Mikä voi pilata auton moottorin?

Auton moottorit kestävät tunnetusti vuosikymmeniä, mutta vain, jos niitä huolletaan asianmukaisesti. Tästä huolimatta moottorin säännöllinen huolto on välttämätöntä, eikä sitä pidä koskaan jättää väliin. Moottorin ylikuumeneminen voi kuitenkin lyhentää moottorin käyttöikää eksponentiaalisesti niin paljon, että se voi joskus tuhota sen kokonaan.

Ylikuumenemisen lisäksi on monia asioita, joita teemme ja jotka voivat hitaasti tai nopeasti pilata moottorimme, ja tässä artikkelissa opit, mitä moottorillesi ei kannata tehdä. Ensinnäkin, älä aja autollasi, jos nestemäärät ovat alhaiset, etenkään öljyn tai moottorin ja vaihteiston jäähdytysnesteen osalta.

Kylmäkäynnistys voi myös pilata moottorin hitaasti, varsinkin jos kierrätät autoa kovempaa saavuttaaksesi hyväksyttävämmän moottorin lämpötilan. Huono huolto on ilmeinen asia, mutta on monia ihmisiä, jotka eivät edes ajattele tällaista.

Lopuksi, kun ajat autollasi rankkasateen aikana, saatat pilata autosi liiallisella vedellä. Vaikka vedenpinta ei olisikaan kovin korkea, niin moni asia voi mennä pieleen. Jos vedenpinta kuitenkin nousee imusarjan tasolle asti, se voi purkaa moottorin hetkessä.

Ylikuumeneminen

Melkein kaikki tietävät, ettei moottoria saa koskaan ylikuumentaa, mutta silti monet ihmiset tekevät niin. Vaikka se saattaa tuntua parin tunnin jälkeen ihan hyvältä, joka kerta kun ylikuumennat moottorin, vahingoitat sitä peruuttamattomasti. Moottorin lämpötila voi nousta niin korkeaksi, että se voi jopa sulattaa metallia.

Jäähdytysjärjestelmäsi on kuitenkin olemassa jäähdyttämään moottoria ja haihduttamaan ylimääräisen lämmön taitavasti. Joskus ajamme autoillamme hieman liian aggressiivisesti, niin että jäähdytysjärjestelmä ei yksinkertaisesti pysy perässä. Joten aina kun näet lämpötilamittarin nousevan, hiljennä vauhtia, ja jos se ei auta, pysäköi auto.

  Paras auto selkäkipuihin

Alhaiset nestetasot

Jotkin auton nesteet ovat elintärkeämpiä kuin toiset, ja tuskin mikään niistä on niin elintärkeä kuin moottoriöljy ja moottorin jäähdytysneste. Itse öljyn tehtävänä on voidella kaikki moottorin liikkuvat osat, jotka muuten vaurioituisivat jatkuvasta kitkasta.
Jäähdytysneste on toisaalta myös erittäin tärkeä, sillä se auttaa jäähdyttämään moottoria, ja ilman sitä moottori kärähtää. Nämä kaksi pitäisi vaihtaa silloin tällöin, muuten moottori saattaa kärsiä.

Kylmäkäynnistys

Kylmäkäynnistysten tiedetään vahingoittavan moottoria, akkua ja generaattoria. Jos asut ilmastossa, jossa lämpötila on säännöllisesti pakkasella, sinun kannattaa investoida moottorinlämmittimeen. Ne ovat edullisia ja helppoja asentaa, ja niiden avulla voit pitää moottorin turvassa kylminä talvina.

Mitä tahansa teetkin, älä kierrä moottoria kylmäkäynnistyksen jälkeen. Monet ihmiset uskovat, että tämä auttaa saavuttamaan optimaalisen moottorin lämpötilan, mutta se voi myös vahingoittaa moottoria vakavasti. Jos sinulla ei ole moottorinlämmitintä, yritä käynnistää moottori muutama hetki sytytysvirran kytkemisen jälkeen.

