Pitäisikö minun pestä autoni ennen ruostesuojausta?

Autosi peseminen ennen ruosteenestoa on erittäin tärkeää, sillä jos et poista kaikkia epäpuhtauksia pinnasta, ne saattavat jopa pahentaa tilannetta.

Tämä tarkoittaa, että kaikki lika ja lika voivat mahdollisesti jäädä kiinni pohjamaalin ja itse paneelin väliin ja jopa aiheuttaa tai edistää korroosiota. Perusteellinen pesu ennen pohjamaalin levittämistä on olennaisen tärkeää, eikä sitä pidä koskaan jättää väliin eikä ottaa kevyesti.

Aina kun käytät mitä tahansa suojakerrosta, kuten pohjamaalia, vahaa tai maalisuojakalvoa, on aina parasta, että auto on täysin puhdistettu kaikista epäpuhtauksista. Tekemättä näin alennat myös kaikkien suojakerrosten käyttöikää.

Kun olet ruostesuojannut autosi, pohjamaalin kovettuminen kestää 30 minuuttia, mutta sinun on odotettava vähintään vuorokausi, ennen kuin pinnoite on täysin kuiva. On myös suositeltavaa, että jätät aina väliin auton alapinnan pesun rasvanpoistoaineilla tai korkeapainepesureilla.

Pinnoitteen valmistelu

Kun olet päättänyt pohjamaalata autosi, sinun on ensin kerättävä kaikki tarvittavat välineet. Suojalasit ja suojakäsineet ovat välttämättömät, sillä monet näistä pinnoitusliuoksista ovat erittäin myrkyllisiä ja voivat jopa vahingoittaa silmiäsi tai ihoasi suorassa kosketuksessa.

Varmista lisäksi, että sinulla on tasapainoinen autonostin, joka kestää helposti ajoneuvon painon, sillä tarvitset kaiken mahdollisen vapaata tilaa. Ennen kuin teet mitään, varmista, että peset auton korkeapainepesurilla, jotta kaikki kovettuneet epäpuhtaudet saadaan poistettua.

Tämän jälkeen kannattaa käyttää laadukasta rasvanpoistoainetta ennen mahdollisten korroosion merkkien hiomista. Jatka hiomapaperin käyttämistä pinnan täydelliseen tasoittamiseen. Tässä vaiheessa on myös hyvä käyttää ilmakompressoria, jotta kaikki pienet metallijäämät saadaan poistettua.

  Kannattaako pohjamaalaus uudessa autossa?

Käy läpi kaikki nurkat ja kolot ja tarkista alapuoli kokonaan mahdollisten ruosteen merkkien varalta. Varmista, että sinulla on myös tehokas taskulamppu, jotta voit tarkastaa pinnat tehokkaammin.

Pinnoitteen levittäminen

Kun olet puhdistanut mahdolliset ruosteen merkit, muista pestä auto vielä kerran ja anna sen kuivua. On tärkeää, että pintaan ei jää kosteutta, ja korkeapaineisen paineilmakompressoripistoolin pitäisi tehdä tehtävänsä.

Pohjamaalaa kaikki hiomasi alueet ja maalaa ne automaalilla. Kun maali on täysin kuivunut, olet valmis levittämään pinnoitteen. Käytä tasaisia ja hitaita käsiliikkeitä aina, kun ruiskutat mitä tahansa korkeaviskositeettista nestettä.

Ruiskuta pinnoite tasaisesti ja pyri varmistamaan, ettet ruiskuta liikaa muille kuin metallipinnoille. Jos ei-metallisia pintoja, kuten elektroniikkaa, on paljon, teippaa ne pois. Voit käyttää tähän prosessiin joko ruiskupurkkia tai sähkökäyttöistä ruiskua.

On aina parasta pysyä 6-8 tuuman päässä pinnasta ruiskutettaessa. Kun olet levittänyt ensimmäisen kerroksen, anna sen kuivua kokonaan (noin 30 minuuttia, tarkista tölkin etiketistä). Tee sitten toinen ja viimeinen kerros ja odota sen kuivumista.

