Mitä 4Matic tarkoittaa Mersussa?

Kun valitset haluamasi Mercedeksen, sinun on valittava oikea voimansiirto, jotta ajokokemus olisi ikimuistoinen. Yksi Mercedeksen tarjoamista suosituista voimansiirroista on 4Matic AWD/4WD -järjestelmät.

4Matic on Mercedeksen jargonia niiden nelivetojärjestelmille ja nelivetojärjestelmille. Nämä järjestelmät löytyvät tietyistä automalleista eri Mercedes-luokissa, kuten A-, B-, C-, E-, S-, G-, CLA-, CLS-, GLE- ja GLC-luokissa. Järjestelmä on suorituskyvyltään erittäin tehokas, sillä se antaa autolle enemmän pitoa eri pinnoilla.

Mercedes 4Matic -järjestelmän historiaa

Ei ole yllättävää, että 4Matic-järjestelmän otti ensimmäisenä käyttöön Daimlerin poika Paul Daimler. Hän keksi tämän konseptin vuonna 1903, jolloin hän luonnosteli ensimmäiset 4Matic AWD -järjestelmän piirustukset. Hänen konseptinsa toteutettiin kuitenkin vasta vuonna 1907, jolloin ensimmäinen AWD-auto valmistettiin.

Autoa kutsuttiin Daimlerin ”Dernberg-Wageniksi”. Vuonna 1951 järjestelmä sisällytettiin Unimogiin, joka oli maastoauto. Myöhemmin, vuonna 1972, nelivetojärjestelmä esiteltiin Gelandewagenissa, joka oli maastomaasturi. Vuonna 1985 Mercedeksen insinöörit ottivat sen käyttöön uudessa henkilöautossa. Se sai lopulta nimen 4Matic vuonna 1987.

4Matic-vetojärjestelmästä tuli erittäin suosittu, kun se oli Mercedes-Benzin W124-sarjan E-Luokassa. Vuonna 2008 Mercedeksen insinöörit loivat uuden sukupolven 4Maticin, joka saavutti alle 200 kilon painon, ja sen jälkeen se otettiin ensimmäisen kerran käyttöön Mercedes CL550 Coupe -mallissa.

Tällä hetkellä 4Matic on asennettu moniin Mercedes-Benzin ajoneuvoihin ympäri maailmaa. Mutaisilla ja lumisilla alueilla asuvat ihmiset suosivat 4Matic AWD -järjestelmää sen ajamisen helppouden vuoksi. Kun taas maastoautoilijat rakastavat Mercedes 4Matic 4WD -katumaastureita ja -kuorma-autoja.

  Miksi Mercedes on huono auto

Mikä tekee 4Matic- neliveto-Mersusta erityisen?

Jos rakastat maastoajoa, 4Matic AWD -järjestelmällä varustetun Mercedeksen valitseminen on elintärkeää. Tämä johtuu siitä, että sen avulla voit ajaa erilaisissa maastoissa pienellä vastuksella. Seuraavassa on joitakin asioita, jotka tekevät 4Matic AWD -järjestelmästä erityisen:

Käyttää kaikkia neljää pyörää

4Matic AWD -järjestelmä maksimoi pidon ottamalla käyttöön autosi kaikki pyörät. Lisäksi järjestelmä tunnistaa, mitkä pyörät tarvitsevat enemmän tehoa, ja ohjaa sen niille. Tämä tarkoittaa, että et ponnistele kytkeäksesi vain etu- tai takapyörät kerrallaan, vaan kaikki pyörät otetaan tarvittaessa käyttöön kerralla.

Poikkeuksellinen ohjaus

Toinen syy, miksi 4Matic AWD -järjestelmä on erityinen, on sen fantastinen pito. Koska 4Matic AWD -järjestelmä on integroitu ajoneuvoon, se reagoi nopeasti ja mukautuu sen mukaan. Kaiken lisäksi se pystyy ennakoimaan kaarteita ja antamaan kaaren ulkopuolella oleville pyörille enemmän tehoa. Tämä estää autoa liukumasta tieltä.

4-ETS

4-ETS tarkoittaa kokonaisuudessaan nelipyöräistä elektronista vetojärjestelmää. Tällä järjestelmällä on suuri merkitys 4Matic AWD -järjestelmän tehokkuudessa. 4-ETS auttaa havaitsemaan pyörien luiston alkamisen. Seuraavaksi se impulssittaa nopeasti jarrua luistavaan pyörään ja ohjaa vääntömomentin ja tehon takaisin pitävälle pyörälle, jotta pääset pois ongelmista.