Huono huolto

Tämä on itsestään selvää useimmille ihmisille, mutta joillekin ei niinkään. Jotta moottorisi toimisi optimaalisesti, sinun pitäisi noudattaa suositeltuja huoltovälejä. Jos et noudata tätä vaihetta, moottorisi tuhoutuu varmasti lopulta.

Esimerkiksi sytytystulpat pitäisi vaihtaa aina silloin tällöin, ja jos niitä ei vaihdeta, moottorisi syttyy varmasti väärin. Lisäksi myös jakohihna/ketju on vaihdettava, ja jos jätät tämän väliin, moottori saattaa jopa räjähtää.

  Mitä autoja on helpointa korjata?

Moottorin vesilukitus

Polttokammion sisällä ilma ja polttoaine puristetaan yhteen, jotta syntyy energiaa, joka saa autosi liikkeelle. Ilma ja polttoaine voidaan puristaa helposti, koska niillä on taipumus räjähtää, mutta jos sisälle pääsee vettä, männät rikkoutuvat varmasti yrittäessään puristaa vettä.

Jos vedenpinta on kaukana imuaukkojesi alapuolella, kuopat tai vastaantuleva liikenne voivat lähettää aallon, joka pääsee helposti moottoriin. Vaikka moottori onnistuisi puristamaan minimaalisen vesimäärän, se rasittaa mäntiäsi vakavasti. Sen lisäksi, että liiallinen vesi lukitsee moottorin, se vahingoittaa varmasti paljon muutakin kuin moottoria.

UKK-osio

Onko minun noudatettava valmistajan uuden auton moottorin sisäänajoaikaa?

Monet valmistajat suosittelevat nykyään, ettet käytä autoasi ennen kuin sillä on ajettu tietty määrä kilometrejä. Tämä johtuu siitä, että moottorin ja monien muiden auton elintärkeiden osien on totutettava ennen kuin voit ajaa autollasi hieman aggressiivisemmin.

Valtaosa valmistajista suosittelee, että kierrosluku ei ylitä 3-4 000 kierrosta ensimmäisten 1-1,5 000 kilometrin aikana. Esimerkiksi dieselmoottoreiden kierrosluvun tulisi olla alle 3 km, kun taas bensiinimoottoreiden kierrosluku voi olla jopa 4 km. Sinun on noudatettava näitä ohjeita, jos haluat säilyttää moottorisi ja muut elintärkeät komponentit vuosien ajan.

Mistä tiedän, että auton moottori toimii hyvin?

Muista tarkistaa huoltohistoria selvittääksesi, onko moottori huollettu asianmukaisesti. Lisäksi jos moottori käynnistyy helposti ja se käy ilman outoja ääniä, kuten kolinaa, sihinää tai kolinaa, on todennäköistä, että moottori on hyvässä kunnossa.

  Onko pysäköintiavustin sen arvoinen?

Toinen hyvä merkki siitä, että moottori toimii tarkoituksenmukaisesti, on se, ettei moottorin pakokaasun hajuja tai päästöjä esiinny. Hyvät moottorit käyvät yleensä tasaisilla kierroslukualueilla, ja ne tuottavat myös tasaisia kilometrejä litraa kohti. Jos epäilet, että moottori ei toimi hyvin, vie se kokeneelle mekaanikolle.

Mikä voi lisätä auton moottorin käyttöikää?

Moottorit eivät pidä lyhyistä matkoista, joten jos voit jättää autolla ajamisen pois lyhyillä päivittäisillä työmatkoilla, se voi pidentää moottorin käyttöikää. Käytä aina suositeltua synteettistä polttoainetta ja yritä pitää bensatankki aina täynnä tai lähes täynnä.

Tarkista lisäksi jatkuvasti sytytystulpat ja ilmansuodattimet. Noudata uuden auton sisäänajoa ja vie auto aina valtuutettuun huoltoliikkeeseen. Tee vain kaikki tavanomaiset huoltotoimenpiteet äläkä rasita moottoria liikaa.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z