Kumpi on parempi nahka- vai kangasistuin?

Vastaus tähän kysymykseen riippuu suuresti henkilökohtaisista mieltymyksistä. Vaikka nahka on aina tunnettu statusvaihtoehtona, jota on säännöllisesti kalliimmissa luksusautoissa, kangasistuimet ovat aina olleet hieman liian provinssimaisia ja maalaismaisia ihmisille, jotka omistavat autoja, joissa on nahkaistuimet.

Toisaalta kangasistuimilla on monia etuja. On turvallista sanoa, että toinen ei ole 100-prosenttisesti parempi kuin toinen ja että kaikki riippuu yksilöstä. Nahan ja kankaan lisäksi nykyään on olemassa istuimia, jotka on valmistettu keinonahasta tai muista eläinystävällisistä materiaaleista.

Voit myös valita kokonaan Alcantarasta valmistetut istuimet, jos haluat urheilullisemman ilmeen. Jotkin merkit, kuten Porsche, käyttävät myös erikoiskankaita, kuten Race-Texiä, joka on valmistettu korkealaatuisesta mikrokuitumuovista. Nykyään on vallalla valtava trendi, jossa autonvalmistajat käyttävät kierrätysmateriaaleja istuinpäällysteiden pohjana.

Riippumatta siitä, kummasta näistä kahdesta pidät enemmän, on hyvä tietää, että kangas maksaa vähemmän, sitä on helpompi huoltaa, se on lämpötilaltaan parempi eikä vahingoita eläimiä. Nahka näyttää kuitenkin paremmalta, tuntuu ylellisemmältä, auttaa auton jälleenmyyntiarvoa ja aiheuttaa vähemmän allergioita.

Hinta – Osittain nahka on edullisempi vaihtoehto.

Riippumatta siitä, mitä ostat, hinta on muuttuja, jota ei voi jättää huomiotta. Tästä huolimatta nahka maksaa aina enemmän rahaa, olipa se miten tahansa. Valtaosassa autoja on nykyään vakiona kangasistuimet, ja sisätilojen nahkaverhoilussa on eri tasoja.

Useimpiin autoihin on saatavana nahkaistuimet lisävarusteena, ja ne voidaan joskus niputtaa kalliimpiin sisustuspaketteihin. Vaikka rastittaisit tällaisen vaihtoehdon, voit silti saada osittaisen nahkaverhoilun istuimiin.

  Voiko hybridiakun korjata?

Joidenkin merkkien mukaan sinun on valittava niin sanottu ”täysnahkapaketti”, jos haluat nauttia täysin nahalla päällystetyistä istuimista. Tällaiset paketit sisältävät yleensä myös ovet, kojelaudan yläosan, käsinojat ja joskus jopa kattolinjan nahkaa.

Kangas taas on vakiovaruste, joten sinun ei tarvitse tuskailla enempää rahaa mihinkään. Jotkut valmistajat, kuten VW tai Audi, tarjoavat jopa useita eri vaihtoehtoja kangasistuimille, ja osa niistä on lisävarusteita.

Ulkonäkö ja tyyli

Autot eivät ole pelkkiä työkaluja, vaan ne osoittavat maailmalle, että meillä on jokin tietty kiinnostuksen kohde, ja ne ilmaisevat tyyliämme ja ajattelutapaamme. Sinänsä on tärkeää, miltä auto näyttää sisältä ja ulkoa, varsinkin jos kyseinen auto maksaa paljon rahaa.

Nahkaistuimet näyttävät paljon paremmilta, ja niitä on yleensä saatavana useissa eri väreissä, joita ei voi jäljitellä kangasistuimissa. Jotkut valmistajat eivät edes tarjoa huippuluokan istuimia, jos niitä ei ole verhoiltu nahalla.

Nahkaa voidaan sinänsä käsitellä taiteellisesti mielenkiintoisilla tikkauskuvioilla ja kirjailuilla, joita ei ole saatavilla kangasistuimiin. Kun valitset tietyn mallin kalleimman ja parhaiten varustellun varustetason, saat todennäköisesti nahkaistuimet.

