Miksi autoni haisee mädille munille?

Aina kun ajat autoa, kiinnitä tarkkaan huomiota autosta itsestään tuleviin erikoisiin hajuihin tai ääniin, sillä ne viittaavat usein tiettyyn vikaan. Rätisevät äänet liittyvät usein löysiin pakoputken kiinnikkeisiin, ja mädän munan haju liittyy yleensä rikkiin.

Rikkipitoinen tai mädän munan kaltainen haju voi joskus viitata melko vakavaan ongelmaan pakokaasu- tai polttoainejärjestelmässä. Yleensä rikkivety muuttuu rikkidioksidiksi, joka ei aiheuta hajua, mutta jos jokin rikkoutuu näissä järjestelmissä, mädän munan kaltainen haju välittyy.

Sinun on selvitettävä, mistä tämä johtuu ja onko haju havaittavissa vain hetken aikaa sen jälkeen, kun moottoriin kohdistuu tavallista enemmän rasitusta. Jos näin on, ei ole mitään syytä huoleen, mutta jos haju jatkuu pidempään, polttoaine- ja pakojärjestelmä pitäisi tarkastaa.

On kuitenkin olemassa muutamia yleisimpiä syitä, miksi näin tapahtuu, ja niiden pitäisi auttaa sinua rajaamaan etsintää. Tällaiset ongelmat liittyvät yleensä viallisiin katalysaattoreihin, epäonnistuneisiin polttoaineen painejärjestelmiin tai vanhentuneeseen vaihteistonesteeseen.

Katalysaattorin toimintahäiriö – yleinen syyllinen mädän munan hajuun.

Katalysaattori on laite, jota käytetään myrkyllisten pakokaasujen ja -saasteiden muuntamiseen vähemmän haitallisiksi hiukkasiksi. Katalysaattori on erittäin tärkeä laite nykyään, kun polttoainepäästöjä koskevat määräykset ovat tiukkoja, mutta katalysaattorin tiedetään vikaantuvan ja tuottavan rikkimäisiä hajuja.

Sama haju liittyy rikkivetyyn, ja katalysaattorin tehtävänä on muuttaa rikkivety rikkidioksidiksi, joka poistaa hajun. Jos katalysaattori ei toimi tukkeutumisen tai muiden ongelmien vuoksi, siitä lähtee mädän kananmunan kaltainen haju.

  Kuinka vanha käytetty auto minun pitäisi ostaa?

Jos haluat varmistaa, että katalysaattori on syyllinen, vie autosi tarkastukseen. Uusi katalysaattori maksaa 900-22500 dollaria, kun työvoimakustannuksia ei oteta huomioon. Varmista siis ennen kuin teet mitään, että tarkastutat autosi valtuutetulla jälleenmyyjällä.

Joskus katalysaattori ei kuitenkaan ole se ongelma, joka aiheuttaa rikkipitoisia hajuja. Jos katalysaattorissa ei ole merkkejä vaurioista tai suorituskyvyssä ilmenevistä vioista, syyllisiä ovat todennäköisesti muut auton osat.

Myös vialliset polttoainepaineanturit tai vanhat polttoainesuodattimet voivat aiheuttaa mädän munan hajua.

Polttoainepaineanturi on tekninen neropatti, joka säätelee moottorin polttoaineen määrää. Tämä anturi pystyy lukemaan polttoaineputken sisäisen paineen ja päättämään, kuinka paljon polttoainetta tarvitaan, lähettämällä sähköisen viestin voimansiirron ohjausmoduuliin eli auton aivoihin.

Jos polttoaineen paineanturi alkaa yhtäkkiä toimia huonosti, se tukkii katalysaattorin liian suurella määrällä öljyä, mikä tekee katalysaattorista käyttökelvottoman. Tässä tapauksessa ongelma ei ole katalysaattorissa, vaikka se ensi silmäyksellä siltä vaikuttaakin.

