Aiways vs Tesla – kumpi on parempi?

Sekä Tesla että Aiways keskittyvät sähköajoneuvojen valmistukseen, mutta ne tekevät sitä täysin eri tavalla. Aiways on keskittynyt tekemään halpoja, kilpailukykyisiä ja helposti saavutettavia sähköajoneuvoja suurille massoille, kun taas Tesla on sähköautomerkki, jolla on korkein yrityksen arvo kaikista markkinoilla olevista automerkeistä.

Tämä vaikuttaa merkittävästi siihen, miten hyvin molemmat merkit menestyvät autojensa valmistuksessa ja myynnissä. Teslasta tuli sähköauton synonyymi, kun taas Aiways on suhteellisen tuntematon sähköautojen startup-brändi, joka on vasta raapaisemassa sähköautoteollisuuden pintaa.

Sinänsä näiden kahden vertailu on kuin vertaisi tietyn luokan kuuminta ja halutuinta tuotetta sen halpaan ja suhteellisen tuntemattomaan ”kilpailijaan”. Vaikka Aiways tarjoaa lupaavia autoja, se ei pysty millään tavalla kilpailemaan minkään Teslan kanssa.

Sähköautojen maailma kasvaa nopeasti Teslan ansiosta. Syy Aiways-yrityksen olemassaoloon on se, että Tesla loi markkinakysynnän. Jos Aiways kuitenkin jatkaa kilpailukykyisten ja edullisten autojen tarjoamista, se saattaa nauttia merkittävämmästä asemasta autoteollisuudessa.

Aiways – yleiskatsaus tuotemerkkiin

Aiways on yksi monista kiinalaisista sähköautojen startup-brändeistä, jotka toivovat saavansa lähivuosina sekä Euroopan että Yhdysvaltojen markkinat haltuunsa. Ne pyrkivät valmistamaan halpoja mutta kunnolla toteutettuja sähköautoja, jotka kilpailevat nykyisten merkkien kanssa sekä hinta-laatusuhteen että tekniikan osalta.

Tämä ei tarkoita, että Aiways toivoo kilpailevansa Teslan, Audin, BMW:n, Porschen, Mercedeksen, Rivivanin, Lucidin tai Polestarin kanssa, vaan pikemminkin Kian, Hyundain, Toyotan ja Hondan kaltaisten autojen kanssa. He aikovat tehdä sen tarjoamalla samanlaisia autoja, mutta hieman edullisempaan hintaan.

  Voiko Teslaa huoltaa missä tahansa?

Ainoa tällä hetkellä kilpailukykyinen Aiways-malli on U5, jonka 63 kWh:n akku riittää noin 250 WLTP-kilometrin ajomatkaan latausten välillä. U5:n lataaminen 20 prosentista 80 prosenttiin kestää noin 30 minuuttia, jos käytät nopeaa tasavirtalaturia, kun taas hidas vaihtovirtalaturi voi ladata U5:n 20 prosentista 80 prosenttiin noin 8-10 tunnissa.

Kaikissa Aiways-malleissa on tällä hetkellä yksi sähkömoottori, jonka teho on noin 150 kW (201 hv). Näyttää siltä, että Aiways ottaa kaikki oikeat askeleet kohti kilpailukykyistä sähköautomerkkiä tulevina vuosina, mutta vain aika näyttää, toteutuuko tämä koskaan.

Tesla – Tuotemerkin yleiskatsaus

On lähes mahdotonta puhua sähköautoista mainitsematta Teslaa vähintään kymmeniä kertoja, koska se loi sähköautomarkkinat yksinään. Alussa Tesla vaikutti puoliksi lupaavalta ja liian kunnianhimoiselta brändiltä, mutta nyt sen markkina-arvo on yli biljoona dollaria.

Teslan ja Aiwaysin vertailu on sinänsä turhaa, koska Tesla on sähköautojen kuningas. Tesla Model Y on tällä hetkellä U5:n lähin ”kilpailija”, ja Model Y:ssä on 60 kWh:n akku, jolla voi ajaa enemmän kilometrejä kuin U5:llä.

