Mitkä ovat huonon moottorin merkit?

Autoja ei ole rakennettu kestämään ikuisesti, ja lähes kaikki auton osat rikkoutuvat joskus. Siitä huolimatta on tärkeää, että ratkaiset nämä ongelmat ennakoivasti, kun ne eivät vielä ehdi aiheuttaa lisävahinkoja.

Moottori on jokaisen auton sykkivä sydän, se saa auton liikkumaan ja lataa myös akkua, ja ilman sitä autosi on hyödytön. Tästä huolimatta on ensiarvoisen tärkeää, että huollat moottorin valmistajan suosittelemalla tavalla, jotta se pysyy optimaalisessa kunnossa.

Selvin merkki siitä, että moottorissa saattaa olla jotain vialla, on moottorin varoitusvalo, joka syttyy yleensä aina, kun ECU havaitsee moottoriongelman. Lisäksi vetovoiman heikkeneminen, huono polttoainetehokkuus ja oudot äänet ovat myös selviä varoitusmerkkejä siitä, että jokin on vialla.

Muita yleisesti koettuja vikoja ovat syttymishäiriöt tai se, että moottori ei pääse pyörimään vapaasti. Oudot hajut, kohonnut lämpötila ja liiallinen pakokaasusavun määrä ovat myös merkkejä siitä, että jokin ei ole kunnossa.

Tarkista moottorin merkkivalo

Syitä siihen, miksi moottorin tarkastusvalo syttyy, on runsaasti. Jotkut niistä ovat helposti korjattavissa, eikä niitä kannata edes mainita, kun taas toiset voivat olla vakavia vihjeitä siitä, että moottori on vaarassa. On parasta, että viet autosi diagnosoitavaksi, vaikka mielestäsi ongelma ei olisikaan niin vakava.

Joillakin ihmisillä, kuten itselläni, on kojelaudassamme jatkuva check engine light -varoitusmerkki, koska tiedämme, että kyseessä on viallinen anturi, jolla ei ole mitään tekemistä minkään tärkeän asian kanssa. Jos jokin kuitenkin rikkoutuu, emme ehkä pysty havaitsemaan sitä, koska moottorin tarkastusvalo on jo päällä.

  Mikä on mukavin perheauto?

Moottorin tehon menetys

Moottori käyttää paineilman ja polttoaineen seosta luodakseen hallittuja räjähdyksiä, jotka muunnetaan mekaaniseksi energiaksi, joka saa auton liikkumaan. Tämän prosessin aikana tapahtuu neljä erityistä asiaa, joita kutsutaan imutahdiksi, palamistahdiksi, puristustahdiksi ja pakotahdiksi.

Jotta moottori tuottaisi optimaalisen tehon, kaikkien näiden on toimittava täydellisessä harmoniassa. Jos näin ei ole, on todennäköistä, että jokin näistä neljästä tahdista ei toimi tarkoitetulla tavalla. Voit korjata tämän viemällä auton huoltoon, äläkä aja autolla, ennen kuin ongelma on ratkaistu.

Bensiinin kulutus on aiempaa huonompi

Kuten aiemmin todettiin, jotta moottori voi tuottaa tehoa jatkuvasti, monien moottorin osien on oltava synkronissa keskenään. Jos jostain syystä polttoainetaloudesi on jatkuvasti huono, on todennäköistä, että puristustahtisi ei toimi kunnolla.

Muista viedä autosi polttoainejärjestelmähuoltoon ja varmista myös, ettei autossasi ole vuotoja. Joidenkin raporttien mukaan tämä voi jopa johtaa moottorin päätehäiriöihin, ja sitä et halua kokea.

Moottorin karkea ääni

Jos koet moottorin käyvän karheasti tai epätasapainoisesti, on todennäköistä, että joko sytytystulpat ovat liian vanhoja tai moottori saattaa olla tukossa. Molemmat näistä voidaan korjata helposti missä tahansa kokeneessa huoltoliikkeessä.

