Kumpi on parempi – Quattro VS 4Matic?

Audi ja Mercedes kuuluvat markkinoiden parhaimpiin luksusautomerkkeihin. Nämä kaksi luksusautomerkkiä ovat kuitenkin kilpailleet keskenään jo useiden vuosien ajan, ja ne tarjoavat markkinoiden parasta autoteknologiaa. Mutta kummalla automerkillä on paras AWD-järjestelmä Quattro- ja 4Matic-järjestelmien välillä?

Quattro ja 4Matic ovat kaksi erinomaista nelivetojärjestelmää, jotka auttavat autoasi navigoimaan helposti hankalissa tai epäsuotuisissa olosuhteissa, kuten liukkailla teillä. Audi Quattro sopii kuitenkin niille, jotka haluavat poikkeuksellista suorituskykyä, kun taas Mercedes 4Matic sopii niille, jotka haluavat auton, joka liikkuu sulavasti kaikissa sääolosuhteissa.

Valinta siitä, valitseeko Audi Quattro vai Mercedes 4Matic, riippuu siis ostajan tarpeista. Kaiken kaikkiaan Quattro on etulyöntiasemassa Mercedekseen nähden, sillä se toimii paremmin talvella ja käynnistyy nopeammin. Lisäksi Quattro ei luista helposti, mikä on toinen etu.

Miten Quattro toimii?

Ennen kuin keskustelemme siitä, miten Quattro toimii, on tärkeää aloittaa ymmärtämällä, mikä Quattro on. Quattro on nelivetojärjestelmä, joka tarjoaa autolle erinomaisen suorituskyvyn kaikissa maastoissa. Lisäksi tämä järjestelmä tarjoaa paljon enemmän pitoa kuin kaksivetojärjestelmä.

Ymmärtääksemme, miten Quattro toimii, aloitamme korostamalla kolmea erilaista Quattro-järjestelmää, jotka ovat itselukittuva keskitasauspyörästöjärjestelmä, hydraulinen monilevykytkin Quattro-järjestelmä ja viskoosikytkinjärjestelmä. Tiedä aina, millä järjestelmällä Audisi on varustettu, ennen kuin käytät sitä.

Suosituin Quattro-järjestelmä, joka on itselukittuva tasauspyörästö, antaa normaalisti voiman pyörille 60:40 takapyörien hyväksi, mikä antaa autolle urheilullisemman tuntuman. Tällä järjestelmällä varustettuja Audeja ovat muun muassa A4, A6 ja Q7.

  Missä Mercedeksessä on meluvaihteet

Toinen Quattro-järjestelmä, joka on hydraulinen monilevyjärjestelmä, toimii siten, että se siirtää yleensä voimaa etupyörille hyvissä olosuhteissa, mutta se voi tarvittaessa lähettää 50 prosenttia voimasta myös takapyörille monilevykytkimen avulla. Joitakin Audin malleja, joissa on tämä Quattro-järjestelmä, ovat Audi A3 ja TT.

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä Quattro-viskoosikytkinjärjestelmä toimii lähettämällä 85 prosenttia voimasta takapyörille, mutta voima voidaan siirtää välittömästi etupyörille, jos sitä tarvitaan kiireellisesti. Audi R8 on varustettu tällä tehokkaalla Quattro-järjestelmällä.

Miten 4Matic toimii?

Mercedes 4Matic on myös nelivetojärjestelmä, joka on aina toiminnassa kiinteällä vääntömomentin jaolla, joten teho kohdistuu aina kaikkiin neljään pyörään. Voimaa ei siis lähetetä vain etu- tai takapyörille vaan kaikille pyörille. Tämän seurauksena autossa on enemmän pitoa, pitoa, parempi käsiteltävyys, vakaus ja kiihtyvyys.

Mercedes 4Matic -järjestelmä otettiin käyttöön vuonna 1987 W124-sukupolven E-Luokassa. Ensimmäinen 4Matic-järjestelmä kytki automaattisesti nelivedon päälle, kun se havaitsi pyörien luiston, ja lukitsi taka- ja keskitasauspyörästön tarjotakseen lisävetoa.

Joitakin 4Matic- nelivetojärjestelmällä varustettuja Mercedes-Benz-malleja ovat Mercedes E-Class sedan, S-Class, CLA-Class, A-Class sedan, GLA, GLS ja GLE SUV.

Miksi valita Audi Quattro?