Model Y:n voi saada suuremmalla 82 kWh:n akulla, joka riittää lähemmäs 300 mailia täydellä latauksella. Tesla kuitenkin päihittää Aiwaysin ja kaikki muut sähköautomerkit maailmassa siinä, että se voi luottaa vain Teslan superchargereiden verkostoon.

Tesla on eri tasolla kuin Aiways, ja Aiways tuskin koskaan saavuttaa samaa asemaa.

  Aiways vs VW - kumpi on parempi?

Tesla – Mitä Tesla edustaa autoteollisuudelle?

Autoteollisuus on melko julma ja ankara maailma uusille tuotemerkeille, sillä markkinoille pääseminen vaatii paljon rahaa. Tesla kuitenkin hallitsi autoteollisuutta yksinään vain muutaman vuoden markkinoilla olon jälkeen.

Tämä tarkoittaa sitä, että Tesla käytännössä osoitti, että uuden tuotemerkin on edelleen mahdollista saavuttaa autoteollisuuden ikonin asema suhteellisen lyhyessä ajassa. On melko epätodennäköistä, että Aiways pystyisi koskaan siihen, koska se keskittyi ”tavallisempaan” markkinasegmenttiin.

Kun Tesla alkoi tarjota kunnollisia autoja, koko autoteollisuuden oli sopeuduttava, jotta se pääsi perässä. Nykyään lähes kaikki autoteollisuuden suuret toimijat tarjoavat oman versionsa sähköautosta, ja kaiken tämän aloitti kukaan muu kuin Tesla.

UKK-osio

Tekeekö Tesla hienoja autoja?

Tesla-yhtiön markkina-arvo on tällä hetkellä ennätyksellinen, vaikka heidän autonsa eivät ole täydellisiä. On totta, että he tekevät kilpailukykyisiä autoja, mutta nämä autot ovat hieman paisuneet haluttavuuden ja suosion kautta, koska ne eivät ole täydellisiä eivätkä läheskään yhtä laadukkaasti tehtyjä kuin jotkut heidän kilpailijansa.

Tesla on kuitenkin itsepintaisesti pyrkinyt tekemään autojaan yhä paremmin rakennetuiksi jokaisen uudemman mallin myötä, joten on turvallista sanoa, että tulevien Tesla-mallien pitäisi olla parempia. Oli miten oli, jotkut pitävät Teslaa edelleen liian kunnianhimoisena, koska se tarjoaa täysin erilaisen ajattelutavan verrattuna muihin ”vakavampiin” autonvalmistajiin.

  Mitä ongelmia Teslalla on?

Mikä on paras Teslan malli?

Tesla Model 3 on tällä hetkellä paras auto, jonka Tesla tarjoaa, koska se tasapainottaa täydellisesti kustannukset, hinnan ja ominaisuusluettelon. Jotkut eivät pidä Teslan sisustuksesta, koska siitä puuttuu mittaristo, mutta se on edellä mainittu Teslan uusi ajattelutapa.

Niin tai näin, Model 3 on tällä hetkellä kätevin ja loogisin ostettava sähköauto, sillä se ajaa hienosti ja tarjoaa paljon Tesla-kohtaisia ominaisuuksia, kuten autopilotin ja mahdollisuuden käyttää Teslan Supercharger-verkostoa.

Tuleeko Aiwaysista tulevaisuudessa yhä suositumpi?

Aiwaysista tulee varmasti suositumpi tulevaisuudessa, jos he jatkavat kilpailukykyisesti hinnoiteltujen ja kunnolla tehtyjen autojen valmistamista. On totta, että nykyiset markkinat kaipaavat epätoivoisesti halvempia sähköautoja, ja jos Aiways pystyy toimittamaan niitä, niistä tulee todennäköisesti paljon suositumpia tulevaisuudessa.

On joitakin tekijöitä, joissa Aiwaysilla on puutteita, ja ne ovat turvallisuus, muotoilu ja yleinen haluttavuus. Turvallisuudesta pitäisi tulla kiinalaiselle autonvalmistajalle entistä tärkeämpi prioriteetti, jos se haluaa tulla merkittäväksi toimijaksi sähköautojen segmentissä, ja muotoilun pitäisi olla paljon helpompaa, kun otetaan huomioon nykyiset sähköautojen muotoilutrendit.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z