Pinnoitteen poisto

Hinnasta tai käyttökohteesta riippumatta mikään pohjamaali ei kestä ikuisesti. Useimmat pohjamaalit vaihdetaan joka vuosi, vaikka jotkut niistä saattavat kestää jopa vuoden tai kaksi pidempään. Varmista, että luet purkin etiketin ja kysyt netissä itseltäsi tietoa käyttämästäsi tuotteesta.

  Pitäisikö minun ruostesuojata uusi autoni?

Pinnoitteen voi poistaa muutamalla eri tavalla. Lankapyörän käyttö on melko yleinen menetelmä pinnoitteen poistamiseen, varsinkin jos pinnoite on erittäin kestävä. Tämä prosessi on parempi jättää ammattilaiselle, mutta jos tiedät, mitä olet tekemässä, sen ei pitäisi olla suuri ongelma.

Joissakin autoliikkeissä käytetään usein erityisiä ilmakaapimia, joilla maali, pinnoitteet, liima tai ruoste poistetaan vahingoittamatta alla olevaa metallia. Useimmilla ihmisillä ei tietenkään ole paineilmakaavinta, mutta jos sinulla jostain syystä on, voit käyttää sitä tervapohjaisten pinnoitteiden turvalliseen poistamiseen.

Jos kuitenkin haluat poistaa pinnoitteen itse mahdollisimman helposti, voit käyttää kaavinta ja hiustenkuivaajaa. Ensin kannattaa lämmittää aluetta, kunnes pinnoite alkaa pehmentyä, ja poistaa se varovasti. Voit myös käyttää erityisiä pinnoitteenpoistoliuoksia kaapimen kanssa, ja molemmat näistä ovat erittäin tehokkaita tapoja poistaa pinnoite.

UKK-osio

Pitäisikö minun pestä autoni ruostesuojauksen jälkeen?

Sinun tulisi odottaa jonkin aikaa ennen kuin aloitat auton pesun, sillä pinnoitteen täydellinen kovettuminen kestää jonkin aikaa. Voit pestä auton kevyesti 24 tunnin kuluttua pinnoitteen levittämisestä, mutta älä käytä aggressiivisia kemikaaleja tai korkeapainepesureita itse alustaan.

Myös kuumaa vettä ei kannata käyttää muutamaan päivään, sillä kuuma vesi voi pehmentää pinnoitteen ennenaikaisesti. Myöskään viikon tai kahden jälkeen ei pidä käyttää aggressiivisia kemikaaleja, kuten teollisuuden rasvanpoistoaineita, pinnoitetulle pinnalle.

  Onko pohjamaalaus sen arvoista BMW:ssä

Mitä minun pitäisi tehdä auton pohjamaalauksen jälkeen?

Jos olet tehnyt sen itse, ensinnäkin onnittelut! Toiseksi, odota, että se kuivuu ennen kuin ajat sillä, päivän tai kahden pitäisi riittää. Kun päivä tai kaksi on kulunut, vie auto katsastukseen.

Monet autokorjaamot tuntevat ruostesuojauksen melko hyvin, ja he voivat helposti kertoa, oletko tehnyt sen onnistuneesti vai et. Yritä viedä auto tarkastukseen mahdollisimman pian. On harvinaista, että jotain tehdään oikein ensimmäisellä kerralla, äläkä lannistu yrittämään uudelleen.

Kuinka tehokasta pohjamaalaus on?

Se riippuu levitysprosessista ja itse tuotteesta. Teoriassa pohjamaalin pitäisi pitää autosi turvassa ruosteelta vähintään vuoden ajan, jos se tehdään oikein. Sinun ei pidä odottaa, että tämäntyyppiset pinnoitteet ovat 100-prosenttisen täydellisiä, ja muista aina tarkistaa levitys aika ajoin.

Mutta jos kaikki tehdään suositusten mukaisesti, tervapohjaiset pinnoitteet ovat riittävän tehokkaita. Tämäntyyppiset pinnoitteet ovat yksi, ellei jopa suosituin ruostesuojaustapa. On syytä mainita, että 99 prosenttia nykyaikaisista autoista ei tarvitse mitään ylimääräistä ruostesuojausta, koska ne ovat yleensä hyvin suojattuja suoraan tehtaalta lähtien.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z