Erinomainen kiihtyvyys

4Matic-järjestelmällä varustetut Mercedes-Benz-ajoneuvot kiihtyvät paljon tasaisemmin ja nopeammin äärimmäisissä sääolosuhteissa kuin ajoneuvot, joissa tätä järjestelmää ei ole. Siksi se helpottaa kuljettajan työtä huomattavasti etu- tai takavetoisiin ajoneuvoihin verrattuna.

  Mikä on paras Mercedes ensimmäiseksi autoksi?

Parempi suorituskyky

Jos haluat entistä suorituskykyisemmän ajoneuvon, mikään ei voita 4Matic-voimansiirrolla varustettua Mercedes-Benziä. Koska järjestelmä antaa pyörille enemmän pitoa, ajoneuvosi kiihtyy nopeammin kuin tavallisella ajojärjestelmällä. Jos haluat vielä paremman suorituskyvyn, voit valita 4Matic-järjestelmällä varustetut Mercedes AMG -ajoneuvot.

Usein kysytyt kysymykset 4Matic-järjestelmästä

Miten Mercedes-Benzin 4Matic-nelivetojärjestelmä toimii?

Mercedes 4Matic AWD -järjestelmä toimii kytkemällä kaikki neljä pyörää ja antamalla niille virtaa parhaan mahdollisen pidon aikaansaamiseksi. Tämä erinomainen järjestelmä pystyy mukautumaan nopeasti ja tarkasti äkillisiin muutoksiin suorituskykyä uhraamatta. Se toimii myös tehokkaasti jakamalla moottorin vääntömomentin tasaisesti sekä etu- että takapyörille.
Kun olosuhteet muuttuvat, kompakti ja kevyt järjestelmä huomaa tilanteen välittömästi ja tunnistaa, mikä pyörä (mitkä pyörät) tarvitsee (tarvitsevat) tehoa pidon parantamiseksi. Tämän seurauksena järjestelmä antaa pyörälle sen tarvitseman vääntömomentin. Järjestelmää käyttää myös nelipyöräinen elektroninen vetojärjestelmä.

Mitä eroa on 4Matic-järjestelmän ja tavallisen järjestelmän välillä?

4Matic-järjestelmä havaitsee ajo-olosuhteet ja säätää ne siten, että kruisailua varten on hyvä pito ja pito. Tavallinen järjestelmä sen sijaan ohjaa moottorin vääntömomentin etu- ja takapyörille, mikä takaa urheilullisen tasapainon ja erinomaisen käsiteltävyyden. 4Matic sopii siis erinomaisesti kaikkiin ajo-olosuhteisiin.

Onko kaikissa Mercedes-Benz-malleissa 4Matic?

Ei, ei ole. Useissa Mercedes-malleissa on kuitenkin 4Matic-järjestelmä. Näitä ovat A-luokka, B-luokka, C-luokka, E-luokka, S-luokka ja G-luokka. Huomaa, että C-luokan 4Matic-järjestelmä löytyy sedanista, coupesta, cabriosta, farmarista ja CLA:sta.
Samoin E-Luokan 4Matic-järjestelmä löytyy sedan- ja farmarimalleista. G-luokassa 4Matic-järjestelmä on G-vaunussa, GLA:ssa, GLC:ssä, GLC Coupessa, GLE:ssä, GLE Coupessa ja GLS:ssä. On tärkeää tietää, onko autossasi 4Matic-järjestelmä, sillä se voi olla ratkaisevan tärkeä vaikeassa maastossa.

  Kumpi auto heikkenee nopeammin - Mercedes vai BMW?

Pitääkö 4Matic-järjestelmä kytkeä päälle vai onko se aina päällä?

Toisin kuin etu- tai takavetoiset ajoneuvot, 4Matic-järjestelmä on aina päällä. Sinun ei siis tarvitse kytkeä mitään, sillä järjestelmä havaitsee, missä pito on puutteellinen tai missä on tiukka mutka, ja kytkee oikeat pyörät päälle. Järjestelmä on siis aina valmiina aloittamaan toimintansa.

Bottom line

Nyt kun ymmärrät, mitä 4Matic tarkoittaa Mercedes-ajoneuvoissa, valitse auto, jossa on ajo-olosuhteisiisi sopiva järjestelmä. Sekä 4Matic AWD- että 4WD-ajoneuvot toimivat hyvin vaikeissa olosuhteissa. Ne varmistavat, ettet menetä pitoa ja autosi pysyy tiellä.
Mutta jos olosuhteet ovat äärimmäiset, 4WD-järjestelmä on paras. Jos taas sää on aina huono, esimerkiksi jäiset olosuhteet, AWD-järjestelmä on parempi valinta. Huomaa, että Mercedeksen 4WD-ajoneuvot ovat paljon kalliimpia kuin AWD-ajoneuvot. Lisäksi AWD-ajoneuvot kuluttavat hieman enemmän polttoainetta kuin 4WD-ajoneuvot.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z