Koskaan ei ole hyvä idea jättää karheaa moottoria tahattomaksi, sillä se voi pahentaa ongelmaa eksponentiaalisesti. Muista myös tarkistaa, että akkusi on kunnossa ja että olet käyttänyt oikean oktaaniluvun polttoainetta, sillä nämä molemmat voivat myös joskus karhentaa moottoria.

  Missä luksusautoissa on kattoteline?

Moottorin omituiset huomautukset

Todennäköisesti pelottavin ja yleisin merkki huonosta moottorista on outo ääni, kuten kolkutus, sihisevä takapurkaus tai poksahdus. Nämä johtuvat yleensä palotilan sisällä olevasta poikkeavuudesta. Ja jos et huolehdi näistä ongelmista ennakoivasti, moottorisi saattaa olla suuressa vaarassa.

Jokin, kuten löysä laakeri tai huonosti toimiva mäntä, voi tuhota moottorin kokonaan, joten tällaisella autolla ei kannata koskaan ajaa. Olipa asia mikä tahansa, varmista, että viet autosi tarkastukseen mahdollisimman pian.

UKK-osio

Mitkä ovat huonon vaihteiston merkit?

Moottorisi ja vaihteistosi liittyvät hyvin läheisesti toisiinsa. Vaihteisto itsessään on kuitenkin myös altis rikkoutumaan, ja on hyvä tietää, mitä varoa, jos näin joskus käy. Jos vaihteistosi kamppailee tai kieltäytyy kokonaan vaihtamasta vaihteita, pysäköi auto ja soita mekaanikolle.

Jos lisäksi kuulet palavia ääniä, muista pysäköidä auto välittömästi. Vaihteiden luistaminen, nesteen vuotaminen tai kytkimen laahaaminen ovat kaikki selviä merkkejä siitä, että vaihteistosi tarvitsee hoitoa. Koska vaihteisto ja moottori ovat niin läheisessä yhteydessä toisiinsa, älä aja autolla, jos tunnet, että jokin on pielessä.

Ovatko sähkömoottorit luotettavampia kuin perinteiset polttomoottorit?

Olemme vasta sähkömoottorin alkutaipaleella, eikä ole fiksua väittää, että sähkömoottori olisi paljon luotettavampi kuin polttomoottori. Sähkömoottorissa on kuitenkin vähemmän liikkuvia osia, mikä tarkoittaa, että rikkoutumiseen liittyy vähemmän ongelmia.

  Mikä auto on paras vuoristoon?

Sähkömoottorit menettävät yleensä vähemmän energiaa kitkan vuoksi, mikä tekee niistä tehokkaampia ja tasapainoisempia. Näin ollen ne toimivat vähemmän todennäköisesti arvaamattomasti. Oli miten oli, on vielä liian aikaista sanoa, miten hyvin sähkömoottorit toimivat pitkällä aikavälillä.

Kuinka kauan auton moottorit kestävät?

Monet uskovat, että moottorit voivat kestää jopa 8-10 vuotta tai 150-200 000 kilometriä. Vaikka tällaiset luvut ovatkin suuria, jotkut moottorit voivat kestää jopa kauemmin. On lukemattomia esimerkkejä siitä, että ihmiset ajavat 500 kilometrin autoillaan tarvitsematta moottorin täydellistä uusimista. Nämä tapaukset ovat tietenkin harvinaisia, mutta ne osoittavat, miten hyvin jotkut moottorit toimivat muutaman vuoden jälkeen.

Tällaisia moottoreita on kuitenkin nykyään yhä vaikeampi löytää, koska nykypäivän moottorit ovat liian monimutkaisia ja ylirakennettuja rajoittavien päästömääräysten ansiosta. Monet moottorit ovat nykyään turboahdettuja, ahdettuja ja sähkömoottorilla tehostettuja. Ja jos tähän yhdistetään monia päästötekniikoita, tällaiset moottorit eivät kestä kovinkaan kauan.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z