Missä autoissa on ponnahdusvalot?

Pop-up-ajovalot olivat hyvin suosittuja 80-luvulla. Tämä yksinkertainen mutta tyylikäs ominaisuus sai auton näyttämään urheilullisemmalta ja lumoavammalta. Näistä ajovaloista kuitenkin luovuttiin turvallisuussyistä. Siitä huolimatta, missä autoissa on pop-up-valot?

Tällä hetkellä yksikään valmistaja ei valmista autoja, joissa on pop-up-valot. Tämä johtuu uusista määräyksistä, jotka edellyttävät autojen etuosan suunnittelua helpommin muokattavaksi. Koska on melko haastavaa suunnitella tämän lain mukaisia piilovaloja, monet valmistajat eivät näe tarvetta tällaisten valojen luomiseen.

Viimeisimpiä markkinoille tulleita autoja, joissa on ponnahdusvalot, ovat vuoden 2004 Chevrolet Corvette C5 ja vuoden 2004 Lotus Esprit. Jos siis etsit autoa, jossa on pop-up-valot, sinun on harkittava käytettyjen autojen markkinoita, koska uusia malleja ei enää valmisteta.

Mitkä ovat ikonisimpia autoja, joissa on pop-up-valot?

Chevrolet Corvette C5:n ja Lotus Espritin lisäksi on monia muitakin merkittäviä autoja, joissa on pop-up-valot. Näitä ovat esimerkiksi Cord 810, BMW M1, Ferrari F40, Lamborghini Diablo, Porsche 928, Maserati Ghibli, BMW 8-sarja, Honda NSX ja Toyota 2000GT.

Vuoden 2004 Chevrolet Corvette C5:n ominaisuudet

Koska monet pop-up-ajovaloilla varustetut autot on valmistettu 80- ja 90-luvuilla, on melko vaikeaa löytää hyväkuntoista käytettyä autoa, jossa on pop-up-valot. On kuitenkin olemassa kourallinen Chevrolet Corvette C5 -malleja, jotka on valmistettu vuonna 2004.

Chevrolet Corvette C5:stä oli valittavana kolme erilaista automallia. Nämä olivat 2-ovinen coupe, Z06 Coupe ja avoauto. Perusmalli oli 2-ovinen coupe, jonka myyntihinta oli 44 500 dollaria. Kallein malli oli Z06 coupe, jonka myyntihinta oli yli 52 300 dollaria.

  Mitkä ovat turvallisuudeltaan ja luotettavuudeltaan parhaat käytetyt autot?

Kaikki nämä autot olivat ihastuttavia ja tyylikkäitä, ja niissä oli yksinkertaiset mutta houkuttelevat pop-up-ajovalot. Chevrolet Corvette C5:ssä oli 5,7-litrainen V8-moottori, joka oli tuohon aikaan erittäin tehokas. Lisäksi se tuotti jopa 2350 hevosvoimaa ja 360 lb-ft vääntöä. Nelivaihteisella automaattivaihteistolla varustettu auto on yksi sukupolvensa hienoimmista autoista.

Lisäksi Chevy Corvette C5:ssä oli nahkaverhoilu, lämmitettävät peilit, etuilmastointi, kaksialueinen automaatti, sumuvalot sekä kuljettajan ja matkustajan lannerangan tuki. Lisäksi siinä oli takavetojärjestelmä, joka oli poikkeuksellinen useimmissa ajo-olosuhteissa.

Vuoden 2004 Lotus Espritin ominaisuudet

Toinen auto, jossa on ponnahdusvalot ja joka on helppo löytää käytettyjen autojen markkinoilta, on vuoden 2004 Lotus Esprit. Toisin kuin Chevy Corvette C5, tästä autosta on tarjolla vain 2-ovinen coupe. Auto on kuitenkin erittäin tehokas, ylellinen ja mukava.

Vuoden 2004 Lotus Espritissä oli 3,5-litrainen V8-moottori, joka antoi jopa 350 hevosvoimaa ja 295 lb-ft vääntöä. Lisäksi autossa on 5-vaihteinen manuaalivaihteisto ja takaveto. Tällaisten ominaisuuksien ansiosta Lotus Esprit oli tehokas ja ainutlaatuinen auto.

Kuten Chevy Corvette C5:ssä, myös tässä autossa oli pop-up-valot ja nahkaiset istuinverhoilut. Muita merkittäviä varusteita ovat muun muassa ilmastointi edessä, kuljettajan ja matkustajan lannerangan tuki, 17-tuumainen hopeinen alumiinivanne, Keyfob, lämmitettävät peilit ja sumuvalot.

