Voivatko hybridiautot kulkea pelkästään sähköllä?

Lähes kaikki hybridiautot voivat nykyään ajaa tietyissä sähkötiloissa, mikä teknisesti tarkoittaa, että ne voivat ajaa pelkällä sähköllä, mutta useimmat niistä eivät pysty ajamaan ilman polttomoottoria. Tämä tarkoittaa, että polttomoottorin pitäisi toimia myös silloin, kun sitä ei käytetä.

Jotkin nykyaikaiset hybridit, joissa on suuret korkeajänniteakut, voivat ajaa jopa 150 mailia sähköautotilassa, mutta niissä on oltava toimiva polttomoottori taustalla. Jos tällaisissa hybrideissä ei kuitenkaan ole toimivaa polttomoottoria, et voi ajaa niillä lainkaan.

Oli miten oli, joillakin hybrideillä, kuten Chevy Voltilla tai Toyota Priuksella, voi itse asiassa ajaa ilman toimivaa polttomoottoria, mutta sitä ei suositella, koska se voi aiheuttaa vakavia vahinkoja hybridivoimansiirrolle.

Useimmat hybridit pystyvät nykyään kulkemaan muutaman kymmenen kilometriä pelkällä sähköllä, mutta polttomoottorin on puututtava asiaan aina, kun auto tarvitsee lisää vetovoimaa. Tämä johtuu siitä, että polttomoottori ja sähkömoottori ovat riippuvaisia toisistaan parempien hyötysuhdeluokkien saavuttamiseksi.

Hybridiautot sähkötila

BMW i3 REx on saksalainen hybridi hatchback, joka voi ajaa jopa 130 kilometrin matkan pelkällä sähköllä. Tämä tarkoittaa, että i3:n tarjoama 42,2 kWh:n akku on itse asiassa lähempänä täysimittaista sähköautoa kuin tavallista polttomoottoriautoa.

i3 on kuitenkin yksi harvoista hybrideistä, jotka voivat tarjota näin vaikuttavan sähköisen toimintasäteen, sillä useimmat niistä kuuluvat 10-50 mailin sähköisen toimintasäteen luokkaan. Tarkalleen ottaen hybridejä ei ole edes suunniteltu toimimaan yksinomaan sähköautomoodissa, vaan ne on kehitetty käyttämään sekä sähkömoottoria että polttomoottoria vaikuttavan hyötysuhteen saavuttamiseksi.

  Voiko hybridillä ajaa ilman akkua?

Hybridiauton sähkötoimintatilaa voidaan käyttää ainoastaan pysähtyneessä liikenteessä, ja se on enemmän tai vähemmän hyödytön moottoritieajossa, jossa polttomoottori on edelleen paljon parempi. Toyota RAV4 on yksi maailman tunnetuimmista hybridimaastureista, ja Toyota laskee, että RAV4:llä voi ajaa pienemmillä nopeuksilla jopa 42 kilometriä.

Ajaminen hybridillä ilman bensiiniä

Kuten aiemmin todettiin, useimmat hybridit eivät pysty ajamaan ilman bensiiniä, koska ne on rakennettu siten, että polttomoottori ja sähkömoottori toimivat yhdessä. Ne on rakennettu täyttämään toistensa aukkoja ja olemaan aina helposti käytettävissä.

Jotkin autot, kuten Toyota Prius, on kuitenkin rakennettu täysin erilaiselle alustalle, jota kutsutaan ”Parallel Hybrid System” -järjestelmäksi. Rinnakkainen järjestelmä tarkoittaa, että polttomoottori ja sähkömoottori eivät ole niin tiiviisti kytköksissä toisiinsa, jolloin ne voivat toimia ilman toisiaan.

Vaikka Priuksella voi ajaa ilman bensiiniä tankissa, sitä tulisi käyttää vain, jos se on täysin välttämätöntä. Tämä tarkoittaa, että autolla kannattaa ajaa vain, jos on löydettävä turvallinen paikka pysähtyä tai päästäkseen huoltoliikkeeseen.