Katalysaattorissa olevien öljyn/polttoaineen sivutuotteiden lisääntynyt määrä kuumentaa katalysaattoria, mikä yleensä johtaa mädän kananmunan hajuun. Muista tarkistaa polttoaineen säätöjärjestelmät ennen kuin tarkistat itse katalysaattorin.

Toinen yleinen ongelma, joka aiheuttaa rikkimäistä hajua, on viallinen tai kulunut polttoainesuodatin. Jos suodatin ei pysty hoitamaan tehtäväänsä kunnolla, liian monet rikkihiukkaset tukkivat katalysaattorin, joka lopulta alkaa palaa ja päästää tällaisia hajuja.

Kulunut vaihteistoneste tai vuoto – epätodennäköinen, mutta silti mahdollinen syyllinen.

Autoilla on tapana vuotaa, ja se on vain todellisuutta. Joskus nämä vuodot ovat huomaamattomia ja enemmän tai vähemmän merkityksettömiä, mutta joskus ne voivat johtaa vakaviin ongelmiin myöhemmin. Jos vaihteistonesteen vuotoja ilmenee, ne voivat usein aiheuttaa mädän kananmunan kaltaista hajua.

  Paras urheiluauto pitkille kuljettajille

Näin tapahtuu, kun neste pääsee muihin auton järjestelmiin, jotka kuumenevat ja päästävät tällaisia hajuja. Tämä tapahtuu paljon todennäköisemmin manuaalivaihteisessa autossa, mutta se voi tapahtua myös automaattivaihteisessa autossa. Muista vaihtaa vaihteistoneste valmistajan suositusten mukaisesti.

Kun teet autollesi vuosittaisen tarkastuksen, joka on syytä tehdä, muista käsitellä mahdolliset vuodot, jotka saattavat päästä auton osiin, jotka yleensä toimivat korkeammassa lämpötilassa, kuten pakoputkistoon, itse moottoriin tai katalysaattoriin.

FAQ-osio

Miten voin poistaa auton mädän munan hajun?

Ensinnäkin sinun pitäisi varmistaa, että olet löytänyt todellisen syyllisen. Jos kyseessä on katalysaattori, se on vaihdettava, jotta päästötestit voidaan läpäistä ja jotta autosi toimii asianmukaisesti. Katalysaattorit maksavat melko paljon rahaa, joten tarkista kaikki edellä mainitut järjestelmät.

Jos kyse on polttoaineen säätöanturista tai polttoainesuodattimesta, myös nämä on vaihdettava varmuuden vuoksi. Vaihteistoneste on vaihdettava valmistajan suositusten mukaisesti. Tästä huolimatta, jos noudatat näitä ohjeita, pääset todennäköisesti eroon mädän kananmunan hajusta.

Mistä mädän munan haju tulee?

Todennäköisesti haju tulee joko pakojärjestelmän tai auton tuuletusaukkojen kautta. Jos se tulee auton tuuletusaukoista, polttoainejärjestelmän ongelmat ovat todennäköinen syyllinen, jos taas pakoputkesta, syyllinen on yleensä katalysaattori.

Joskus haju voi kuitenkin liittyä ilmastointilaitteeseen, joka on yleinen ongelma vanhemmissa autoissa. Myös tällaisista syistä muista tarkastuttaa autosi valtuutetulla mekaanikolla.

  Parhaat hybridiautot senioreille

Onko mädän munan haju vaarallinen?

Rikkivety on vaarallinen yhdiste suuremmilla pitoisuuksilla tai pidemmällä altistumisella. Yleensä haju on niin voimakas, että se tulee melko selvästi havaittavaksi suhteellisen vaarattomilla tasoilla. Silti rikkivedyn tiedetään aiheuttavan huolta, ahdistusta, mielipahaa tai jopa kuolemaa pidemmän ja voimakkaamman altistumisen jälkeen.

Turvallisinta olisi puuttua tähän asiaan mahdollisimman pian, jotta varmistat, ettet saata itseäsi tai ketään muuta vaaraan. Useimmat mekaanikot ovat koulutettuja ja kokeneita tällaisten ongelmien ratkaisemisessa, joten muista viedä purkki tarkastukseen.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z