Lotus Esprit oli kuitenkin paljon kalliimpi kuin Chevy Corvette C5, sillä sen perushinta oli noin 90 000 dollaria.

  Voiko hybridillä ajaa ilman akkua?

FAQ

Ovatko pop-up-ajovalot lailliset?

Yllättäen pop-up-ajovalot ovat edelleen laillisia. Monet valmistajat eivät kuitenkaan valmista autoja, joissa on pop-up-valot, koska näiden valojen suunnittelua säätelevät tiukat lait ja kustannukset ovat korkeat. Siksi monet valmistajat eivät näe tarvetta niiden luomiseen.

Mikä oli ensimmäinen auto, joka otti käyttöön pop-up-ajovalot?

Ensimmäinen auto, joka otti käyttöön pop-up- eli piilotetut ajovalot, oli Cord 810 vuonna 1936. Tänä aikana nämä ajovalot hyväksyttiin niiden aerodynaamisen edun vuoksi. Lisäksi näillä ajovaloilla oli ihanteellinen korkeus, jota viranomaiset halusivat 1970-luvulla.

Lisäksi ajovalot saivat autot näyttämään tyylikkäämmiltä ja paransivat niiden estetiikkaa. Muita Cord 810:n jalanjälkiä seuranneita autoja olivat vuoden 1966 Maserati Ghibli, vuoden 1968 Opel GT, vuoden 1963 Chevrolet Corvette ja vuoden 1972 Lance Stratos.

Miksi ponnahdusvalot poistettiin käytöstä?

Pop-up-valot poistettiin käytöstä jalankulkijoiden suojelemiseksi kolaritilanteissa. Siksi säädettiin lakeja, joiden mukaan autojen etuosan oli oltava helposti muotoiltavissa. Koska tämän lain mukaisten piilotettujen ajovalojen suunnittelu oli haastavaa ja kallista, monet autonvalmistajat päättivät lopettaa ominaisuuden käytön.

Sitä paitsi sen jälkeen, kun Eurooppa oli asettanut lait, monet valmistajat turvautuivat parempien valojen kehittämiseen, jotka ovat myös kustannustehokkaita. Joitakin näistä innovatiivisista valoista ovat mukautuvat ajovalot ja LED-valotekniikka. Nämä ratkaisivat useimmat valaistushaasteet, joten ponnahdusvalojen tarve väheni valtavasti.

Milloin Miata lopetti pop-up-ajovalojen valmistuksen?

Kuten useimmat autonvalmistajat, Mazda MX-5 Miata lopetti legendaaristen pop-up-ajovalojensa valmistuksen vuonna 1997. Niinpä vain ensimmäisen sukupolven MX-5 Miatassa oli pop-up-ajovalot. Tämä auto on yksi kaikkien aikojen myydyimmistä Mazdoista, sillä sitä myytiin vuosina 1989-1997 yli 400 000 kappaletta.

  Mikä on paras ensimmäinen auto ostettavaksi?

Mikä on paras auto, jossa on pop-up-ajovalot?

On melko haastavaa valita yksi auto, jossa on pop-up-ajovalot, sillä on monia klassisia autoja, joista valita. Suurimpia autoja, joissa on pop-up-ajovalot, ovat kuitenkin Toyota 2000GT, Maserati Ghibli, Honda NSX, Vector W8, BMW 8-sarja, BMW M1, Lamborghini Diablo, Porsche 944 ja Ferrari F40.

Useimmat edellä mainituista autoista on valmistettu vuosina 1960-1990. Viimeiset tuotantoautot, joissa oli pop-up-ajovalot, valmistettiin vuonna 2004. Siitä huolimatta useimpia näistä autoista voi yhä löytää käytettyjen autojen markkinoilta poikkeukselliseen hintaan.

Yhteenveto

Tällä hetkellä yksikään valmistaja ei valmista autoja, joissa on pop-up-valot. Siitä huolimatta on olemassa useita erinomaisia käytettyjä autoja, joissa on pop-up-valot, kuten vuoden 2004 Chevrolet Corvette C5 ja vuoden 2004 Lotus Esprit. Silti käytettyjen autojen markkinoilta löytyy joitakin ikonisia autoja, joissa on pop-up-valot, kuten BMW 8-sarja, Lamborghini Diablo ja Toyota 2000GT.

Kun etsit käytettyä autoa, jossa on ponnahdusvalot, varmista, että tarkastat sen kunnolla ennen ostamista. Lisäksi on tärkeää tietää, että nämä autot on lopetettu turvallisuussyistä. Näitä autoja ei siis välttämättä voi käyttää joillakin alueilla.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z