä voi joskus olla hankala arvioida oikein. Vaikka akku näyttäisi olevan kunnossa seuraavien satojen tai jopa tuhansien kilometrien ajan, on mahdollista, että akku kuolee huomenna. Muista siksi kysyä kaikenlaista takuuta.

  Parhaat turboahdetut autot

Asiat, jotka on otettava huomioon, jos päätät korjata akun

Kuten aiemmin todettiin, akun korjaustyö saattaa yhtä hyvin olla paras toimintatapa. Sinun pitäisi kuitenkin pitää mielessäsi muutama asia. Ensinnäkin sinun on valittava kokenut korjaamo, joka tuntee akun korjaamisen.

Akun korjaaminen on hankala tehtävä, joten siihen tarvitaan paljon erityisiä diagnostiikka- ja korjaustyökaluja. Lisäksi kannattaa aina etsiä korjaamo, joka voi tarjota jonkinlaisen takuun, joka voi kestää vähintään vuoden tai kaksi.

Lopuksi todettakoon, että akun korjaustyö on aina huonompi kuin upouusi akku. Se voi vahingoittaa auton jälleenmyyntiarvoa, ja joskus se voi myös olla parhaimmillaan lyhytaikainen korjaus. Jotta voisit tehdä fiksun taloudellisen päätöksen, sinun on tutkittava mahdollisimman paljon.

UKK-osio

Mitä tapahtuu, jos en vaihda akkua?

Aina kun akkusi alkaa heikentyä, polttomoottorin on kompensoitava se, jotta auto olisi ajokelpoinen. Tämä johtaa yleensä huonoon polttoainetalouteen, mikä korostaa koko hybridiauton ostamisen tarkoitusta alun perin.

Kun akku heikkenee jatkuvasti, myös auton suorituskyky heikkenee, kunnes akku loppuu kokonaan. Kun akku lopulta kuolee, et ehkä pysty enää ajamaan autolla, ja saatat myös vahingoittaa hybridijärjestelmän muita osia.

Pitäisikö akku aina vaihtaa, jos sitä ei voi korjata?

Tämä riippuu siitä, kuinka arvokas auto ylipäätään on. Jos esimerkiksi tarvitset 5000 dollaria uuteen akkuun, eikä auto itsessään ole kovinkaan paljon arvokkaampi, niin silloin se kannattaa ilmeisesti jättää ennalleen.

  Tekeekö Volvo hybridiautoja?

Monet jälleenmyyjät, huoltoliikkeet tai jopa romuttamot voivat tarjota kunnon summan osista tai jopa koko autosta. Kaikki riippuu siitä, mitä tarvitaan ja millainen auto on, mutta useimmiten, jos auto ei ole kovinkaan arvokas, uuteen akkuun ei kannata investoida.

Voiko hybridiautoa ajaa ilman akkua?

Useimmilla hybrideillä ei nykyään voi ajaa ilman toimivaa akkua, mutta muutamat niistä voivat. Esimerkiksi Toyota Prius voi ajaa ilman akkua, mutta tällaiset tilanteet on varattu vain hätätapauksiin.

Ajaminen ilman toimivaa akkua voi aiheuttaa vakavia vaurioita hybridijärjestelmälle, ja siksi useimpia hybridejä ei voi ajaa ilman akkua. Jos päädyt jumiin pääteakun vikaantumisen vuoksi, sinun kannattaa soittaa lava-auto, äläkä aja tai työnnä autoa, jos se ei ole täysin välttämätöntä.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z