Kaikki kangasistuimet eivät kuitenkaan ole samanlaisia. Joissakin autoissa, kuten VW Golf GTI:ssä, on erityisesti suunnitellut ja koristellut kangasistuimet. Porsche tunnetaan myös Houndstooth-kankaista, jotka ovat tunnetuimpia Porschen tarjoamia design-vaihtoehtoja.

Huolto ja jälleenmyyntiarvo

Kangas on paljon helpompi huoltaa kuin nahka, koska se ei tarvitse hoitoa tai säännöllistä puhdistusta. Nahalla on taipumus haalistua tai jopa halkeilla, jos sitä ei hoideta säännöllisesti, ja kangasistuimet ovat yleensä kestävämpi vaihtoehto.

  Millä pienellä autolla on paras maavara?

Toisaalta, jos tarvitset syväpuhdistuksen, nahkaistuimet ovat helpompia, koska ne eivät yleensä ime niin paljon nesteitä kuin kangasistuimet. Tästä huolimatta kangasistuimet ovat paljon helpommin pysyvästi tahriintuvat.

Jälleenmyyntiarvoa ei todellakaan voi verrata toisiinsa, nahkaistuimet ovat paljon paremmat, mutta vain jos istuimet ovat vähintään kunnossa. Toki et koskaan saa rahojasi takaisin, koska laajennettu nahkavaihtoehto maksaa paljon, kun ostat uuden, mutta koko arvo ei siirry käytettyjen istuinten markkinoille.

Hyvin hoidetuilla ja kunnossa olevilla nahkaistuimilla varustettuja autoja myydään kuitenkin varmasti kalliimmalla, ja pelkkä kiinnostus nahkaistuimia kohtaan auttaa myös. On kuitenkin ihmisiä, jotka pitävät enemmän kankaasta ja ostavat todennäköisemmin auton, jossa on kangasistuimet, eivätkä edes harkitse nahkaa.

UKK-osio

Onko keinonahka toimiva vaihtoehto?

Tekonahka on nahkaa muistuttava materiaali, jolla ei itse asiassa ole ulkonäön lisäksi mitään yhteistä nahan kanssa. Tekonahka voi joskus näyttää ja tuntua aidolta nahalta, mutta se voi myös joskus näyttää ja tuntua roskalta, kaikki riippuu siitä, kuinka paljon siihen on sijoitettu rahaa.

Vuosien mittaan käsitys keinonahkaa kohtaan on hitaasti muuttumassa, kiitos eläinsuojelujärjestöjen tunnetuksi tulemisen ja sen, että itse keinonahasta on hitaasti tulossa todellinen nahan korvike.

Onko nahkaa saatavilla kaikkiin autoihin?

Muutama vuosi sitten nahkaa oli saatavilla lähes kaikkiin markkinoilla oleviin autoihin, jotka eivät kuulu ”edullisimpien” autojen luokkaan. Nykyään jotkut valmistajat ovat hitaasti siirtymässä pois nahasta eläinten julmuuden ja ympäristönäkökohtien vuoksi.

  Paras auto yöajoon

Tesla, yksi tunnetuimmista automerkeistä, ei nykyään tarjoa nahkaa lainkaan näistä syistä, ja kaikkien Teslan mallien istuimet on itse asiassa verhoiltu keinonahalla.

Mitä lämpötilaeroja nahan ja kankaan välillä on?

Nahka ja kangas eroavat toisistaan huomattavasti lämpötilan säilymisen ja imeytymisen suhteen. Nahkaistuinten tiedetään kuumenevan kesällä uskomattoman kuumiksi, niin paljon, että ne voivat jopa aiheuttaa palovammoja ja epämiellyttävää hikoilua.

Talvella nahkaistuinten tiedetään myös menettävän lämpöä nopeammin verrattuna nahkaistuimiin. Tämä tarkoittaa, että vaikka aurinko paistaisi, nahkaistuimet voivat silti olla kylmän tuntuisia. Kangasistuimet eivät ole yhtä äärimmäisiä vuodenajasta riippumatta, koska ne pysyvät suhteellisen tasaisen tuntuisina.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z