Sähköautot vs. hybridiautot

On turvallista sanoa, että hybridit ovat todellakin vaikuttavia, mutta jos haluat ajaa hybridiäsi vain sähköllä, sinun kannattaa vain ostaa sähköauto. Vaikka hybridit ja sähköautot ovatkin läheisesti toisiinsa verrattavia, on muutamia tapauksia, joissa ne eroavat toisistaan huomattavasti, ja tämä voi osoittautua ratkaisevaksi, kun ostat uutta päivittäistä kuljettajaa.

  Paras hybridiauto talviajoon

Sähköauto ei tarvitse polttomoottoria, koska sähköauton koko tarkoitus on toimia ilman moottoria. Tämä tarkoittaa, että sähköauto on kaikkein ympäristöystävällisin, ja jos haluat pitää huolta rakkaasta planeetastamme, sinun kannattaa valita sähköauto.

Jos et kuitenkaan pysty lataamaan autoasi joka ikinen päivä, hybridi on parempi vaihtoehto. Sen lisäksi, että hybridit ovat kätevämpiä, ne ovat käännekohta kohti täydellistä sähköistymistä. Tämä tarkoittaa sitä, että jos et ole 100-prosenttisesti vakuuttunut sähköajoneuvoista, sinun kannattaa ehkä aloittaa pelkällä sähköautolla.

EV-tulevaisuus on väistämätön, mutta nyt ei ole vielä aika siirtyä kokonaan, ja siksi hybridi voi olla parempi ajatus. On kuitenkin syytä mainita, että EV on paljon mielenkiintoisempi vaihtoehto, sillä suurin osa hybridiautoista on melko tylsiä ja melko hitaita.

UKK-osio

Mitkä ovat hybridiauton edut?

Hybridiautot on suunniteltu säästämään rahaa pitkällä aikavälillä, jos voit hyödyntää hybridivoimansiirtoa täysimääräisesti. Ne ovat paljon vähemmän saastuttavia verrattuna polttomoottoriautoihin, ja ne ovat yleensä tasaisempia ja hiljaisempia. Lisäksi hybridit ovat yleensä turvallisempia, koska ne tarjoavat kehittynyttä turvatekniikkaa ja lisää painoa.

Sen lisäksi, että hybridit eivät kärsi ”range anxiety” -ongelmasta, ne saattavat olla paras voimansiirtovaihtoehto, jonka voi ostaa juuri nyt. Sähköautot eivät ole vielä valmiita, eivätkä ne näytä olevan sitä lähiaikoina, varsinkin jos asut maassa, jossa ei vielä ole kehittynyttä latausinfrastruktuuria.

  Ovatko itselataavat hybridit hyviä?

Mitkä ovat hybridiauton haitat?

Hybridiautot ovat yleensä jopa 20 prosenttia kalliimpia verrattuna tavallisiin polttomoottoriautoihin. Sen lisäksi, että niiden ostaminen on kalliimpaa, ne ovat mahdollisesti myös kalliimpia ylläpitää ja korjata. Lisäksi niiden vakuuttaminen on kalliimpaa, koska niissä on lisäkomponentteja, jotka ovat rakenteeltaan herkkiä.

Hybridiauton ostaminen tarkoittaa, että haluat säästää polttoainekuluissa ja samalla olla saastuttamatta niin paljon kuin tavanomainen auto. Hybridit ovat kuitenkin hyviä vain kaupunkien stop-and-go -liikenteessä, ja suoraan sanottuna suurissa suurkaupungeissa et edes tarvitse autoa muutenkaan.

Pitäisikö minun ostaa hybridiauto vuonna 2021?

Se riippuu siitä, pystytkö käyttämään sitä siihen, mihin se on tarkoitettu. Jos todella aiot ladata sen aina tarvittaessa ja sinulla on myös tapana viettää suurin osa päivittäisistä ajotehtävistäsi kaupungissa, sinun kannattaa ostaa hybridiauto, koska se todennäköisesti säästää rahaa pitkällä aikavälillä.

Toisaalta, jos et pysty käyttämään hybridiautoa siihen, mihin se on tehty, älä vaivaudu ja odota, kunnes voit käyttää sitä sellaisenaan. On erittäin todennäköistä, että kymmenen tai kahden vuoden kuluttua kaikki meistä käyttävät joka tapauksessa hybridejä ja sähköautoja.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z