Tärkein syy siihen, miksi kannattaa valita Quattro 4maticin sijaan, on sen erinomainen pito ja vetokyky, jota se tarjoaa äärimmäisissä olosuhteissa. Tämä tarkoittaa, että et jää jumiin mutaan tai lumiselle tai jäiselle tielle. Lisäksi saat maksimaalisen suorituskyvyn ja vähemmän aliohjautuvuutta, toisin kuin 4Matic.

  Vaatiiko Mercedes premium-bensiiniä?

Miksi valita Mercedes 4Matic?

Kuten Audi Quattrolla, myös Mercedes 4Maticilla on samanlaisia etuja. Jos valitset 4Maticin, saat paremman ajettavuuden, korkean polttoainetehokkuuden, moottorirakenteen, jossa on vähän melua ja tärinää, sekä kompaktin rakenteen, joka antaa sinulle enemmän jalkatilaa. Lisäksi 4Matic on paras maasto- ja maastokäyttöön.

FAQ

Onko neliveto lisähinnan arvoinen?

Koska nelivetojärjestelmät tekevät autosta kalliimman kuin vastaavista autoista, joissa järjestelmää ei ole, on tärkeää hankkia se vain, jos tarvitset sitä. Jos asut kylmillä alueilla, joilla sataa lunta tai tiet ovat liukkaita, tarvitset tämän järjestelmän sisältävän auton.

Mutta jos et tarvitse, sinun ei tarvitse maksaa ylimääräistä dollaria järjestelmästä, josta ei ole sinulle suurta hyötyä. Voit valita auton, jossa on normaali etuveto tai hieman kehittyneempi takavetojärjestelmä.

Mikä AWD-järjestelmä on paras – Quattro, XDrive ja 4Matic?

Kaikki nämä järjestelmät ovat poikkeuksellisia, ja se riippuu siitä, mitä etsit. Kuten aiemmin todettiin, Audin Quattro-järjestelmä sopii suorituskykyä haluaville, kun taas Mercedeksen 4Matic-järjestelmä sopii erinomaisesti kaikkiin maastoihin. Toisaalta BMW:n XDrive on paras niille, jotka vaativat urheilullista ajoa.

Näin ollen sinun kannattaa käyttää aikaa ja selvittää muut sinua innostavat ominaisuudet ennen kuin valitset sinua miellyttävän AWD-järjestelmän.

Voiko 4Maticin kytkeä pois päältä?

Kyllä voit. Jos haluat kytkeä 4Maticin pois päältä, yksinkertaisesti kytke 4Matic-toiminto pois päältä. Voit tehdä tämän kääntämällä paisuntakammion ja tuulilasinestesäiliön välissä olevan ”testivivun” ylös. Tämä ohittaa siirtokotelon ja se palaa takaisin kaksivetoisena.

  Mikä Mercedes-maasturi on 7-paikkainen?

Päinvastoin, autoa ei kannata ajaa pitkään kaksivetoisena, sillä auton ohjain ei pidä siitä.

Onko kaikissa Audissa Quattro-järjestelmä?

Ei, kaikissa Audissa ei ole Quattro-järjestelmää. Useimmissa Audeissa on kuitenkin AWD Quattro -järjestelmä. Audi Quattro esiteltiin ensimmäisen kerran vuonna 1980 pysyvästi nelivetoisessa Audi Quattro -mallissa. Sittemmin Quattro on asennettu kaikkiin AWD-Audi-malleihin.

Mitä Quattro tarkoittaa?

Quattro tarkoittaa italiaksi ’neljä’. Lisäksi Quattro on Audin käyttämä alabrändi, jolla osoitetaan, että tietyssä mallissa käytetään nelivetojärjestelmää. Jos siis näet Audin, jossa on nimi ”Quattro”, se tarkoittaa, että siinä on nelivetojärjestelmä.

Bottom line

Audin Quattro AWD -järjestelmä ja Mercedeksen 4Matic AWD -järjestelmä ovat molemmat erinomaisia ja toimivat hyvin hankalissa olosuhteissa tai teillä. Quattro tarjoaa kuitenkin parhaan suorituskyvyn ja pidon, kun taas 4Matic toimii sujuvasti kaikissa maastoissa. Tee siis viisas valinta, sillä molemmat näistä järjestelmistä ovat poikkeuksellisia siinä, mitä ne tekevät.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z